Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2022,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

3

Natisni članek

Jeremy Seewer Maxime Renaux Jorge Prado KTM GasGas Honda Tim Gajser Tim Gajser Jan Pancar motokros MXGP

Nedelja, 5. 6. 2022, 17.45

1 leto, 10 mesecev

MXGP Francija

Ogromno težav za Gajserja, a rdeča tablica ostaja trdno njegova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

3

Tim Gajser Francija | Tim Gajser je izpustil kvalifikacijsko dirko, nato pa še padel pred prvim zavojem prve vožnje. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je izpustil kvalifikacijsko dirko, nato pa še padel pred prvim zavojem prve vožnje.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Zmagovalec VN Francije v MXGP je Jeremy Seewer. Tim Gajser je imel na blatni progi z globokimi kanali veliko težav in je osvojil četrto mesto. V MX2 je Jan Pancar z osmim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev na svetovnem prvenstvu.

Tim Gajser Mantova
Sportal Tim Gajser izpustil kvalifikacije

Tim Gajser Francija | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser (Honda) in še osem drugih tovarniških voznikov, ki zaradi varnosti niso nastopili na blatni kvalifikacijski dirki, ima na VN Francije zunanje štartne položaje in zato daljšo pot do prvega zavoja.

Štart prve vožnje je bil zelo kaotičen. Še pred prvim zavojem se je zgodil množični padec, na tleh je bila tretjina tekmovalcev, tudi Gajser. V nadaljevanju se je z izjemno hitrostjo in odličnimi prehitevanji prebijal iz ozadja. Je pa sredi dirke, ko se je reševal pred padcem, presekal dva zavoja. Mesta sicer ni pridobil nobenega, je pa zato pridobil nekaj sekund. Tri kroge pred koncem se mu je pripetil še en manjši padec. Kljub vsem težavam je ciljno črto prečkal na petem mestu.

V ospredju sta se v prvi vožnji za zmago borila Jeremy Seewer (Yamaha) in Jorge Prado (GasGas). V predzadnjem krogu je Švicar prehitel Španca, sploh prvič v sezoni zmagal v vožnji in osvojil 25 točk. Oba sta se tako v skupnem seštevku približala vodilnemu Gajserju. Je pa Tim pridobil v primerjavi z Maximom Renauxjem (Yamaha), ki je bil šele deveti.

MXGP Francija:

1. Jeremy Seewer (Yamaha) 47 točk
2. Jorge Prado (GasGas) 42
3. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 34
4. Tim Gajser (Honda) 34
5. Ruben Fernandez (Honda) 30

Tretja zmaga za Seewerja

Gajser je v letošnji sezoni zmagal že šestkrat in zato trdno ostaja vodilni v prvenstvu. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajser je v letošnji sezoni zmagal že šestkrat in zato trdno ostaja vodilni v prvenstvu. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tudi v drugi vožnji se je moral Gajser prebijati iz ozadja. Uspelo mu je priti do četrtega mesta. S 34 točkami z dveh voženj je osvojil končno četrto mesto. Enako število točk je imel tudi Glenn Coldenhoff (Yamaha), a je njemu pripadlo tretje mesto, saj je bil najhitrejši v drugi vožnji. Z drugim mestom v drugi vožnji je VN Francije osvojil Seewer, s tretjim mestom pa skupno drugo Prado. Renaux je osvojil osmo mesto, tako je Gajser prednost pred njim v skupnem seštevku še nekoliko povišal.

"Malo sem razočaran zaradi padcev ob koncu obeh voženj, ko sem izgubil nekaj mest. Na splošno pa je bil dober konec tedna, še posebej, če upoštevamo težko odločitev v soboto in štart z zunanjih položajev. Spet imam 73 točk naskoka, pa tudi hitrost je takšna, kot je bila pred Sardinijo. Vem, da so štarti še vedno moja šibka točka, pa tudi padec v prvem zavoju prve vožnje ni nič pomagal. Sem pa opravil veliko prehitevanj, kar je dobro, veselim pa se tudi naslednje dirke v Nemčiji," je po dirki pojasnil Gajser.

Skupni seštevek MXGP (10/19):

1. Tim Gajser 438 točk

2. Maxime Renaux 365
3. Jeremy Seewer 339
4. Jorge Prado 332
5. Glen Coldenhoff 306

V MXGP zmaga Viallu, Pancar osmi

Jan Pancar | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Pancar Foto: Grega Valančič/Sportida V razredu MX2 nič novega. Za zmage se še naprej borita Tom Vialle (KTM) in Jago Geerts (Yamaha). V prvi vožnji je s prednostjo dobre sekunde zmagal Francoz. Jan Pancar, ki je na treningih dosegal čase, konkurenčne prvi peterici, je znova slabše štartal oziroma odpeljal uvodne zavoje. Tako je bil po prvem krogu prve vožnje šele 19. Do konca se je prebil na 11. mesto.

Drugo vožnjo je dobil Thibault Benistant (Yamaha), tik pred Geertsom. Vialle je bil po napaki s 25 sekundami zaostanka tretji. Vseeno je s 45 točkami osvojil grand prix, Geerts je imel namreč točko manj. Po desetih velikih nagradah ima Francoz zdaj devet točk prednosti pred Belgijcem.

Pancar se tudi v drugo ni najbolje znašel v gneči uvodnih metrov, a nato dobro vozil in osvojil osmo mesto. Na osmem mestu pa je tudi končal VN Francije. Skupaj je osvojil 23 novih točk in se v seštevku sezone s 15. povzpel na 13. mesto.

V Erneeju so odpeljali tudi dirke evropskega prvenstva. V EMX 125 se je Jaka Peklaj prebil skozi sito kvalifikacij (68 tekmovalcev) na dirki najboljših 40. V prvi vožnji je osvojil 19. mesto, v drugi pa 23.

Naslednja dirka, VN Nemčije, bo že naslednji konec tedna.

Gajser Španija
Sportal Gajser pred dirko v Franciji na posebnem obisku
Ne spreglejte