Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
18. 7. 2012,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sebastian Vettel Michael Schumacher Nico Rosberg

Sreda, 18. 7. 2012, 20.06

8 let

Jasen cilj - nemški praznik v Hockenheimu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemčija ima pet dirkačev, dva imata skupaj devet naslovov prvaka, a so brez domače zmage od leta 2006. Branilec naslova Sebastian Vettel na VN Nemčije in v juliju ni še nikoli zmagal.

Čeprav ima že 33 prvih štartnih položajev, pa 22 zmag, dva naslova svetovnega prvaka, je celo najmlajši z dvema, pa 25-letni Sebastian Vettel (Red Bull) še ni slavil na domači VN Nemčije. Niti še nima zmage v mesecu juliju, ko praznuje rojstni dan. Nedeljska dirka na Hockenheimringu, vsega 50 kilometrov od njegovega domačega Heppenheima, bo prvakova peta VN Nemčije. Z domačih preizkušenj ima doslej osmo, drugo, tretje in četrto mesto. Lahko ta konec tedna na en mah premaga dve prekletstvi?

"Domača dirka je drugačna. Ne dobiš več točk, a vselej uživaš. Odpeljal bom po svojih najboljših močeh," pred nemško VN, deseto dirko v letošnji sezoni, napoveduje dirkač Red Bulla. "V Hockenheimu so navijači res nekaj posebnega. Na tem dirkališču sem nastopal že v več tekmovanjih. V bližini je kamp, kjer se je nekaj posebnega srečati z navijači." Ti podnevi navijajo, zvečer pa pečejo klobase in se nalivajo s pivom.

Zadnji Nemec z zmago na VN Nemčije je Michael Schumacher (2006). Še dlje pa na domačo zmago čaka Mercedes. Če ne štejemo njihovih zmag z McLarnom, so nazadnje doma slavili leta 1954 s Juanom Manuelom Fangiom. Sedemkratni prvak je to nedeljo tihi adut za zmago. Po petih odstopih na prvih sedmih dirkah je na zadnjih dveh VN dosegel tretje in sedmo mesto. "Letos lahko Mercedes prvič dirka v ospredju in zato si želimo veliko podporo navijačev in upam, da se jim oddolžimo z dobrim rezultatom," pove Schumacher.

Proga ustreza srebrni puščici

Tudi Nico Rosberg, zmagovalec letošnjega Šanghaja in šesti v skupnem seštevku, ne skriva želje po zmagi. "Postavili smo si jasen cilj: da bodo imeli vsi ta vikend razlog za slavje. Hockenheim ima dolge ravnine in kratke zavoje, kar ustreza srebrni puščici." Sin svetovnega prvaka iz leta 1982 Kekeja Rosberga o Hockenheimu še pove: "Pred svojo kariero v formuli 1 sem tukaj večkrat zmagal, nikoli pa ne bom pozabil na dirko DTM-a leta 1995. Očetu sem se pridružil na strehi njegovega dirkalnika. Zapeljala sva se po motodromu in takrat sem sklenil, da postanem dirkač."

Toliko VN Nemčije pomeni Nemcem, a Fernando Alonso (Ferrari), Mark Webber (Red Bulla) - edina z dvema zmagama letos - in ekipa McLaren, ki mora odgovoriti po dveh slabših dirkah, imajo drugačne načrte. Pa tudi Lotus, v katerem že dlje pravijo, da njihov čas prihaja. Dirkaški vikend se s prvim prostim treningom začne v petek ob 10.00.

Ne spreglejte