Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
14. 4. 2012,
19.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reli Aleks Humar

Sobota, 14. 4. 2012, 19.26

8 let

Humar z zmago na reliju Lavanttal upravičil vlogo favorita

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi v drugi polovici relija Lavanttal za državno prvenstvo prvi favorit Aleks Humar ni dovolil presenečenja in je Avstrijo zapustil z optimalnim točkovnim izkupičkom.

Humar je delo v konkurenci slovenskega državnega prvenstva opravil že v petek, ko si je privozil minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Voznik škode fabie S2000, ki mu letos zapiske bere sovoznik Florjan Rus, je bil prvi dan še nezadovoljen s svojo vožnjo, v nadaljevanju pa je Idrijčan stopnjeval ritem in dosegal tudi bolj konkurenčne čase v skupni razvrstitvi. Humar je reli končal kot šesti, za zmagovalcem Raimundom Baumschlagerjem (škoda fabia S2000) pa je zaostal štiri minute in 38 sekund.

"Danes sem bil z mojo vožnjo zelo zadovoljen. Če je bila ta včeraj katastrofalna, je bila danes na veliko višjem nivoju. Na posameznih hitrostnih preizkušnjah sem se uspel približati Baumschlagerju na pol sekunde na kilometer. Vozil sem vse hitreje, ob koncu relija pa tudi nisem hotel pretiravati. Seveda bi si želel, da bi imel v slovenskem prvenstvu več konkurence in da bi moral voziti na vso moč. Toda ker je bil to šele moj drugi reli z dirkalnikom S2000, sem dejansko šele na začetku spoznavanja tega dirkalnika," je v cilju relija dejal Humar.

Peljhan po njivi in s pregretim motorjem

Humarju se v drugi polovici relija ni bilo treba ozirati na slovenske tekmece. Z odličnim dirkalnikom je za seboj pustil Marka Jerama (citroen C2-R2) in Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO10). Peljhan je imel spet veliko težav s turbinskim polnilnikom, težave z električno napeljavo pa so ponagajale tudi odličnemu Jeramu. Drugouvrščeni Jeram je za Humarjem zaostal šest minut in 22 sekund in bil zanesljivo najhitrejši med dvokolesno gnanimi dirkalniki.

"Take prednosti zagotovo nisem pričakoval. Vozil sem konstantno in v svojem ritmu, žal mi je le težav z električno napeljavo. Zaradi nje sem izgubil nekaj mest glede na tuje posadke. Stopilo mi je kable ob izpušni cevi, zato sem dobil pribitek zaradi predolgega popravila. Vesel sem zmage, a na naslednjih relijih pričakujem manjše razlike," je dejal Jeram.

Vajnhandla je tri četrtine relija upočasnjeval senzor

Jeram je imel v diviziji II štiri minute in 45 sekund prednosti pred Boštjanom Logarjem (peugeot 206 R3). Z odličnim zaključkom relija se je na tretje mesto prebil Friderik Vajnhandl (ford fiesta R2), ki je po 176 kilometrih hitrostnih preizkušenj le za 2,2 sekunde prehitel Aljošo Novaka (škoda fabia R2).

"Ob koncu relija smo ugotovili napako na senzorju. Ko smo ga zamenjali, se je motor vrtel 1200 vrtljajev višje. Razlika je bila nepopisna. Vesel sem, da smo ugotovili vzrok naših predhodnih slabših časov," je dejal Vajnhandl.

V cilju relija 29 slovenskih posadk

"Glede na to, da smo motor pripravili tik pred štartom relija, sem že prihoda v cilj zelo vesel," je svoj nastop ocenjeval Logar. "Večjih težav ni bilo, toda Jeram je v tem trenutku zame prehiter. Rad bi mu čestital za odlično predstavo, zadovoljen pa sem vseeno tudi z mojim nastopom. Dosti hitreje bi težko vozil, saj je moj dirkalnik vendarle star že osem let," je dodal Logar.

Reli je uspešno zaključilo 29 od 33 posadk, ki so se v petek podale prek štartne rampe v Wolfsbergu. V diviziji I je celoten reli vodil David Komar (MG ZR 105), ki je v cilju slavil pred Jernejem Fakinom (fiat panda) in Andrejem Velkavrhom (VW polo).

Nadaljevanje državnega prvenstva na reliju Saturnus

Za razvrstitve v obeh tekmovalnih dnevih so vozniki na reliju Lavanttal dobili še dodatne točke. Državno prvenstvo se bo nadaljevalo maja s tradicionalnim relijem Saturnus.

Ne spreglejte