Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
13. 7. 2012,
18.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valtteri Bottas

Petek, 13. 7. 2012, 18.51

7 let, 12 mesecev

Ma Qing Hua prvi Kitajec v dirkalniku formule 1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ma Qing Hua je postal prvi Kitajec, ki je dirkal s formule 1. Z nekonkurenčnim dirkalnikom Hispanie je bil na testiranjih mladih dirkačev zadnji. Najhitrejši je bil Valtteri Bottas.

V četrtek in petek je v Silverstonu potekalo testiranja mladih dirkačev formule 1. Ker se je večina moštev bala slabega vremena (hujšega dežja ni bilo), nekaterim pa se je zdelo tovrstno testiranje le zapravljanje časa, so v rojstnem kraju britanskega avtomotošporta nastopala le moštva Williams, Marussia in Hispania.

V okrnjeni konkurenci je bil po pričakovanjih najhitrejši 23-letni finski up Valtteri Bottas (Williams). V četrtek je odpeljal 120 krogov. Dosegel je več kot pet sekund boljši čas od 21-letnega Maxa Chiltona (Marussia), ki letos dirka v seriji GP2 (po polovici sezone je v generalni razvrstitvi peti). Britanec posebnih uspehov v nižjih kategorijah še nima, medtem ko je bil Bottas prvak v evropski seriji formule renault 2.0 in lani v GP3. Finec letos opravlja zgolj nalogo testnega oziroma rezervnega dirkača ekipe Williams. Marussia je preizkusila še Indonezijca Ria Haryanta, ki je v GP3 lani in predlani sicer dosegel tri zmage, sicer pa nima nobenih odmevnejših dosežkov (letos je 15. v seštevku GP2).

"Ma lahko postane redni voznik"

Nekaj več zanimanja je požel Ma Qing Hua, ki je postal prvi na Kitajskem rojeni dirkač, ki je testiral dirkalnik formule 1 (Ho Pin Tung, ki je nekajkrat vozil za Williams in Renault je rojen na Nizozemskem in tudi ima nizozemski potni list). Kljub več kot šestsekundnemu zaostanku je s vožnjo že v četrtek navdušil prisotne. "Ni lahko sesti v formulo 1, odpeljati 82 krogov, pri tem pa praktično ne narediti napake. On je to storil in pokazal izredno nadarjenost. Ne smemo pa prehitevati. Ma mora nadaljevati delo. Če bo še napredoval, bo slej kot prej postal redni voznik formule 1," je Kitajca hvalil direktor moštva HRT Luis Perez Sala, ki je prepričan, da bo 24-letni Ma veliko prispeval k razvoju formule 1 na Kitajskem. Omembe vrednih rezultatov doslej še nima.

V petek, ko so dirkali na skrajšani različici Silverstona, je bil znova najhitrejši Bottas, sledila sta mu Marussiina varovanca. Finec je naredil 170 krogov. Testiranje pa ni bilo namenjeno le njegovemu učenju, temveč je Williams preizkušal več manjših aerodinamičnih elementov, ki jim morda prav pridejo že na VN Nemčije, ki sledi čez teden dni.

Ne spreglejte