Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 11. 2021,
10.24

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Formula 1

Sobota, 13. 11. 2021, 10.24

2 leti, 5 mesecev

Formula 1

Hamiltonu grozi dodatna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Lewis Hamilton | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Britanec Lewis Hamilton je prejel težak udarec v letošnjem boju za naslov prvaka proti Nizozemcu Maxu Verstappnu. Zaradi menjave motorja je za nedeljsko dirko v Sao Paulu izgubil kar pet startnih mest, poročajo agencije, grozi pa mu nova kazen.

Z novim motorjem je voznik Mercedesa v petek v kvalifikacijah za današnjo sprintersko tekmo sicer prehitel edinega tekmeca v boju za naslov prvaka iz moštva rdečih bikov Verstappna in osvojil prvo mesto, a ga zdaj čaka težko rešljiva naloga v boju za novo zmago v nedeljo.

"Res sem vozil zelo dobro in super sem srečen," je 36-letni Britanec olajšano povedal po kvalifikacijah na dirkališču Autodromo José Carlos Pace v Interlafgosu, saj lovi 19 točk zaostanka za Verstappnom, do konca sezone pa so na sporedu še štiri dirke.

Max Verstappen | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Max Verstappen Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tehnične službe zdaj natančno preučujejo

A grozijo mu nove težave. Tehnične službe natančno preučujejo njegov DRS (Drag Reduction System), ki naj bi imel nekatere nepravilnosti, s katerimi naj bi si dirkač Mercedesa pridobil prednosti pri prehitevanju. Tehnične službe bodo natančnejši pregled nadaljevale danes in sprejele odločitev o morebitni kazni.

Na današnji sprinterski tekmi, ki bo dolga 24 krogov, zmagovalec prejme tri točke, drugouvrščeni dve in tretji eno. Pomembneje pa je, kako se bodo končale kvalifikacije za nedeljsko dirko, ki prinaša 25 točk. Tukaj je po kazni za Hamiltona zdaj favorit za prvo startno mesto Verstappen.

Se bo moral zagovarjati tudi Verstappen?

A tudi njemu grozijo težave s tekmovalnimi komisarji, saj se je prav tako moral zagovarjati zaradi morebitnih kršitev pravil. Preiskujejo kršitev t. i. parc fermeja, ki po kvalifikacijah prepoveduje vsakršne popravke oziroma spremembe na dirkalnikih.

Verstappen je po kvalifikacijah potipal svoje zadnje krilce in zadnje krilce Hamiltona in zdaj morajo komisarji ugotoviti, ali je pri tem kaj spremenil. Današnji dan bo razkril, ali mu grozi kazen in kakšna bi lahko bila.

Lewis Hamilton
Sportal Prosti trening Hamiltonu, ki pa je dobil pet mest pribitka
Martin Brundle
Sportal Zaradi nadutih zvezdnikov v F1 uvedli novo pravilo
Max Verstappen Red Bull Mehika
Sportal Hamilton osupel, Maxova poteza pa morda odločilna v sezoni
Ne spreglejte