Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
28. 4. 2012,
12.39

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Sebastien Loeb Citroën Ford Petter Solberg

Sobota, 28. 4. 2012, 12.39

5 let, 7 mesecev

Loeb pred zmago, Hirvonen ga ne sme prehiteti

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Citroën je sklenil, da je za dirkaško in konstruktorsko bitko za naslov nujna dvojna zmaga oziroma zmaga Sebastiena Loeba, zato ga Mikko Hirvonen na reliju Argentina ne sme prehiteti.

To soboto je bilo pred najboljšimi relisti sveta na reliju Argentina približno 170 kilometrov. V tesni borbi za zmago na tej peti preizkušnji sezone sta Francoz Sebastien Loeb in Finec Mikko Hirvonen (oba Citroën). Tekmeci, še posebej Petter Solberg (Ford), za njima bržkone zaostajajo preveč, da bi ju še lahko ogrozili. A samo spomnite se minulega relija Portugalska, ko se je še večer po koncu dirke vse postavilo na glavo. "Z Mikkom je zelo tesno, do konca dirke pa je še dolga pot," se zaveda branilec naslova, Sebastien Loeb. "Dirkalnik deluje dobro, a sem lahko še boljši. Na zavitih odsekih me moti podkrmarjenje," je pred začetkom druge etape strnil Mikko Hirvonen, ki se je ekipnemu kolegu na zadnji petkovi hitrostni preizkušnji približal na vsega desetinko.

Tri dopoldanske hitrostne preizkušnje niso prinesle nobenih sprememb na mestih od ena do 11, le razlike so se povečale. Med vodilnima dvema dirkačema Citroëna sicer le za dve sekundi. Zato pa je Dani Sordo (Ford) po devetem brzincu zaostajal že minuto in 30 sekund, Mads Östberg (Ford) na četrtem še minuto več in tako naprej. Solberg na 11. mestu ni mogel pridobiti ničesar, ostal je dobrih 14 minut za vodilnima.

V nadaljevanju relija je dirkače čakala težava: zmanjkalo jim je kompletov mehkejših pnevmatik, zato bodo morali dirkati s tršimi, ki jim v Argentini ne odgovarjajo. Tako ali tako pa je dirka že odločena. Yves Matton je svojima dirkačema ukazal, da zadržita prvo in drugo mesto. Ali drugače: da ne bi kdo odstopil, morata spustiti plin, še posebej Hirvonen in Loebu prepustiti zmago. "Govoril sem z dirkačema, ki sta dopoldne dirkala na polno. Nismo v položaju, da bi lahko tvegali. Dejal sem jima, naj zadržita svoji mesti in le ostaneta pred Danijem," je pojasnil Yves Matton. V skupnem seštevku ima Loeb sicer le 16 točk prednosti pred Hirvonenom. "Po portugalskem reliju, ko je bil Mikko najboljši, je težko sprejeti takšno odločitev, a se zavedata, da je glavni cilj konstruktorsko prvenstvo." Mikko je v odziv dejal, da ekipo razume, a je vseeno razočaran.

Hirvonen je res spustil stopalo za plin in po koncu druge etape za Loebom zaostajal dobrih sedem sekund. Iz prve deseterice je z nedokončano 12. hitrostno preizkušnjo zdrsnil Nasser Al Attiyah (Citroën). Sebastien Ogier (Škoda) je prišel pred svojega ekipnega kolega in z dirkalnikom S2000 zasedal zelo dobro šesto mesto.

Ne spreglejte