Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
25. 11. 2012,
15.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Brazilije Fernando Alonso Lewis Hamilton Red Bull McLaren Ferrari

Nedelja, 25. 11. 2012, 15.15

5 let, 5 mesecev

Kljub trčenju, dežju in postanku več Vettel prvak!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vrtenje v prvem krogu, dež in postanek več. Nič ni ustavilo Sebastiana Vettla na poti do tretjega naslova prvaka! Na VN Brazilije je bil šesti. Fernandu Alonsu drugo mesto ni zadoščalo.

Sebastian Vettel (Red Bull) je s šestim mestom na finalni dirki sezone v Braziliji postal najmlajši trikratni svetovni prvak! Ima vsega 25 let! Ustavil ga ni niti Bruno Senna (Williams), ki je v prvem krogu trčil vanj. Nemčevemu izzivalcu Fernandu Alonsu (Ferrari) tako ni zadoščalo niti drugo mesto. Po 20 dirkah tekmeca ločijo le tri točke! Ob odstopu del dirke vodilnega Lewisa Hamiltona (McLaren) in tretjemu mestu Felipeja Masse (Ferrari) je ekipa s poskočnim konjičem v grbu ubranila končno drugo mesto v konstruktorskem seštevku. Red Bull je prvak postal že na prejšnji VN. Prvenstvo 2012 je sicer z zmago končal Jenson Button (McLaren), potem ko je večji del VN Brazilije presenetljivo vodilni Nico Hülkenberg (Force India) po trčenju v Hamiltona dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Michael Schumacher (Mercedes) je pri 43 letih kariero dokončno sklenil s sedmim mestom. Sergio Perez (Sauber), ki odhaja k McLarnu, je odstopil že v prvem krogu.

Triler v spremenljivih vremenskih pogojih Interlagosa

Finalna dirka sezone je bila kot iz holivudskega filma. Dirkača McLarna sta na štartu zadržala vodilni mesti, slabše sta štartala Red Bullova aduta. Še pred prvim zavojem sta se mimo obeh izstrelila Massa in Hülkenberg, sredi zavoja pa mimo Vettla še Alonso. V drugem zavoju pa prva drama: Senna je zadel v Vettla in vodilni v skupnem seštevku se je zavrtel za 180 stopinj. Nemec je lahko nadaljeval dirko, a na 22. mestu! V ospredju je na štartno-ciljni ravnini Massa za sabo zadrževal Marka Webbra (Red Bull), da je lahko oba istočasno prehitel Alonso. Tako je bil Španec po uvodnem krogu tretji in ob 22. mestu Vettla se mu je nasmihal naslov prvaka.

V tretjem krogu je Alonso naredil manjšo napako in prehitel ga je prišel Hülkenberg. Medtem se je z najhitrejšimi krogi na dirki Vettel zelo hitro prebijal iz ozadja in bil že v devetem krogu šesti. Ker so nad Interlagosom padale dežne kaplje, se je večina odločila za menjavo pnevmatik za tiste za rahel dež ("intermediate"). In vrstni red se je začel mešati. Le Button in Hülkenberg sta ostala na pnevmatikah za suho stezo in imela po 20 krogih pred Hamiltonom že 45 sekund prednosti. Takrat je večina že drugič menjala gume (nazaj na tiste za suho stezo). Alonso in Vettel sta po drugem postanku na četrtem in petem mestu zaostajala 65 sekund. V 23. krogu je direktor dirke na stezo poslal varnostni avto, saj so bili na več odsekih na asfaltu ostanki poškodovanih dirkalnikov (Nicu Rosbergu se je predtem na Mercedesu že predrla pnevmatika). Tako se je prednost vodilnih dveh povsem stopila. Že od 19. kroga pa je vodil Hülkenberg - s Force Indio!

Najhitrejša (Hülkenberg in Hamilton) trčila

Po umiku varnostnega avtomobila se je na skoraj povsem suhi stezi dirka nadaljevala mirneje, Hülkenberg pa je še naprej presenečal z vodstvom. Niti Hamilton, ki je prehitel Buttna, mu ni bil nevaren. Alonso je v 40. krogu na četrtem mestu zaostajal osem sekund. Med Španca in Vettla pa sta se vrinila Massa in Kobajaši. Sedmo mesto je v tem delu dirke dirkaču Red Bulla še naprej prinašalo naslov prvaka. Zaradi pršenja je bila steza malo mokra in 22. krogov pred ciljem je napako naredil Hülkenberg. Povedel je Hamilton.

Ko so 18 krogov pred karirasto zastavo najboljšim začele popuščati pnevmatike, se je prvi za postanek odločil Vettel. Prehitro! Znova je izbral tiste za suho stezo, nakar je začelo močneje deževati. Dva kroga kasneje je moral še četrtič v bokse in zdrsnil je iz prve deseterice. Medtem je Alonso pridobil dve mesti: Hülkenberga je ob napadu na Hamiltona zaneslo, za Britanca je bilo dirke konec, Nemec je dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Takrat se je naslov nasmihal Alonsu, a le za nekaj krogov. Po opravljenih postankih je Button vodil pred Masso, Alonsom, Webbrom, Hülkenbergom, Schumacherjem in znova sedmim Vettlom. Ob koncu je Vettla predse spustil Schumacher, Massa pa na drugo mesto Alonsa. Španec bi potreboval zmago, a Button na prvem mestu ni naredil niti ene napake.

Ko se je krog pred koncem na štartni ravnini raztreščil Paul di Resta (Force India), je na stezo zapeljal varnostni avto in krog pred koncem je prvak postal Vettel. Tretjič zapored!

Ne spreglejte