Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 8. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Thierry Neuville reli Nemčija

Nedelja, 24. 8. 2014, 14.35

8 let

Hyundai v devetih nebesih: Neuville do prve zmage v reliju za SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijec Thierry Neuville (Hyundai i20) je zmagal na reliju po Nemčiji, kar je njegovo prvo slavje na dirkah za svetovno prvenstvo.

Glavna favorita za zmago na domači dirki, Volkswagnova voznika Finec Jari-Matti Latvala in Francoz Sebastien Ogier sta odstopila. Po prevladi Volkswagna na letošnjih dirkah je svoj veliki dan dočakal tudi južnokorejski proizvajalec avtomobilov. Hyundai, njegov dirkaški oddelek ima sicer sedež prav v Nemčiji, je na dirki v okolici Trierja izkoristil napake tekmecev, njegova dirkača pa sta bila dovolj zanesljiva do konca in dosegla celo dvojno zmago. Za Neuvillom je namreč na drugo stopničko pripeljal še Španec Dani Sordo, lanski zmagovalec tega relija, a takrat s Citroenom. Razlika med Hyundaijevima dirkačema je bila na koncu 40 sekund, tretji Norvežan Andreas Mikkelsen (Volkswagen) je zaostal 58 sekund.

Medtem ko je bilo pri Korejcih vzdušje sproščeno in veselo, pa so bili zelo razočarani pri Volkswagnu. Potem ko je na enem od vrhuncev sezone, na reliju po Finski, domači zvezdnik Latvala za nekaj sekund ugnal Ogierja, so Nemci na svoji domači dirki doživeli pravi polom. Ogier je odstopil že drugi dan relija, takrat je vodstvo prevzel Finec in imel udoben naskok pred tekmeci. Toda danes je naredil napako, z njegovim odstopom pa se je končal tudi zmagoviti niz nemške ekipe, ki je po zaslugi Francoza ali Finca slavila na zadnjih 12 dirkah pred relijem v Nemčiji.

Latvala je danes krepko razbil svojega Pola, potem ko ga je presenetil spolzek del cestišča in je zletel v vinograd. Obema Volkswagnovima voznikoma pa se je po napaki ob cesti pridružil še Citroenov voznik Britanec Chris Meeke, ki se je vodstva na reliju lahko veselil le eno hitrostno preizkušnjo, preden je tudi on ponudil priložnost za zmago komu drugemu. Meeke je trčil v zid in pri tem mu je odtrgalo sprednje levo kolo dirkalnika.

Na vrhu SP se sicer ni veliko spremenilo, saj oba tokrat neuspešna Volkswagnova dirkača ostajata na prvih mestih, Ogier ima 187 točk, Latvala pa 143, tretji pa je še en voznik nemške ekipe Norvežan Andreas Mikkelsen (109).

"Naredili smo nekaj neverjetnega. Vse tri dni smo garali in lahko se le zahvalim ekipi, ki je po moji nesreči na tako imenovanem shakedownu res garala, da je dirkalnik spravila v red," je bil navdušen Belgijec, ki je bil blizu zmagi na tem zahtevnem reliju že lani, a je v lovu za Sordom naredil napako in odstopil. Poskrbel je za šele drugo zmago belgijskega voznika v SP, prvo je leta 2005 v Avstraliji dosegel Francois Duval.

Sezona relija za SP, do konca so še štiri dirke, se bo nadaljevala med 11. in 14. septembrom v Avstraliji.

Ne spreglejte