Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
29. 8. 2015,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jorge Lorenzo Valentino Rossi Yamaha MotoGP

Sobota, 29. 8. 2015, 21.01

8 let

Odnos med Rossijem in Lorenzem boljši kot kadarkoli prej

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jorge Lorenzo je v trenutku, ko je svetovno prvenstvo MotoGP doseglo enega izmed svojih letošnjih vrhuncev, zatrdil, da spoštuje Valentina Rossija, on pa njega.

Ko sta Jorge Lorenzo in Valentino Rossi prvič dirkala za isto Yamahino tovarniško ekipo (2008–2010), so nastajale velike napetosti. Takrat sta bili ekipi dirkačev v Yamahini garaži tudi fizično ločeni s predelno steno. Lorenzo je v kraljevski razred prišel leta 2008, kot aktualni svetovni prvak do 250 ccm, njegov novi moštveni kolega Rossi pa je imel v svojih vitrinah že pet naslovov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Prerivanje za čast in slavo tako na stezi kot zunaj nje je bilo torej neizogibno.

''Ko sem prišel v MotoGP, sem bil star 20 let. Bil sem zelo ambiciozen.''

Lorenzo je svoje velike ambicije in talent pokazal že na debiju v Katarju 2008, ko je osvojil najboljši štartni položaj, na dirki pa je bil drugi. Za seboj je z enakim motorjem pustil tudi Rossija, od katerega je bil hitrejši osem sekund (Italijan je bil peti). Jorge je bil na prvih treh dirkah kralj kvalifikacij. Na tretji dirki na Portugalskem je prvič v karieri zmagal v kraljevskem razredu in prevzel primat v prvenstvu. Takšni rezultati so šokirali Rossija.

Nadaljevanje sezone za Španca ni bilo več tako briljantno, saj ni več zmagal. Naslov prvaka je osvojil prav Rossi, ki je pobral devet zmag. Lorenzo je bil skupno četrti. V sezoni 2009 je Rossi ubranil naslov prvaka (šest zmag), Lorenzo pa je bil svetovni podprvak (štiri zmage). Leta 2010 je Lorenzo osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v kraljevski konkurenci (devet zmag), a to je bila sezona, v kateri si je Rossi v četrtem dirkaškem koncu tedna za VN Italije zlomil nogo in bil prisiljen počivati na štirih dirkah.

Nekateri so bili takrat prepričani, da Lorenzo ne bi osvojil naslova prvaka, če bi Rossi odpeljal vso sezono. Drugi so bili mnenja, da je Rossi v Mugellu padel zato, ker se je znašel pod izjemnim pritiskom Lorenzevih rezultatov: Jorge je imel po treh dirkah devet točk naskoka (pobral je dve zmagi in eno drugo mesto, Rossi pa je enkrat zmagal, bil enkrat drugi, enkrat pa tretji).

"Ko sem prišel v MotoGP, sem bil star 20 let. Bil sem zelo ambiciozen, Valentino pa je bil v najboljšem obdobju svoje kariere ter branil svoj prostor in položaj v moštvu. Hotel sem se mu približati ali ga premagati, takoj ko bi bilo mogoče. Zaradi tega so nastale napetosti, a mislim, da je zdaj veliko tega izginilo," je pred VN Velike Britanije povedal Jorge Lorenzo.

V prihodnosti bi lahko med Valentinom in Jorgejem spet počilo

Rossi je leta 2011 prestopil k Ducatiju, kjer je bil dve sezoni, Lorenzo pa je ostal pri Yamahi. Leta 2013 se je Rossi vrnil k Yamahi in se spet pridružil Lorenzu. V garaži ni več predelne stene, čeprav sta se dirkača spet znašla v položaju, ko se borita za naslov svetovnega prvaka. Trenutno imata enako število točk – 211, po številu zmag pa vodi Lorenzo s 5:3.

"Trenutno je najin odnos boljši kot kadarkoli prej. Prej ni bil tako dober, a z leti se je veliko okoliščin spremenilo. Danes je več spoštovanja med nama. Drug za drugega veva, da sva dobra in močna. Najina moč je zelo podobna, zato bo svetovno prvenstvo na teh zadnjih sedmih dirkah zelo zanimivo. Do zdaj v prvenstvu na stezi med nama še ni bilo velikega boja ali trenutka, v katerem bi kateri izmed naju mislil, da je drugi v kakšnem ovinku ravnal podlo. V tem trenutku spoštujeva drug drugega na stezi in zunaj nje."

Je pa Lorenzo priznal, da bi se lahko v odnosu z Rossijem spet pojavile velike napetosti, če bi se v žaru borbe za naslov svetovnega prvaka na stezi dogajalo nepošteno prerivanje: "Če se bo v prihodnosti zgodila kakšna situacija, ki bo povzročila trenja med nama, bi se lahko najin odnos zagotovo spremenil. A ne verjamem, da bi bilo lahko tako slabo, kot je bilo v preteklosti."

Ne spreglejte