Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
10.00

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 10.00

7 let, 10 mesecev

Tim Gajser si je že odškrnil vrata raja

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Timu Gajserju so se možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka v MXGP po enajsti postaji sezone v Veliki Britaniji enormno povečale, a za laskavo lovoriko bo moral še naprej garati in upati, da mu končnega slavja ne bodo preprečile poškodbe.

Tim Gajser je na britansko progo v Matterley Basinu prišel kot vodilni dirkač svetovnega prvenstva MXGP z naskokom 24 točk, zapustil jo je s prednostjo sanjskih 74 točk. Njegov največji rival za naslov svetovnega prvaka in branilec naslova, Francoz Romain Febvre, je na kvalifikacijski dirki tako nerodno padel, da si je poškodoval glavo in zlomil desni sredinec. Po posvetu z zdravniki in moštvom se je odločil, da izpusti VN Velike Britanije in tudi VN Lombardije, ki bo svetovno elito gostila to nedeljo.

Febvru se je čez noč zrušil svet: namesto da bi v Veliki Britaniji Gajserju izpulil pomembne točke v boju za naslov prvaka, mu jih je nehote podaril, in to maksimalno mogoče število – 50 točk. Francoz se je poškodoval na točki prvenstva, ko si v enem tednu sledijo štiri dirke, ki prinašajo 100 točk, a njega ne bo zraven.

Timu se tako ponuja idealna priložnost, da v žep pospravi 100 točk in Romainu zbeži na razdaljo 124 točk, kar pomeni praktično pet zmag na posamičnih dirkah. Po nedeljskih dirkah v Mantovi bo sicer ostalo še šest prizorišč, na voljo pa bo še 300 točk, a Gajserjeva prednost bi lahko bila po 12. dirkaškem koncu tedna že tako velika, da se bo Fevbre znašel pred misijo nemogoče.

Febvre se bo skoraj gotovo vrnil 24. julija na Češkem

Romain se morda tolaži, da še ni vse izgubljeno. Med VN Lombardije (26. junij) in VN Češke (24. julij) bo enomesečni poletni premor. To bo čas, ko si bo lahko popolnoma opomogel in se vrnil stoodstotno pripravljen. Njegova največja težava pa se bo skrivala v njegovi psihični pripravljenosti: bo takrat še verjel, da lahko osvoji naslov svetovnega prvaka?

Če bo gledal na prvenstveno lestvico, zagotovo ne. Gajser letos ni samo hiter, temveč fenomenalno konstanten. Na vseh prizoriščih je stopil na stopničke, slabi rezultati so zanj izjemna redkost. Podobne predstave lahko pričakujemo tudi v nadaljevanju prvenstva, zato Febvre ne more računati na Gajserjeve slabe dneve.

Padec, ki je, kot vse kaže, odločil boj za naslov prvaka MXGP

Gajserja v nedeljo čaka "domača" dirka

To nedeljo Gajserja čaka tako rekoč domača dirka, saj bo v Mantovi zagotovo imel največ navijačev od vseh. Slovenci bodo znova okupirali italijansko stezo. Podpora občinstva bi lahko za Tima pomenila dodaten pospešek v boju za zmago na obeh dirkah, lahko pa bi tudi negativno vplivala nanj. Pred domačim občinstvom je Tim letos že dirkal, in sicer maja v Trentinu. Takrat je bil najboljši v kvalifikacijah, na dirkah pa je delal napake in bil dvakrat četrti.

Če bi se Gajser še enkrat zlomil pod pritiskom, bi to najbolj koristilo Febvru, ki ga v Mantovi ne bo. Morda pa se je Tim veliko naučil iz zgodbe v Trentinu in se bo svojim oboževalcem in prijateljem v nedeljo predstavil kot zmagovalec.

Tima lahko ustavijo le poškodbe

Za Tima Gajserja lahko rečemo, da je tako rekoč že osvojil naslov svetovnega prvaka MXGP, čeprav je do konca sezone še sedem prizorišč in 14 dirk. Njegova prednost pred Febvrom je tako gromozanska, da ga na poti na motokrosistični Olimp lahko ustavijo le še poškodbe, ki v MXGP niso redkost. To je na lastni koži boleče občutil Romain. Tudi Gajser je letos že doživel pretres možganov, vendar je lahko nadaljeval dirkanje in mu ni bilo treba izpuščati dirk.

Slovenski šampion lahko le upa, da ga bo sreča še naprej spremljala in da bo smola hodila svojo pot. Tehnologija ne bo odločala o letošnjem naslovu prvaka. Tako Gajserjeva honda kot Febvrova yamaha sta do zdaj odlično delovali, zato okvare niso vplivale na razplet v prvenstvu.

Veličastni simultanki Tima Gajserja v Veliki Britaniji

Gajser bi lahko postal prvak že dve dirki pred koncem prvenstva

Če bo Gajser ohranil konstantnost tudi v preostanku sezone, lahko pričakujemo, da bo svetovni prvak postal že pred finalom, ki ga bo 11. septembra gostil ameriški Glen Helen. Morda bo lahko šampanjec zmagovalca odprl že pred potovanjem v ZDA, kjer se bo motokros karavana ustavila dvakrat (prvič 3. septembra v Charlottu). Tim bi lahko bil za kralja MXGP torej okronan že 28. avgusta v Assnu na Nizozemskem.

Vsi oboževalci motokrosa si želijo, da bi se Febvre čim prej vrnil ter da bi lahko na Češkem, v Belgiji, Švici, na Nizozemskem in v ZDA spet spremljali njegove epske bitke z Gajserjem. Preostala dva izzivalca (Antonio Cairoli in Maximilian Nagl) namreč nista na Timovi ravni dirkanja, zato bomo ob odsotnosti Febvra skoraj gotovo gledali Gajserjevo simultanko.

Ne spreglejte