Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
16. 9. 2023,
16.46

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Maggiora Husqvarna KTM Jaka Peklaj Jan Pancar GasGas Jorge Prado Kawasaki Romain Febvre Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Sobota, 16. 9. 2023, 16.46

7 mesecev, 2 tedna

MXGP Italije, kvalifikacije

Blatni rodeo: Gajser z brezvezno napako, Pancar v bolečinah

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Maggiora Tim Gajser Honda | Tudi Tim Gajser je na blatni in spolzki progi naredil eno napako. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tudi Tim Gajser je na blatni in spolzki progi naredil eno napako.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Maggiori se je dogajal pravi blatni rodeo. Motokrosisti so na predzadnji postaji letošnjega svetovnega prvenstva. V soboto dopoldne je znova deževalo in tako so kvalifikacijsko dirko odpeljali na blatni in spolzki progi. V MXGP je Tim Gajser osvojil četrto mesto, potem ko se mu je zgodil manjši padec. Pred tem je bil v boju  za zmago. V MX2 je Jan Pancar osvojil 11. mesto, Jaka Peklaj pa je bil 30.

Tim Gajser Honda Turčija
Sportal Tekmece je lahko strah! Zmaguje, a: Težko trdim, da je to že top forma.

Gajser pred štartom | Foto: Matej Podgoršek Gajser pred štartom Foto: Matej Podgoršek Tim Gajser (Honda) si je v petek zaželel, da v Maggiori ne bi več deževalo, da je že dež v noči na petek dovolj namočil eno njegovih najljubših prog. A se mu želja ni uresničila. Ponoči je spet padalo, nekaj ur pa tudi dopoldne. Proga je bila tako blatna in spolzka, ponekod je stala tudi voda. Do začetka popoldanskega treninga na čas je dež prenehal, pokazalo se je še nekaj sončnih žarkov in sobotni spored tekmovanja ni bil pod vprašajem (dopoldne so še nekoliko negotovo pogledovali v nebo, če bo sploh mogoče varno voziti). Na treningu na čas padcev res ni manjkalo, tako so vozniki odpeljali le nekaj zares hitrih krogov, saj so morali večkrat zaradi rumenih zastav upočasniti. Najhitrejši je bil Romain Febvre (Kawasaki), Gajser pa je odpeljal tretji najboljši čas. Vozil je precej previdno, morda je odpeljal le tri hitre kroge.

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo A zares je seveda šlo na kvalifikacijski dirki, kjer so se delile točke od 10 do 1 za prvih deset in vrstni red izbiranja štartne rampe za nedeljsko veliko nagrado. Za navdušenje italijanske publike je poskrbel Alberto Forato, ki je zmagal na poltovarniški Hondi. Štart je sicer najbolje uspel Jorgeju Pradu (GasGas), a je Španca Italijan že sredi vožnje prehitel. Nato je mimo Prada prišel še Gajser. A 27-letnemu Slovencu se je zgodil manjši padec, precej časa (25 sekund) je izgubil s pobiranjem, a so bili zaostanki tolikšni, da je vseeno končal na četrtem mestu. Pred njim sta skozi cilj pripeljala še tekmeca za prvaka Prado pred Febvrom.

Gajser: Naredil sem brezvezno napako

Maggiora sobota opoldne. Blatna, spolzka proga, stala je tudi voda. | Foto: Matej Podgoršek Maggiora sobota opoldne. Blatna, spolzka proga, stala je tudi voda. Foto: Matej Podgoršek "Štart mi je kar dobro uspel. Bil sem četrti, potem sem hitro prišel na tretje mesto. Proga ni dopuščala prehitevanj, bila je bolj kot ne ena linija. A mi je le uspelo prehiteti Prada in sem bil drugi. Potem sem pa naredil brezvezno napako. Na vrhu hriba mi je odneslo prvo kolo in sem padel. Sem bil pa v takem položaju, da sem težko obrnil motor. In mi je vzelo veliko sekund. Do konca je bilo še nekaj krogov in sem pritisnil. Prehitel sem Rubena, da sem bil vsaj četrti," je svoj kvalifikacijski nastop opisal Gajser.

Štartno rampo bo tako izbiral kot četrti. "Čim bolj si na levi strani, boljše je. Upam, da bo vreme zdržalo, da ne bo več dežja. Da bodo lepe tekme." Sobotne razmere so bile res zahtevne. "Bila je ena linija, ki pa je bila zelo trda. In je zelo drsela. Če si šel ven iz te linije, si se pa skoraj zakopal. Ni bilo preprosto, ni bilo lahko prehitevati. A jaz mislim, da bodo delali pozno v noč, da bodo odprli malo linije, da bo jutri proga boljša."

Tim Gajser bo v nedeljo izbiral štartno rampo koz četrti. Vreme naj bi bilo lepše. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser bo v nedeljo izbiral štartno rampo koz četrti. Vreme naj bi bilo lepše. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Pancar v MX2 11., najhitrejši Nemec

Prvi so kvalifikacijsko dirko odpeljali vozniki na 250-kubičnih motorjih. Najhitrejši je bil Nemec Simon Längenfelder (GasGas). Vodilni v prvenstvu Andrea Adamo (KTM) je bil četrti. Ima 55 točk prednosti pred Nizozemcem Liamom Evertsom (KTM) in še 25 več kot tretji Belgijec Jago Geerts (Yamaha). Ta je bil na kvalifikacijah drugi, Everts pa je na 17. mestu ostal brez točk. V MX2 nastopata tudi dva Slovenca: Jan Pancar (KTM) je bil 11. (po štartu 16., a je nato dobil nekaj mest), novinec 16-letni Jaka Peklaj (Husqvarna) pa je bil v konkurenci 34. voznikov s tremi padci in tremi krogi zaostanka 30.

Pancar dirka z nategnjeno stegensko mišico

Pancar je 11. v seštevku MX2. | Foto: Matej Podgoršek Pancar je 11. v seštevku MX2. Foto: Matej Podgoršek "Res je bilo veliko dežja. Vseeno so se kar dobro pripravili na to vreme. Progo so pustili trdo, da je odteklo čim več vode. A so bili vseeno težki pogoji. Štart je bil pomemben. Bil je soliden. Nekaj sem jih prehitel, kar je za jutrišnje izhodišče dobro," je na kratko svoj nastop povzel Pancar. Eksploziven štart je v Maggiori še toliko bolj pomemben, ker prvi zavoj pride kar hitro. "Da, je kar kratka ravnina, pa še zelo drseča proga."

Enajsto mesto je za Pancarja pravzaprav zelo lep dosežek, saj je vozil poškodovan. "Prejšnji teden sem na dirki italijanskega prvenstva staknil manjšo poškodbo, zdaj sem jo na treningu na čas še poslabšal. Nisem se mogel peljati, kot bi si želel. Bova poskušala to s fizioterapevtom popraviti." Ko mu je zdrsnil prednji del motorja, se je moral ujeti z nogo in mu je nategnilo notranjo stegensko mišico. "Že nogo dam težko dol s tačke. Če bi bila proga suha, bi me poškodba manj ovirala. Ker drsi, pa moraš velikokrat stopit z nogo dol in takrat me res zaboli. Zato sem vozil malo rezervirano."

V nedeljo suho, štart uro prej

Ker je dan že krajši, se spored nedeljskega dogajanja začne uro prej, kot smo vajeni. V MX2 bo prva vožnja ob 12.15 in druga ob 15.10, v MXGP pa sta štarta ob 13.15 in 16.10. Če tako prihajate v Maggioro, ki je nedaleč od Milana, torej pravočasno na pot. V nedeljo naj ne bi deževalo, so pa razmere za parkiranje precej slabe (travniki, kjer so urejena parkirišča, so dodobra namočeni in blatni).

Silvin Vesenjak
Sportal Zgodbe 60 let motokrosa pri nas, ki jim danes komaj verjamemo
Tim Gajser Honda Turčija
Sportal Slovenija po štirih letih znova v boj z Gajserjem
Tim Gajser Honda Turčija
Sportal Zlom stegnenice zgodovina, Gajser slavi prvič po letu dni!
Ne spreglejte