Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
25. 3. 2012,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fernando Alonso Sergio Perez VN Malezije Sauber Ferrari

Nedelja, 25. 3. 2012, 15.35

8 let

Perez presrečen, a: Zmaga je bila možna

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Načrt je bil, da izgubimo čim manj točk, pa nismo izgubili nobene," je po nenadejani zmagi v Maleziji izpostavil Fernando Alonso. Sergio Perez obžaluje zapravljeno zmago.

Fernando Alonso (Ferrari) se je z zmago na VN Malezije prebil na prvo mesto skupnega seštevka, a ostaja trdno na realnih tleh - F2012 je daleč ob šampionskega dirkalnika. "To je veliko presenečenje. Mislim, da nismo bili konkurenčni v Avstraliji in tudi tu ne. Cilj je bil, da dosežemo čim več točk. Danes smo jih 25, kar je neverjeten rezultat. Trenutno nam je težko, a te nedelje se bomo radi spominjali." Bo Ferrari zdaj dobil nekaj dodatne motivacije? "Po pravici povedano, se nič ne spreminja. Smo v položaju, v katerem ne želimo biti: borimo se za preboj v tretji del kvalifikacij in za točke. Radi bi se borili na prvi štartni položaj in zmage. Načrt je bil, da na uvodnih dirkah izgubimo čim manj točk, pa nismo izgubili nobene." Zmaga je bil sicer splet naključij, a dvakratni prvak je kot vselej odpeljal brez napake. A se zaveda, da bi zlahka izgubil prvo mesto: "Konstantni smo, ne pa tudi dovolj hitri. Bili smo srečni, da smo zadržali prvo mesto." In zakaj mu je uspelo? Pnevmatike za delno mokro stezo (t. i. "intermediate") so na Ferrariju delovale mnogo bolje kot na McLarnu in Red Bull, da ne omenjamo Mercedesa, ki je zaradi prehitre obrabe Pirellijevih gum vso dirko drsel po lestvici navzdol.

Še bolje kot na Alonsovem Ferrariju pa so pnevmatike delovale na Sauberjevem dirkalniku C30 Sergia Pereza. Mladi Mehičan je že na prvi dirki pridobil 14 mest (s postankom manj), zdaj pa še enkrat več navdušil tako s hitrostjo kot slogom vožnje, ki je "blagodejen" za gume. "Mislim, da je bila zmaga možna. Ekipa je opravila fantastičen posel, da me je ob pravem času poklicala na prvi postanek. Nekaj sem izgubil le ob zadnjem postanku, ko se je zataknila sklopka. Vseeno sem Fernanda uspel ujeti. Žal pa sem izgubil nadzor nad dirkalnikom in tako možnost borbe za zmago. Vseeno je to vrhunski rezultat zame in za ekipo. To je šele druga dirka sezone, pa imamo že veliko točk. Upam, da bomo tako tudi nadaljevali." Perez je z 22 točkami peti v seštevku, le 13 točk za Alonsom. V Ferrariju so bili takoj po dirki deležni novih vprašanj, kdaj bo Perez (član Ferrarijeve akademije) v poskočnem konjiču zamenjal Felipeja Masso, ki je bil znova daleč od točk.

Ne glede na rezultat dirke v Sepangu McLarnov MP4-27 ostaja najhitrejši dirkalnik sezone. Jenson Button je točke izgubil po lastni napaki, ko je trčil v tekmeca, Lewis Hamilton pa je bil s tokratnim tretjim mestom bolj zadovoljen kot s tistim izpred tedna dni. "Ne bom se pritoževal. Dirkalnik je bil ves vikend dober. Ekipa je opravila dobro delo. Spet sem na stopničkah, kar je bil moj cilj - torej konstantnost." Moštvo vendarle ni opravilo najboljšega dela, saj: "Treba je bilo najti pravi trenutek za menjavo dežnih gum za 'intermediate'. Najbrž smo bili malo prepozni in nato še ob menjavi za pnevmatike za suho stezo. Šlo je za tveganje. Tekmeci so šli na postanke prej. Ob koncu je bilo 12 sekund zaostanka nemogoče izničiti." Kar je zanj najpomembneje: s petimi točkami zaostanka v skupnem seštevku ostaja v igri za naslov.

Ne spreglejte