Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
6. 4. 2012,
22.02

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Valentino Rossi Ducati Honda Yamaha

Petek, 6. 4. 2012, 22.02

3 leta, 2 meseca

Lorenzo odpihnil Stonerja, Rossi tretji Ducatist

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Yamahin tovarniški voznik Jorge Lorenzo je na finalnem testu pred sobotnimi kvalifikacijami VN Katarja suvereno zasenčil Hondinega rivala Caseya Stonerja. Avstralec je bil šele tretji.

Branilec naslova svetovnega prvaka si je za Lorenzom pridirkal nekaj manj kot štiri desetinke sekunde primanjkljaja. Avstralec je nameraval Španca s provizoričnega prestola vreči v čistem finišu treninga, a mu je super hiter krog presekal – ironično - Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista. Prav gotovo je Stonerja zelo bolelo tudi dejstvo, da se je med njega in Španca vrinil še en dirkač in to Cal Crutchlow s poltovarniško Yamaho! Britanec je fantastično odpeljal 3. prosti trening in za najhitrejšim Jorgejem zaostal vsega 0,154 sekunde ter tako za sobotne kvalifikacije napovedal odločen boj za prvo štartno vrsto. Yamahino dvojno zmago na tretjem merjenju moči v Katarju je nadgradil Calov moštveni kolega Andrea Dovizioso s četrtim mestom, ki je prehitel lanskega moštvenega kolega Danija Pedroso. In tovarniški Hondi lepo namignil, da bi morali v ekipi obdržati njega in ne Španca.

Trenutna realnost Valentina Rossija ni nič kaj rožnata. Italijan na sobotne kvalifikacije odhaja z velikim minusom za nekdanjim moštvenim kolegom pri Yamahi Lorenzom – 1,233 sekunde (osmi čas). Nič kaj obetavno, torej. Na tretjem prostem treningu je moral priznati premoč tudi dvema dirkačema z Ducatijevima motocikloma: poltovarniškemu vozniku Hectorju Barberi in kolegu v garaži Nickyju Haydnu. Še večjo polomijo kot Rossi pa je tik pred kvalifikacijami doživel Yamahin tovarniški dirkač Ben Spies, ki je bil katastrofalen 11. Še bolj katastrofalen je bil njegov deficit za moštvenim kolegom, sicer najhitrejšim na 3. prostem treningu, Lorenzom – nič manj kot 1,728 sekunde. Američan je po 10 minutah treninga padel na enem izmed hitrih desnih ovinkov. Čeprav se je kasneje vrnil v akcijo, je zaradi bolečega vratu očitno zmogel odpeljati vsega 8 krogov. Francoz Randy De Puniet je pred Colinom Edwardsom za pičlih 49 tisočink sekunde ubranil status najboljšega CRT motociklista. Fanta sta za vodilnim Jorgejem zaostala 3 sekunde.

V Moto2 in Moto3 se obetajo epski dvoboji na sobotnih kvalifikacijah

Suterjev dirkač Thomas Luthi je v srednji kategoriji Moto2 do 600 cm prva dva dneva podaljšanega dirkaškega vikenda VN Katarja postregel s hat-trickom, saj je bil najhitrejši na vseh treh prostih treningih. Kot vse kaže pa se Švicarju na sobotnih kvalifikacijah obeta epski dvoboj za najboljši štartni položaj s Špancem Polom Espargarojem, ki je bil na 3. treningu počasnejši le za 40 tisočink sekunde! Še bolj noro bi lahko bilo na kvalifikacijah razreda Moto3 do 250 ccm, saj je prvih šest dirkačev na zadnjem merjenju moči ločevala nekaj več kot desetinka sekunde. Vodilnega Nemca Sandra Corteseja s KTM-om in Italijana Romana Fenatija le 34 tisočink sekunde.

Ne spreglejte