Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2013,
10.44

Osveženo pred

4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Adrian Newey Red Bull

Četrtek, 31. 10. 2013, 10.44

4 dni

Newey še lačen izzivov z Red Bullom: v letu 2014 ogromno neznank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Tehnični direktor v zadnjih letih domala nepremagljivega moštva Red Bull Adrian Newey se veseli novih izzivov, ki jih bo prinesla naslednja sezona formule ena.

Letošnje prvenstvo formule ena je tri dirke pred koncem sezone odločeno, naslov med dirkači je osvojil Sebastian Vettel, med konstruktorji Red Bull. Eden od glavnih arhitektov prevlade Red Bulla v zadnjih letih je zagotovo glavni inženir, dizajner zmagovitih bolidov v letih 2010, 11, 12 in 13 Adrian Newey. Anglež je v preteklosti sicer omenjal, da si ne želi vse inženirske kariere preživeti v formuli ena, a za zdaj ostaja pri Red Bullu.

Prihodnja sezona namreč prinaša kopico novosti in izziv je preprosto preveč privlačen, da bi se mu izognil. "Prihodnje leto z novimi pravili je izjemen izziv in trenutno sem popolnoma osredotočen nanj," je v pogovoru za Autosport povedal 54-letni Anglež, njegovi dirkalniki so osvojili kar deset prvenstev F1 (Williams – 1992, 93, 94, 96 in 97, Red Bull 2010, 11, 12 in 13 ter McLaren – 1998), o novostih v sezoni 2014 pa je pojasnil: "Spremembe na področju aerodinamike sicer ne bodo tako velike, kot smo jih doživeli leta 2009, bodo pa vseeno nezanemarljive, medtem ko nas pri motorjih čaka prava revolucija. Niti približno še ni jasno, kateri od treh dobaviteljev (Renault, Ferrari in Mercedes, op. p.) bo močnejši in ali bo sploh kateremu uspelo narediti odločilno boljši izdelek od preostalih dveh. Zagotovo bo vsaj na začetku sezone velika težava zanesljivost motorjev, vgradnja agregatov v šasijo je zelo zahtevna … Ogromno je neznank."

Čeprav sezona 2014 z uporabo 1,6-litrskih šestvaljnikov s turbinskimi polnilniki (letos 2,4-litrski osemvaljniki) prinaša dramatične spremembe, pa v karavani prevladuje prepričanje, da se razmerja moči ne bi smela bistveno spremeniti, Red Bull naj bi ostal moštvo, ki ga bo treba premagati. "Poleg novih motorjev bomo še vedno imeli aerodinamični pravilnik. In če predvidevamo, da bodo vsi motorji enaki, Red Bull pa je že zdaj sestavil aerodinamično najboljši dirkalnik, potem ne vidim razloga, da bi se to v prihodnji sezoni spremenilo," je pojasnil direktor logistike pri Lotusu Alan Permane.

Ne spreglejte