Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 8. 2021,
17.23

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

upokojitev Moto GP Valentino Rossi

Četrtek, 5. 8. 2021, 17.23

2 leti, 8 mesecev

Valentino Rossi

Legenda se poslavlja: Valentino Rossi po sezoni v pokoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Valentino Rossi | Valentino Rossi se po sezoni 2021 poslavlja od dirkanja. | Foto Gulliver/Getty Images

Valentino Rossi se po sezoni 2021 poslavlja od dirkanja.

Foto: Gulliver/Getty Images

Legendarni italijanski motociklistični šampion Valentino Rossi je danes naznanil, da vozi svojo zadnjo sezono v MotoGP. "Obljubil sem, da se bom o koncu kariere izjasnil po poletnem premoru, in zdaj je napočil ta čas. Sporočam vam, da je to na žalost moja zadnja sezona v MotoGP," je povedal pred dirko za veliko nagrado Štajerske, na kateri je leta 1996 še s 125-kubičnim motorjem prvič stopil na stopničke v motociklističnem svetovnem prvenstvu.

Danes 42-letni Valentino Rossi je v zadnjih dveh desetletjih postal prava ikona tega športa, skupaj je v veličastni karieri osvojil devet naslovov svetovnega prvaka, sedem od teh v kraljevskem razredu MotoGP. "Težko je, to je žalosten trenutek zame, težko se bom privadil na dejstvo, da naslednje leto ne bom več dirkal z motocikli. To sem počel bolj ali manj 30 let, zato se bo moje življenje naslednje leto spremenilo," je povedal karizmatični Italijan.

"Moja kariera je bila krasna, zelo sem užival"

Po tem, ko je lani ostal brez sedeža v tovarniškem moštvu Yamahe, letos nastopa v poltovarniškem moštvu Yamahe Petronas SRT, ampak je daleč od stare slave. Na prvih devetih dirkah sezone je osvojil vsega 19 točk, kar je njegovo odločitev o koncu kariere nekoliko olajšalo. Čeprav so se pred časom pojavile govorice, da utegne v naslednji sezoni v MotoGP voziti v svojem moštvu VR46 Ducati, ki bo v naslednji sezoni dirkala v najmočnejšem razredu, se to ne bo zgodilo.

"Moja kariera je bila krasna, zelo sem užival. Bilo je dolgo popotovanje, ampak izjemno zabavno. V svetovnem prvenstvu sem doživel številne nepozabne trenutke s številnimi moštvi, vsemi ljudmi, s katerimi sem sodeloval. Zato nimam česa dodati," je še povedal čustveni zvezdnik, ki je na 363 dirkah razreda MotoGP dosegel 89 zmag, 14 še v razredu 250 ccm in 12 v najšibkejšem 125 ccm.

Do konca sezone 2021 je še deset dirk, prva od teh že v nedeljo v Spielbergu v Avstriji.

Bo presedlal na štiri kolesa?

A konec aktivne kariere še ne bo nujno pomenil tudi konca povezave z motociklizmom. "Obožujem dirkanje. Tudi z avtomobili, morda le za malenkost manj kot z motorji. Mislim, da bom presedlal na avtomobile, ampak se še nisem dokončno odločil. Kakorkoli, dirkal bom še, čeprav ne na isti ravni," je po poročanju STA dejal dirkač, ki se je že med aktivno kariero preizkusil tudi za volanom reli dirkalnikov, priložnost testa pa so mu ponudili tudi pri Ferrariju z bolidom formule 1.

Preberite še:

Le Mans - motoGP
Sportal Motociklisti znova brez dirke za VN Tajske
Dani Pedrosa
Sportal Pedrosa bo nastopil na dirki v Spielbergu
Fabio Quartararo
Sportal Fabio Quartararo z novo zmago še povečal skupno vodstvo
Luca Marini - Team SKY VR46 Avintia
Sportal Rossijeva ekipa naslednje leto v motoGP
Ne spreglejte