Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
1. 11. 2015,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Red Bull Mercedes

Nedelja, 1. 11. 2015, 12.24

6 let, 6 mesecev

Mercedes razkril, zakaj noče dati motorjev Red Bullu

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aktualni svetovni prvak formule 1 med konstruktorji Mercedes naj ne bi zavrnil Red Bulla, ker bi lahko bil njegov glavni tekmec v svetovnem prvenstvu, temveč iz poslovnih razlogov.

Trije vodilni možje Red Bulla, šef ekipe formule 1 Christian Horner, tehnični direktor Adrian Newey in glavni svetovalec Helmut Marko, že nekaj časa ponavljajo mantro, da se jih Mercedes in Ferrari bojita in da jima zaradi tega nočeta dati motorjev za leto 2016 in naprej. Horner in izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone sta celo zatrdila, da naj bi Mercedes igral nepošteno igro, ker naj bi najprej Red Bullu obljubil motorje, nato pa obljubo prelomil. "Pogovarjali smo se in si dali obljube," je izjavil Christian Horner.

Mercedesovi predstavniki so takšna namigovanja odločno zavrnili. "Pred približno tremi meseci sem se srečal z Didijem Mateschitzem (lastnik Red Bulla in Toro Rossa, op. p.). Povedal sem mu, da se lahko pogajamo o motorjih, če lahko končno neha biti nenaklonjen Mercedesu in če lahko ustavi svoj negativni odnos nas. Rekel je, da bo poskusil. Po tistem se ni zgodilo nič," je za nemški Bild povedal neizvršni direktor Mercedesove ekipe v formuli 1 Niki Lauda.

Red Bull očitno ne bo izstopil iz formule 1

Šef Mercedesove ekipe formule 1 Toto Wolff pa je razkril glavne razloge, zakaj Red Bullu nočejo dati motorjev: "Bili sta dve ključni točki, zaradi katerih nismo začeli sodelovati z Red Bullom. Prvič, Mercedes sodeluje z Renaultom v segmentu cestnih avtomobilov. Torej, ko je Red Bull predčasno prekinil pogodbo z Renaultom, smo rekli: Dokler nam Renault ne bo signaliziral, da lahko motorje dobavljamo Red Bullu, tega ne bomo storili. Druga točka pa je bil marketing. Od Red Bulla smo želeli izvedeti, ali bi si lahko v skupni prihodnosti delili in razvijali ideje in marketinške kampanje. A tudi iz tega se ni izcimilo nič."

Lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki je 1. november določil za odhod iz formule 1 z obema moštvoma (Red Bull in Toro Rosso), si je očitno premislil in začel mrzlično iskati pot, po kateri bi dobil nov motor. "Imamo še dovolj časa, da za prvo dirko marca naredimo konkurenčen dirkalnik. A Red Bull nima motorja, ker se nas druga moštva bojijo," je za nemški Bild izjavil Helmut Marko. Mercedesov Niki Lauda mu je ekspresno odgovoril: "Če Marka pošteno vprašate, ali je preveč negativno govoril o svojem partnerstvu z Renaultom, vam bo zmeraj odgovoril z da. Če hoče Red Bull nadaljevati, kar mislim, da želi, potem mora najti pot, da se pobota z Renaultom."

Red Bull se ponuja novim dobaviteljem motorjev

Da Red Bullu voda že pošteno teče v grlo, dokazuje šaljivi časopisni oglas, ki ga je na svojem profilu na Twitterju objavil Red Bull. Zapisal je: "Osamljeni RB12 lahko pravemu partnerju ali kateremukoli partnerju ponudi veliko." Lahko bi celo rekli, da je štirikratni svetovni prvak formule 1 Red Bull začel prosjačiti za motor. "V našem položaju je možnost karkoli," je za nemški Auto Motor und Sport k oglasu dodal Helmut Marko.

Morda bi lahko bila edina možnost za Red Bull Honda, saj Mercedes in Ferrari nočeta dati svojih motorjev, odnos z Renaultom pa je preveč zastrupljen, da bi se ga še dalo pozdraviti. A Red Bull je, kot vse kaže, naletel na še eno nepremostljivo oviro: Honda je Bernieju Ecclestonu obljubila, da bo z letom 2016 poleg McLarna začela dobavljati motorje tudi drugim moštvom, a si je šef McLarna Ron Dennis zagotovil pravico veta pri izbiri drugih moštev.

McLaren z vetom preprečil sodelovanje med Hondo in Red Bullom

"Honda bi rada dala Red Bullu motor, a Ron misli, da ga ne bi smeli dati. Dennis ne mara Red Bulla. Ron je zagotovo rekel: Ne! Zato ne vem, ali bo Ronov veto obveljal ali ne. Red Bull bi lahko sodeloval s Hondo, če bi se Honda s tem strinjala. A Japonci ne bodo pristali na to, če bi s tem prišli navzkriž z Ronom," je možnosti sodelovanja med Hondo in Red Bullom osvetlil Bernie Ecclestone.

Šef McLarnove ekipe v formuli 1 Eric Boullier je potrdil Ecclestonove navedbe: "Resnica je ta, da mi želimo sodelovati s Hondo, Honda pa želi sodelovati z nami. Originalna oprema konstruktorja je edina pot, da postanemo svetovni prvaki. To je privilegij. Hondo smo pripeljali v formulo 1 in je ne želimo deliti."

Zanimivo pa je, da Hondin šef za formulo 1 Yasuhisa Arai ni zavrnil možnosti, da bi že leta 2016 Red Bullu dobavljal motorje: "V tem trenutku se ne moremo pogovarjati o detajlih. K nam je pristopila ekipa, a pogovori tečejo in nič še ni bilo odločeno. Zmeraj sem govoril, da smo odprti."

A morda Japonec sploh ni govoril o Red Bullu, temveč o Toro Rossu …

Ne spreglejte