Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
16. 8. 2012,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lewis Hamilton McLaren Jenson Button

Četrtek, 16. 8. 2012, 13.04

8 let

Hamilton odvrgel prtljago, tudi Button še verjame

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
McLarnov cilj je moštveni naslov, a zaostanek je velik. Tudi v dirkaškem seštevku sta Lewis Hamilton in Jenson Button le četrti in sedmi. A sta pred jesenskimi VN samozavestna.

McLaren je sezono 2012 začel z najhitrejšim dirkalnikom, a to uspel unovčiti z le eno zmago Jensona Buttna in tremi tretjimi mesti Lewisa Hamiltona. Slednji je v sezono vstopil kot prerojen: napak in trčenj iz prejšnje ni bilo več. Pa vendarle: nekajkrat so ga na cedilu pustili mehaniki v boksih in tako po šestih dirkah še ni imel zmage. V Montrealu se jim je končno vse poklopilo in prvak iz sezone 2008 je stopil na najvišjo stopničko ter prevzel skupno vodstvo. A veselje ni trajalo dolgo: v Valencii je vanj trčil Pastor Maldonado (Williams) in vpisal je prvo ničlo sezone; nato na hladnih in deževnih VN v Silverstonu in Hockenheimu McLaren ni bil dovolj konkurenčen (v Nemčiji je še predrl pnevmatiko in ostal brez točk). Je pa imel McLaren iz dirke v dirko bolj izpopolnjene in hitrejše postanke. Obenem je Hamilton na Madžarskem dosegel svoj tretji "pole position" v sezoni (150. za McLaren) in na zadnji dirki pred poletnim premorom kljub pritisku Lotusovih dirkačev drugič zmagal. Njegov zaostanek za vodilnim v seštevku Fernandom Alonsom (Ferrari) ostaja visok (47 točk), a do konca je še devet dirk in na razpolago 225 točk. Povsem drugačne težave je imel Button, ki od VN Španije pa do britanske VN na kvalifikacijah ni bil boljši kod deveti in je tako, če zraven štejemo še ponesrečen nastop v Bahrajnu, v treh mesecih zbral le sedem točk. Nikakor niso našli pravih nastavitev zanj, s katerimi bi ob sobotah iz dirkalnika lahko iztisnil ves potencial. Z 88 točkami zaostanka za Alonsom je zdaj težko verjeti, da se še lahko vrne v bitko za tako želeno lovoriko.

Hamilton se je znebil odvečne prtljage

Lani je kljub treh zmagam hitrejši Hamilton ostal v Buttnovi senci. Letos je uspešnejši od prvaka iz sezone 2009 - tudi zato, ker se je znebil bremen iz zasebnega življenja. "Po vsaki sezone narediš analizo, da bi se za naslednjo izboljšal. Ne gre le za stvari na stezi, ampak tudi za dogodke iz zasebnega življenja. Okrepil sem mostove in odnose z ljudmi, tako v zasebnem življenju kot znotraj ekipe. Letos bolje delam z inženirji. Vsi mi zelo pomagajo," razloge za boljšo sezono opisuje 27-letnik, ki je zgladil odnos z Nicole Scherzinger. "V svojem življenju nimam več težav, nimam več odvečne prtljage, lani pa sem imel zelo težak nahrbtnik. K sreči sem ga vrgel v smetnjak in zato je zdaj vse v redu." In zato gre v drugo polovico sezone optimističen, da mu lahko uspe nadoknaditi zaostanek.

Čeprav se zdi Button v izgubljenem položaju, pa se 33-letnik ni pripravljen izločiti iz borbe za naslov. "Ekipa me ni prosila, da bi jeseni pomagal Hamiltonu. Osebno menim, da imam še vedno možnosti za naslov prvaka. Sem pa tudi timski igralec in vem, kako pomembno je za ekipo konstruktorsko prvenstvo. To je naš največji cilj letos." Tudi v tem imajo že kar nekaj zaostanka - 53 točk za dirkačema Red Bulla, ki imata sicer nekoliko počasnejši dirkalnik, a sta bolj konstantna. "Zadnji dve dirki sta bili za nas zelo dobri: jaz sem dosegel eno drugo mesto, Lewis pa zmago. Zadnje nadgradnje na dirkalniku so delovale. Pred premorom smo potrebovali tak rezultat in zdaj gremo lahko samozavestno v jesenski del sezone." Ta se konec meseca začenja z VN Belgije v Spaju.

Ne spreglejte