Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Lewis Hamilton Daniel Ricciardo Max Verstappen Monako formula1

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Komentar dirke formule 1 za VN Monaka

Monte Carlo pustil več odprtih vprašanj, kot dal odgovorov

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Zmaga Lewisa Hamiltona, površnost Red Bullovih mehanikov in ničla Maxa Verstappna so bile glavne zgodbe dirke formule 1 za VN Monaka.

Ekipa Red Bull se je v Monaku obnašala kot novinec v formuli 1. Na dirki je imela vodilnega dirkača Daniela Ricciarda, ki je na deževnih kvalifikacijah prišel do svojega prvega najboljšega štartnega položaja v karieri formule 1, pri odločilnem postanku v boksih pa so mehaniki namesto ekspresne menjave kompleta gum za Avstralca iskali pnevmatike! Situacija jih je presenetila, kot da bili na prvi dirki.

Čas je neusmiljeno tekel in v nekaj sekundah je Ricciardu pogoltnil zmago kot afriški piton. Danielu so se šefi po dirki na vse pretege opravičevali za površnost. A Ricciardo je morda začel že verjeti v zaroto svojega moštva, ki mu je s taktično akrobacijo eno letošnjo zmago skoraj gotovo zapravila že na prejšnji dirki v Barceloni. Takrat jo je Red Bull podaril njegovemu moštvenemu kolegu Maxu Verstappnu, tokrat pa Mercedesu in Lewisu Hamiltonu.

Kanada bi lahko razkrila marsikaj

Ker je na VN Španije Mercedes storil moštveni samomor (Lewis Hamilton je torpediral Nica Rosberga), ni bilo mogoče realno ovrednotiti zmage Maxa Verstappna in moči Red Bullovega dirkalnika. Podobno velja za Monako – Hamiltonovo slavje je imelo grenak priokus. Če bi Red Bull optimalno opravil postanek Ricciarda, bi Avstralec skoraj gotovo zmagal. Četudi bi ga Hamilton na koncu dirke ujel, bi ga na progi, ki spominja na stezo za bob, zelo težko prehitel. Ricciardo je imel pred usodnim postankom v 32. krogu 12 sekund prednosti pred Hamiltonom, a ta razlika ni bila realna. Daniel je imel namreč prvih 13 krogov prosto stezo pred seboj, Lewisa pa je do takrat zadrževal Nico Rosberg.

Izraz na obrazu Daniela Ricciarda (levo) pove vse, kar si je mislil o Red Bullovih mehanikih. | Foto: Izraz na obrazu Daniela Ricciarda (levo) pove vse, kar si je mislil o Red Bullovih mehanikih.

Ricciardo je bil morda izjemno konkurenčen Mercedesu v Monte Carlu, ker mu je hrbet kril izboljšan Renaultov motor, ki naj bi mu prinesel novih 35 "konjskih" moči in tja do pet desetink na krog. A ulična steza v monaški kneževini po navadi ni bila pravi pokazatelj, kdo predstavlja velesilo v formuli 1. Odgovor na vprašanje, kakšna so zadnja razmerja moči v športu, bo dala naslednja dirka za VN Kanade, kjer se moč motorja in aerodinamika zaradi dolgih ravnin pišeta z veliko začetnico. V Montrealu bi lahko bilo popolnoma jasno, ali je Red Bull ujel in morda celo prehitel Mercedes ali pa še zmeraj caplja za njim.

Hamilton spet v coni za naslov prvaka

Za zdaj je jasno samo to, da se je Lewis Hamilton po bednem začetku v letošnjo sezono s svežo zmago vrnil v igro za naslov svetovnega prvaka formule 1. Po tretjini prvenstva 2016 se je moštvenemu kolegu in vodilnemu dirkaču Nicu Rosbergu, ki je zmogel vsega sedmo mesto, približal na 24 točk. To pa je manj kot ena zmaga. In če bi recimo Rosberg na naslednji dirki  v Kanadi zabeležil ničlo, Hamilton pa bi zmagal, bi lahko zadnji že čez štirinajst dni prevzel vajeti prvenstva v svoje roke. To pa je super motivacijski pospešek za Britanca.

To je ostalo od Vestappnovega dirkalnika na VN Monaka. | Foto: To je ostalo od Vestappnovega dirkalnika na VN Monaka.

Ferrari je doživel polom. Kimi Raikkonen je prevzel vlogo razbijača (najprej je razbil svojega Ferrarija, potem pa njegove dele na poti v bokse stresal po stezi), Sebastian Vettel pa ni bil konkurenčen za stopničke (četrto mesto). Letošnjo VN Monaka bo skušal čim prej pozabiti tudi Max Verstappen, ki je nebesa zamenjal za pekel. Morda se je nizozemski najstnik po sanjski zmagi v Barceloni, ko je z 18 leti postal najmlajši zmagovalec v formuli 1, zlomil pod medijskim pritiskom, ki ga pred tem ni bil vajen v tako brutalni različici.

Max v 24 urah dvakrat v ograji

Max je najprej zaščitno ograjo v Monte Carlu poljubil na kvalifikacijah (dirko je štartal kot predzadnji, 21.), njegova zgodba pa se je nato še drugič v 24 urah končala z razbitim dirkalnikom. Morda je Verstappen namignil, da je še podvržen velikim nihanjem ter premlad in premalo izkušen, da bi stalno postavljal vrhunske rezultate. Morda pa je imel samo slab dirkaški konec tedna in bo znova eksplodiral na naslednji dirki v Kanadi. Takrat bo dobil na voljo tudi izboljšan Renaultov motor.

Ne spreglejte