Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 9. 2012,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reli WRC Ford Citroën

Nedelja, 16. 9. 2012, 16.30

8 let

Latvala ubranil zmago na reliju po Walesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jari-Matti Latvala je nujno potreboval zmago, morda celo za rešitev svoje kariere v Fordovi tovarniški ekipi. Na reliju Velika Britanija mu je uspelo. Ubranil je lansko zmago.

Finec Jari-Matti Latvala (Ford) je zmagovalec relija po Walesu, desete letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil svetovni prvak Sebastien Loeb (Citroen), ki je za njim zaostal za 27 sekund, tretji pa je bil Norvežan Petter Solberg (Ford), z le sekundo slabšim časom od branilca naslova. Francoski dirkaški zvezdnik je znova potrdil, da je najresnejši kandidat za naslov prvaka, že devetega zaporednega. Potem ko je Latvala prevladoval že na začetku relija v Cardiffu in okolici, Francoz ni rinil z glavo skozi zid in tvegal preveč, ampak se je zadovoljil z drugim mestom in novim kupčkom točk.

A do druge stopničke se Loeb vseeno ni pripeljal turistično, saj mu je do zadnjega metra za ovratnik dihal Petter Solberg. Nekdanji svetovni prvak je bil na koncu dirke le za devet desetink počasnejši od branilca naslova in Loeb je priznal, da se je moral do konca boriti za drugo mesto. "Dal sem vse od sebe. Na koncu sem moral paziti, da me ne bi presenetil Petter, ki je predstavil pravi izziv in užitek se je bilo boriti z njim," je dejal Loeb. Z drugim mestom se je končala tudi prevlada na letošnjih relijih, saj je bil za tekmece neulovljiv na prejšnjih petih relijih, ko je nanizal prav toliko zaporednih zmag. Tudi hitri Norvežan je dodal, da bi bil na koncu raje drugi, a mu je zmanjkalo le nekaj desetink: "Na koncu ni šlo več, čeprav sem bil povsem blizu."

Najbolj nasmejan pa je bil na cilju Latvala. Dosegel je drugo zmago letos po februarskem švedskem reliju. Vodil je pravzaprav od starta do cilja, saj je povedel že v petek na prvi etapi in vodstvo vseskozi obdržal. Na koncu je imel pred Loebom slabih 28 sekund naskoka. "Občutek je fantastičen. Prizorišče v Walesu je eno mojih najljubših, tu sem zmagal že lani in res sem vesel, da mi je uspelo ponoviti zmago. Zahvala pa gre ekipi, saj je res garala, in vesel sem, da sem dokazal, da še nisem za odpis," je dejal Latvala.

Na četrtem mestu je reli končal Mads Ostberg, peti je bil drugi Citroenov voznik Mikko Hirvonen, ki pa je za nekaj dobre volje poskrbel vsaj z zmago na zadnjem brzincu, tako imenovanem "power stageu", kjer je dobil tri dodatne točke za SP. Šesti je bil Rus Jevgenij Novikov.

Skupno je tri dirke pred koncem SP skorajda vse jasno. Svetovni prvak bo eden od Citroenovih voznikov, saj imata Loeb in Hirvonen edina še možnosti za skupno zmago, tretji Solberg namreč Loeba ne more več ujeti. Loeb pa bi moral imeti do konca sezone veliko smole, da bi še zapravil naslov, saj ima zdaj 219 točk, njegov finski sotekmovalec v moštvu 158, Solberg pa 119. Teoretično pa lahko Ford še dobi vsaj naslov med konstruktorji. Če bi Citroen danes zbral šest točk več kot Ford, bi bil že prvak, tako pa so (ob točkovnem razmerju 348-237) vrata za Fordovo zmago še priprta.

Sezona se bo nadaljevala z relijem po Alzaciji v Franciji v začetku oktobra.

Ne spreglejte