Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 9. 2023,
8.00

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Jaka Peklaj Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser MXGP MXON pokal narodov motokros

Nedelja, 10. 9. 2023, 8.00

7 mesecev, 1 teden

Pokal narodov v motokrosu 2023

Slovenija po štirih letih znova v boj z Gajserjem

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Tim Gajser Honda Turčija | Tim Gajser se bo na MXON soočil tudi z Jettom Lawrancem in Kenom Roczenom. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser se bo na MXON soočil tudi z Jettom Lawrancem in Kenom Roczenom.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Slovenija se po dveh letih vrača na pokal narodov, neuradne olimpijske igre motokrosistov. Selektor Sašo Kragelj je izbral trojico, ki bo nastopila v Franciji. To so Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj. Petkratni svetovni prvak bo na MXON dirkal prvič po štirih letih in zato so sanje o najboljši uvrstitvi doslej žive.

Tim Gajser Honda Turčija
Sportal Zlom stegnenice zgodovina, Gajser slavi prvič po letu dni!
Zadnja novica iz prvenstva MXGP: Jeremy Seewer bo od naslednje sezone dirkal za tovarniško ekipo Kawasaki. Jasno je bilo, da bo eden od treh tovarniških voznikov Yamahe odšel, saj v MXGP prihaja Jago Geerts. Švicar je za Yamaho dirkal zadnjih šest let, osvojil sedem zmag in bil lani podprvak.

Jan Pancar | Foto: AMZS/Goran Krošelj Jan Pancar Foto: AMZS/Goran Krošelj Francoski Ernee bo od šestega do osmega oktobra 2023 gostil pokal narodov v motokrosu (MXON), ki pomeni zaključek tekmovalne sezone. Selektor slovenske reprezentance Sašo Kragelj je določil, da bodo barve AMZS in Slovenije zastopali Tim Gajser (razred MXGP), Jan Pancar (razred MX2) in Jaka Peklaj (z 250-kubičnim motorjem v razredu MXOpen). Medtem ko sta 27-letni Gajser in 23-letni Pancar že prekaljena udeleženca dirk na svetovni ravni motokrosa, bo za 16-letnega Peklaja, ki je pred tednom dni debitiral na dirki svetovnega prvenstva in šele letos sedel na 250-kubični motor, to premierni nastop na MXON. Lani Slovenija na tem tekmovanju ni nastopila, predlani pa je brez Gajserja osvojila 24. mesto (Luka Kutnar, Pancar in Peter Irt). Selektor in tekmovalci bodo načrte in pričakovanja za to tekmovanje razkrili 27. septembra, torej po zaključku svetovnega prvenstva, v katerem naslednja dva konca tedna sledita še zadnji dve dirki (Maggiora in Matterley Basin).

Slovenija na pokalu narodov v zadnjih 10 letih:

2023 (Ernee, Francija) 
2022 (RedBud, ZDA) - Slovenija ni nastopila (zmaga ZDA)
2021 (Mantova, Italija) - 24. mesto (zmaga Italija)
2020 (Ernee, Francija) - tekmovanje odpovedano
2019 (Assen, Nizozemska) - 13. mesto (zmaga Nizozemska)
2018 (RedBud, ZDA) - Slovenija ni nastopila  (zmaga Francija)
2017 (Matterley Basin, VB) - 12. mesto (zmaga Francija)
2016 (Maggiora, Italija) - 23. mesto (zmaga Francija)
2015 (Ernee, Francija) - 21. mesto (zmaga Francija)
2014 (Kegums, Latvija) - 20. mesto (zmaga Francija)
2013 (Teutschenthal, Nemčija) - 27. mesto (zmaga Belgija)

Slovenija najboljša leta 1998

Roman Jelen je bil leta 1998 član slovenske ekipe, ki je osvojila deveto mesto. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Roman Jelen je bil leta 1998 član slovenske ekipe, ki je osvojila deveto mesto. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nastop petkratnega svetovnega prvaka Gajserja in trenutno 11. v prvenstvu MX2 Pancarja pomeni, da ima Slovenija možnost za najboljšo uvrstitev v zgodovini. To je deveto mesto iz leta 1998, ko so dirkali Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš. Druga najboljša doslej (11. mesto) je iz leta 2002 (Roman Jelen, Sašo Kragelj in Jaka Može). Nato je imela Slovenija vrsto let težavo že, da se je prek kvalifikacij prebila na dirko, torej med 20 najboljših reprezentanc. V eri Tima Gajserja pa ima za zdaj samo dva vidnejša rezultata: 12. mesto iz leta 2017 in 13. iz leta 2019. Dvakrat v tem času ni nastopila (preveliki stroški za pot v ZDA), leta 2020 je bilo tekmovanje zaradi covid-19 odpovedano, predlani pa Gajser ni nastopil, saj je okreval po zlomu ključnice. Zmagovalec zadnje dirke razreda MXGP se tako na MXON vrača prvič po letu 2019, ko je na zmagala Nizozemska. Lani je na domačih tleh pokal narodov osvojila ZDA, sicer so v zadnjem desetletju s štirimi zmagami najuspešnejši Francozi.

Ena najmočnejših konkurenc zadnjih let

Romain Febvre in njegova Francija bi se morala uvrstiti vsaj na stopničke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Romain Febvre in njegova Francija bi se morala uvrstiti vsaj na stopničke. Foto: Grega Valančič/Sportida Konkurenca bo na letošnjem pokalu narodov zelo močna. Čakamo sicer še na postavo ZDA. Če ta pride z najboljšimi, sodi v najožji krog favoritov. Sicer bosta to Francija in Avstralija. Za Francijo bodo vozili drugi v letošnjem prvenstvu MXGP Romain Febvre (šest zmag), lanski prvak v MX2 Tom Vialle, ki zdaj dirka v ZDA, in Maxime Renaux, ki bi bil letos pri vrhu MXGP, če se mu ne bi zgodila poškodba. Avstralija pa bo v Ernee pripeljala izjemna brata Lawrance, ki sta letos osvojila oba naslova prvaka v ameriškem prvenstvu. Nizozemski bo manjkal znova poškodovani Jeffrey Herlings, Belgija nima močnega voznika v MXGP, zato bo na 450-kubični motor sedel Jago Geerts. Španija ima dva hitra voznika (najverjetnejši prvak MXGP Jorge Prado in Timov ekipni kolega Ruben Fernandez). Za Nemčijo bo dirkal tudi Ken Roczen, ki je pred leti iz MX2 odšel neposredno v ZDA in tam doživel tako velike uspehe kot zelo resne poškodbe. Italija ni več tako močna kot v dobi Tonija Cairolija. Slovenija bi se torej glede na trenutno znane postave posameznih reprezentanc lahko borila za uvrstitev na rob prve deseterice.

Ekipe favoriziranih ekip letošnjega pokala narodov

ZDA: Aaron Plessinger (MXGP), Christian Craig (MX2), RJ Hampshire (MXOpen)
Francija: Romain Febvre (MXGP), Tom Vialle (MX2), Maxime Renux (MXOpen)
Avstralija: Jett Lawrance (MXGP, Hunter Lawrance (MX2), Dean Ferris (MX Open)
Italija: Alberto Forato (MXGP), Andrea Adamo (MX2), Mattia Guadagnini (MXOpen)
Belgija: Jago Geerts (MXGP), Lucas Coenen (MX), Liam Everts (MXOpen)
Španija: Ruben Fernandez (MXGP, David Braceras (MX2), Jorge Prado (MXOpen)
Nizozemska: Calvin Vlaanderen (MXGP), Kay de Wolf (MX2), Glenn COldenhoff (MXOpen)
Nemčija: Ken Roczen (MXGP), Simon Längernfelder (MX2), Tom Koch (MXOpen)
Švica: Jeremy Seewer (MXGP), Valentin Guillod (MX2), Arnaud Tonus (MXOpen)
Slovenija: Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2), Jaka Peklaj (MXOpen)
motokros Roman Jelen Mark Müller
Sportal Pred Gajserjem oral ledino, danes mu tudi zaradi Tima cveti trenerski posel
Ne spreglejte