Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2022,
15.35

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Max Verstappen Kimi Raikkonen Fernando Alonso Lewis Hamilton Michael Schumacher Formula 1

Četrtek, 17. 3. 2022, 15.35

2 leti, 1 mesec

Formula 1

Osupljivi rekordi, ki lahko padejo v sezoni 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Max Verstappen prvak Abu Dabi | Verstappen je naslov osvojil z 18 uvrstitvami na stopničke. | Foto Guliver Image

Verstappen je naslov osvojil z 18 uvrstitvami na stopničke.

Foto: Guliver Image

Eden od čarov športa so tudi statistika in rekordi. V novi sezoni formule 1 lahko pade kar nekaj mejnikov, ki se zdijo ali pa so se zdeli nedosegljivi.

Verstappen Red Bull Ferrari
Sportal Sezona novosti, še bolj atraktivnega dirkanja, tudi novega razmerja moči?

Največ uvrstitev na stopničke v sezoni

Aktualni svetovni prvak Max Verstappen že od začetka kariere ruši mejnike. Postal je najmlajši na štartu dirke formule 1, pa najmlajši zmagovalec dirke, tudi najmlajši na stopničkah. Je sploh prvi Nizozemec z naslovom svetovnega prvaka. In lani mu je uspelo z rekordnimi kar 18 uvrstitvami med prve tri. Letos je sezona rekordno dolga (22 dirk, morda 23, če najdejo zamenjavo za VN Rusije), tako da bi lahko ta dosežek še izboljšal. Z Red Bullovim dirkalnikom je bil zadnji dan testiranj najhitrejši. 

Trije Räikkönenovi rekordi

Räikkönen je štartal na kar 349 dirkah. | Foto: Reuters Räikkönen je štartal na kar 349 dirkah. Foto: Reuters Kimi Räikkönen, ki je novembra sklenil kariero v formuli 1, je štartal na največ dirkah, odpeljal največ krogov in končal največ dirk. Fernando Alonso je pri 333 dirkah, Räikkönen jih je začel 349. Po številu odpeljanih krogov Španec za Fincem zaostaja 586 krogov. Po številu dokončanih dirk pa lahko Kimija letos prehitita tako Lewis Hamilton (18 manj) kot Alonso (13 manj).

Največ naslovov svetovnega prvaka

Hamiltonu je lani za las spodletelo. Skupaj z Michaelom Schumacherjem ostajata rekorderja s po sedmimi lovorikami. Glede na rezultate zimskih testiranj se sicer zdi, da bo Britancu letos še težje osvojiti osmi naslov. A ekipe Mercedes, ki je osvojila osem konstruktorskih naslovov, vseeno ne odpišimo prehitro.

Schumacher in Hamilton si delita kar nekaj rekordov: največ naslovov prvaka, največ zmag na posamezni dirki ... | Foto: AP / Guliverimage Schumacher in Hamilton si delita kar nekaj rekordov: največ naslovov prvaka, največ zmag na posamezni dirki ... Foto: AP / Guliverimage

Največ zmag na posamezni dirki

Dolga leta je bil Schumacher lastnik največ zmag na posamezni veliki nagradi. Na nekaterih mu je Hamilton že prevzel primat. Imata pa oba največ osem zmag na posamezni dirki: Schumacher na VN Francije, Hamilton pa na VN Madžarske in VN Velike Britanije. Še posebej v domačem Silverstonu bi si Lewis želel zmagati še devetič. Osem je rekord tudi v številu prvih štartnih položajev na eni veliki nagradi. Tega si delijo trije: Schumacher (Japonska), Hamilton (Avstralija in Madžarska) in Ayrton Senna (San Marino).

Največ zaporednih sezon z vsaj eno zmago

Hamilton ima vsaj eno zmago, tako kot Schumacher, v 15 zaporednih sezonah. | Foto: Reuters Hamilton ima vsaj eno zmago, tako kot Schumacher, v 15 zaporednih sezonah. Foto: Reuters Še en mejnik, ki si ga delita Schumacher in Hamilton. V 15 zaporednih sezonah sta dosegla vsaj po eno zmago. Nemcu je to uspelo med letoma 1992 in 2006, Britancu pa v zadnjih 15. Hamilton je torej v prav vsaki svoji sezoni v formuli 1 zmagal vsaj enkrat. Samo enkrat pravzaprav le leta 2013. Skupaj ima že 103 zmage, Schumacherjevih 91 zmag, ki so se dolgo zdele nedosegljive, je presegel predlani.

Če Alonso zmaga 33., bo to njegova prva zmaga po devetih letih. | Foto: AP / Guliverimage Če Alonso zmaga 33., bo to njegova prva zmaga po devetih letih. Foto: AP / Guliverimage

Največji razmak med zmagama

Povratnik v formulo 1 dvakratni prvak Alonso bo dopolnil 41 let. Alpine Renault je z Estebanom Oconom lani presenetil z zmago. Če bi letos uspelo Špancu, bi se na najvišjo stopničko vrnil po skoraj devetih letih. Ima 32 zmag. Trenutno rekord drži Riccardo Patrese, ki je na zmago čakal šest let in 211 dni oziroma od VN Italije 1983 do VN Južne Afrike 1990.

Mercedes Hamilton
Sportal Iz Mercedesa in Ferrarija: "Nimamo dirkalnika za zmage"
Ne spreglejte