Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
9.20

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 9.20

7 let, 11 mesecev

Ni padel v depresijo, ampak postregel z briljanco (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Če je bilo italijansko prizorišče svetovnega prvenstva v motokrosu Pietramurata slovensko po številu navijačev, je bila Talavera de la Reina v Španiji slovenska v samem bistvu tekmovanja v športu – v zmagah.

Hondin dirkač Tim Gajser je bil na italijanski stezi v Pietramurati, kjer se je zaradi falange svojih navijačev počutil kot doma, zelo razočaran, saj je na dveh dirkah zmogel vsega četrto mesto. Nekateri so že začutili rahlo krizo v formi slovenskega šampiona, a to so bile le zle slutnje. Gajser kljub dvema bolečima porazoma – najbolj je bolel drugi, ko je po vodstvu po lastni napaki zapravil zmago – ni padel v depresijo, temveč je že na naslednjem prizorišču, v Talaveri de la Reini v Španiji, pokazal razkošje svojega dirkaškega talenta in iztržil maksimalni izkupiček – dve zmagi in 50 točk.

Gajser je obdržal psihično trdnost

Tim je očitno odlično ne le fizično, temveč tudi psihično pripravljen na spopad z motokros elito, s katero se meri v svoji prvi sezoni. Odkar se ji je pridružil, je nenehno pod stresom. Po čudežni prvi skupni zmagi na debiju v Katarju je najprej v svetovnem prvenstvu bežal aktualnemu svetovnemu prvaku MXGP Romainu Febvreju z Yamaho, po drugem prizorišču je začel Francoza loviti. Ko ga je ujel in prehitel, pa se ni zlomil pod pritiskom, temveč obdržal vajeti prvenstva v svojih rokah. Še več, Tim je dobil še enega zasledovalca, in sicer osemkratnega svetovnega prvaka Antonia Cairolija s KTM-om. Italijan je zablestel v Nemčiji in Italiji ter se nevarno približal Gajserju. Na 25 točk zaostanka, kar je zmaga na eni dirki.

A Tim je vse postavil na svoje mesto v Španiji, ko je pokazal, kako dirkaš po robu in ne padeš ter kako se iz napak hitro nekaj naučiš in se v igro vrneš z dvema briljantnima zmagama. Medtem ko si je sam dobre temelje za zmago na nedeljskih dirkah postavil že na kvalifikacijski dirki, nakateri je zmagal, je bila zgodba pri njegovem glavnem rivalu za naslov prvaka Febvreju diametralno nasprotna. Francoz si je poškodoval ramo in posledično v nedeljo ni mogel dirkati na vso moč. Rezultata sta bila temu primerna: na prvi dirki deveto mesto, na drugi pa četrto. Ker je Gajser dvakrat zmagal, je Febvreju izpulil dragocenih 20 točk in mu zbežal na razdaljo 24 točk.

Nagl se približuje vodilni trojici

Tudi drugi Timov izzivalec ni blestel: Cairoli je na obeh dirkah padel ter izvlekel peto in deveto mesto. Po polovici sezone je svoj zaostanek za Gajserjem s 25 točk povečal na 47. To sta že skoraj dve zmagi. Timov glavni tekmec v Španiji je bil Nemec Maximilian Nagl s Hudsqvarno, ki mu je nenehno dihal za ovratnik, a ga ni zlomil. Nagl je bil na prvi dirki za zmago prekratek za sedem sekund, na drugi pa za tri. V Španiji je osvojil le šest točk manj kot Gajser. Febvreju je Max iztrgal 14 točk, Cairoliju pa še dve več. V svetovnem prvenstvu je na vrhunskem četrtem mestu. Od Cairolija je oddaljen 21 točk, od Febvreja 44, od Gajserja pa 68.

A ta razmerja moči bi se lahko spremenila že po naslednjem prizorišču, francoski progi v Saint Jean d'Angely, ki bo gostila 19. in 20. dirko sezone. Nagl je namreč bolj konstanten v rezultatih kot Febvre in Cairoli, ki zelo nihata. Težko pa bo Max ujel Gajserja, ki je najbolj konstanten dirkač v sezoni: na vseh dozdajšnjih devetih prizoriščih je stopil na zmagovalni oder.

Tim prvo polovico sezone opravil z odliko

Gajser je v Španiji dosegel svojo drugo letošnjo dvojno zmago, prvo po debitantskem dirkaškem koncu tedna v Katarju. To je bila njegova že peta letošnja skupna zmaga od devetih mogočih. Spet je zadonela Zdravljica, ki jo bodo morali v elitni motokros kategoriji MXGP očitno letos še večkrat predvajati. Tim je prvo polovico letošnje sezone (devet od 18 prizorišč) opravil z odliko, vendar ga čaka še nepredvidljiv in razburljiv drugi del zgodbe, ki bo prinesel letošnjega svetovnega prvaka MXGP. Morda bo to prav Gajser. Na 450-kubični hondi se je že udomačil, njegov dirkaški potencial pa tudi ni vprašljiv.

Na poti do Olimpa se bo moral v širokem loku izogniti napakam, ki so ga do zdaj stale ogromno točk, in se še naprej redno uvrščati na zmagovalni oder. Lahko le upamo, da Gajser ne bo dobil kakšne resne poškodbe, ki bi ga lahko ustavila na poti do prvega naslova svetovnega prvaka v eliti motokrosa, v MXGP. Padci in naleti so namreč sestavni del tega nevarnega športa. Ti so bili na dozdajšnjih 18 dirkah Timov sovražnik številka ena. Večkrat se je zgodilo, da Gajserja niso premagali tekmeci, ampak se je po lastni napaki premagal kar sam. Z vsako dirko bo zrelejši in močnejši, tekmeci pa še lažje premagljivi.  

Ne spreglejte