Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
3. 11. 2012,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sebastian Vettel Fernando Alonso Lewis Hamilton VN Abu Dabija

Sobota, 3. 11. 2012, 17.39

8 let

Hamilton presenečen, Webber ne bo pomagal Vettlu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lewisa Hamiltona je premoč na kvalifikacijah presenetila. Mark Webber, ki bo ob njem v prvi vrsti, zatrjuje, da gre na zmago in ne bo v borbi za naslov pomagal Sebastianu Vettlu.

Lewis Hamilton (McLaren) je na kvalifikacijah za VN Abu Dabija ekipi Red Bull preprečil četrti zaporedni prvi štartni položaj. Svetovni prvak iz sezone 2008 je bil za svoj 25. "pole position" v karieri slabe štiri desetinke sekunde hitrejše od Marka Webbra (Red Bull). Po Japonski, Koreji in Indiji, ko dirkač McLarna ni bil niti blizu voznikoma Red Bulla, zagotovo manjše presenečenje.

"Po dolgem času sem spet pred Red Bulloma. Zadnje čase jima gledam v hrbet. Zavedam se, da bo dirka težka, saj imata dober ritem tudi zanjo. Upam, da bomo dovolj močni, da se bomo lahko borili za zmago." Britanec razkriva, da MP4-27 od Indije, ko je bil z zaostankom 14 sekund četrti, niso bistveno spremenili, da le bolje ustreza karakteristikam steze Yas Marina. "Red Bull je počasnejši, kot smo pričakovali. Jaz pa sem bil hitrejši, kot sem pričakoval. Nisem si mislil, da bom toliko pred njima, kvečjemu sem mislil, da bomo izenačeni ali pa bom malo za njima."

Ob Hamiltonu v prvi vrsti torej ne bo prvi Red Bullov adut, temveč Webber. Če je Lewis kot petouvrščeni v skupnem seštevku brez zmage od septembrske dirke v Italiji, pa je četrtouvrščeni Avstralec nazadnje zmagal v začetku julija v Silverstonu. Oba imata zgolj še teoretične možnosti za naslov prvaka - tri zmage in trije točkovne ničle Sebastiana Vettla (Red Bull). Čeprav bi moral Webber do naslova pomagati ekipnemu kolegu, je odločen, da v nedeljo ob 14.00 po srednjeevropskem času napade za zmago. "Dirkal bom na polno." Svojo priložnost vidi že na štartu. "Lewisovi štarti zadnje čase niso najboljši. Bomo videli, kako bo štartal tokrat, a sam računam, da pridem pred njega." Vendarle Avstralec ni pozabil omeniti, da se dirka lahko zanje spremeni v nočno moro. Red Bullu se kopičijo manjše mehanske težave. "Zavedamo se, da moramo delati na vzdržljivosti. Midva s Sebom tukaj ne morava pomagati, to je naloga fantov v garaži."

Ne Vettel ne Alonso nista zaskrbljena

Če je imel Webber v petek znova težave (s Kersom), so se to soboto dogajale Vettlu. Na zadnjem prostem treningu z zavorami, nato pa še nepojasnjene na koncu kvalifikacij. Dirkalnik je parkiral ob progi. Če bi šlo za prazno posodo z gorivom, bi sledila kazen 10 štartnih mest. A očitno je bilo narobe nekaj drugega. "Ne vem, zakaj sem se moral ustaviti. Rekli so mi, naj ustavim. Očitno je šlo za neko težavo. A gotovo ni nič večjega," se je po kvalifikacijah hrabril Vettel. Bil je tretji najhitrejši. Sicer bo v Abu Dabiju prvič štartal izven prve vrste, a ker je bil njegov glavni tekmec za naslova prvaka Fernando Alonso (Ferrari) šele sedmi, ga nima kaj skrbeti. Razlika med njima je 13 točk.

Tudi Alonso ni bil posebej razočaran. "Naš dirkalnik ni bil dovolj konkurenčen, s svojim dirkanjem na kvalifikacijah pa sem zadovoljen. Iz dirkalnika sem izvlekel maksimum." Če je v Indiji s petega mesta napredoval na drugo, le zakaj mu nekaj podobnega ne bi uspelo tudi v Zalivu. "Ponavadi imamo v nedeljo boljši ritem. Upam, da bo tudi tokrat tako."

Ne spreglejte