Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
6. 4. 2016,
16.00

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

#PanamaPapers Nico Rosberg formula1

Sreda, 6. 4. 2016, 16.00

7 let, 11 mesecev

Nico Rosberg ima poštni nabiralnik na Britanskih Deviških otokih, a ni utajil davkov

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Odvetnik vodilnega dirkača formule 1 Nica Rosberga je odločno zanikal namigovanja panamskih dokumentov, da bi lahko njegov klient utajil davke.

Mercedesov dirkač Nico Rosberg je letos v formuli pobral vse, kar je bilo mogoče. Po dveh dirkah je njegov izkupiček dve zmagi, maksimalno število 50 točk in udobno vodstvo v svetovnem prvenstvu (17 točk prednosti pred moštvenim kolegom in aktualnim prvakom Lewisom Hamiltonom).

 

Njegov sanjski začetek je očrnila novica, da je njegovo ime v zloglasnih panamskih dokumentih, ki namigujejo na to, da premožni ljudje skrivajo svoje bogastvo in se izogibajo plačevanju davkov.

 

Po poročanju nemške televizije NDR se je Rosbergovo ime v panamskih dokumentih znašlo v povezavi z njegovo zadnjo pogodbo z Mercedesom. Posel je bil sklenjen med Mercedesom in družbo Ambitious Group Limited, ki ima svoj sedež in poštni nabiralnik na Britanskih Deviških otokih.

 

Priznanje Rosbergovega odvetnika

"Res je, da je družba Mossack Fonseca za Nica Rosberga na Britanskih Deviških otokih odprla poštni nabiralnik. Edini razlog za to je bil, da je šlo za stvar pravne odgovornosti in da smo sposobni delovati na mednarodni ravni. To nima nobene povezave z davki. Rosberg se je zmeraj v vseh pogledih obnašal davčno korektno."

 

"Nico ima stalno bivališče v Monaku in zato je obdavčen v Monaku. Vsa plačila, ki jih prejema od Mercedesa, so zato obdavčena v Monaku," je razložil Rosbergov odvetnik Christian Schertz.

 

Nemški mediji so še poročali, da Mercedes zaradi poslovne tajnosti noče komentirati Rosbergove vpletenosti v panamske dokumente, je pa nemški konstruktor avtomobilov prepričan, da v njegovi pogodbi z Rosbergom ni nepravilnosti in da je v skladu z zakoni.

 

Panamski dokumenti

Skupina novinarjev z vsega sveta, združena v Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), te dni razgrinja nove razsežnosti korupcije globalne elite na temelju notranjih podatkov panamske pravne družbe Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij. Afera je izbruhnila, ko je anonimni vir novinarju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung posredoval več kot 11 milijonov dokumentov družbe Mossack Fonseca.

Ne spreglejte