Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
31. 5. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Torek, 31. 5. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Gajser svojega šefa prisilil v ekstremne ambicije (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Tim Gajser je z mojstrskim dirkanjem v debitanski sezoni v elitni kategoriji svetovnega motokrosa MXGP svojega šefa Giacoma Gariboldija prisilil v to, da je začel verjeti v naslov svetovnega prvaka.

Italijanska ekipa Honda Gariboldi Racing in Tim Gajser sta že lani spisala sanjsko zgodbo v svetovnem motokrosu. V kategoriji MX2 sta s Hondo osvojila naslov svetovnega prvaka. Trije partnerji so očitno po uspešni avanturi spoznali, da v MX2 nimajo več kaj iskati in da je prišel čas za napredovanje v elitno kategorijo MXGP.

"Že pred Katarjem sem vedel, da bo Tim zelo hiter"

Ko se je začelo zares, je v Katarju Tim Gajser poskrbel za eksplozijo fantastičnih rezultatov, ki jih ni pričakoval prav nihče. V prvem dirkaškem koncu tedna je pobral vse, kar je bilo mogoče: dve zmagi, maksimalno število 50 točk in primat v prvenstvu. Z 19 leti je postal najmlajši dirkač, ki je slavil na debiju v špici svetovnega motokrosa.

"Če sem pošten, sem za Katar vedel, da je Tim zelo hiter. A nismo pričakovali dveh zmag. Vedeli smo, da je lahko med najboljšo peterico na tem motorju, ker je treniral celo zimo in je bil izjemno hiter," se je čudežnega  štarta v letošnjo sezono MXGP spomnil šef Gajserjeve ekipe Giacomo Gariboldi.

Pri Gariboldijevi ekipi kar kipi od mladosti

Italijan je za prvenstvo 2016 sestavil ekipo treh mladeničev, ki naj bi drug drugega priganjali do vrhunskih rezultatov. Ob 19-letnem Timu Gajserju sta tu še 18-letni Francoz David Herbreteau in 20-letni Španec Jorge Zaragoza. Polno tehnično podporo Honde imata dva: "Tim Gajser je lani dirkal v MX2, letos pa je v MXGP. Zanj in za Jorgeja Zaragozo imamo polno tehnično podporo tovarniške Honde za motorje in rezervne dele".

"Smo res mlada ekipa. Moramo se še veliko naučiti. Pomagamo si med sabo," kljub veličastnim dosežkom ostaja skromen Tim Gajser.

Pristop k dirkanju je temeljnega pomena

In kje se sploh skriva ključ do meteornega vzpona slovenskega šampiona v motokrosu? Gajser je razložil, da v pristopu: "Preden se je sezona začela, se nisem obremenjeval s pritiskom. Hotel sem se samo pojaviti na stezi in se zabavati ter uživati. Potem so prišli rezultati. Do zdaj se je vse dobro izšlo. Spet sem si nazaj pridirkal rdečo tablico".

Najprej je hotel med najboljših pet, zdaj hoče že naslov prvaka

Timovemu šefu Giacomu Gariboldiju so se po polovici sezone, ko ima Gajser 24 točk prednosti pred branilcem naslova svetovnega prvaka Romainom Febvrejem in 47 pred osemkratnim šampionom Antoniom Cairolijem, ambicije ekstremno povečale: začel je verjeti, da je naslov svetovnega prvaka MXGP realna možnost.

"Pred začetkom sezone je bil naš cilj najboljša peterica v skupnem seštevku. Že to je bil zelo ambiciozen cilj. Zdaj, ko imamo na motorju rdečo tablico, gremo po naslov svetovnega prvaka."

Tim Gajser ni samo super hiter, ampak tudi super atraktiven. | Foto: Tim Gajser ni samo super hiter, ampak tudi super atraktiven.

Honda Gariboldi Racing in Tim Gajser pa se ne bosta ustavila pri prvem naslovu prvaka MXGP, če ga bosta letos osvojila. Njun skupni projekt je dolgoročen. Ker je zaupanje obojestransko, sta že pred letošnjo sezono sklenila partnerstvo do leta 2020.

Do 2020 bi lahko Gajser in Honda osvojila marsikaj

"Krasno je biti del Hondine družine. Honda je ena izmed največjih konstruktorjev v motošportu. Če ti to uspe že pri 19 letih, se ti uresničijo sanje. Lani smo podaljšali pogodbo še za naslednjih pet let. To je čudovito," je poudaril Gajser, ki se je že zlil s 450-kubično Hondo.

Ne spreglejte