Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
3. 6. 2016,
14.14

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Petek, 3. 6. 2016, 14.14

7 let, 10 mesecev

Gajser v naletu, tekmeci pa poškodovani ali v slabi formi (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Tim Gajser bi lahko na francoskem prizorišču svetovnega motokrosističnega prvenstva St. Jean d’Angely s ponovitvijo španskih briljantnih dirk rivalom za naslov prvaka zbežal na tako veliko razdaljo, da bi ti začeli dvomiti o preobratu.

Hondin dirkač Tim Gajser je na španskem prizorišču Talavera de la Reina svojim tekmecem dal dve poučni lekciji in pobral vse, kar je bilo mogoče: dve zmagi in maksimalno število 50 točk. V svetovnem prvenstvu je glavnemu rivalu za naslov prvaka, branilcu naslova in Yamahinemu zvezdniku Romainu Febvreju, s štirimi točk zbežal na razdaljo 24 točk. To je skoraj ena zmaga. Drugemu izzivalcu, osemkratnemu motokros šampionu in KTM-ovemu vozniku Antoniu Cairoliju, je zbežal na 47 točk razlike, kar sta skoraj dve zmagi.

Če bo Tim Gajser tudi na francoskem prizorišču St. Jean d’Angely ponovil dirkaški poslastici iz Španije, bo njegova prednost pred Febvrejem in Cairolijem še narasla. To bi bilo izjemnega pomena v boju za naslov svetovnega prvaka, saj se bo z dvema francoskima dirkama sezona prevesila v drugo polovico. Res je, da je na voljo še 450 točk in da še zdaleč ni nič odločeno, a hkrati je res tudi, da si bo Gajser s povečevanjem prednosti povečeval možnosti za naslov prvaka. Njegovi tekmeci bi tako počasi začeli dvomiti, da sploh lahko ulovijo in prehitijo Tima.

Slovenski šampion jim je sicer že rahlo načel samozavest, saj je edini dirkač, ki je na vseh dozdajšnjih devetih prizoriščih stopil na stopničke. Prav vsi se sprašujejo, od kod Gajser jemlje moč, da je konkurenčen na vseh progah, in kako mu je uspelo obdržati vrhunsko formo 18 dirk zapored. Konstantno dobri rezultati bodo zagotovo tudi ključ do končnega slavja. Lani je Tim svoj naslov svetovnega prvaka v MX2 osvojil na finalu v Glen Helenu v ZDA. Letos bi lahko zgodbo končal že bistveno prej. Seveda ob predpostavki, da bo nadaljeval v slogu bojevnika, ki zmeraj najde pravo orožje v boju s tekmeci.

Gajser mora v Franciji izkoristiti pomanjkljivosti tekmecev. Febvre si je na kvalifikacijski dirki v Španiji izpahnil ramo in  še zmeraj okreva. Ker si dirke sledijo v razmiku enega tedna, ni imel dovolj časa, da bi si povsem opomogel. Tako bo imel še naprej težave z vezmi in mišicami in za francoski dirki ne bo stoodstotno pripravljen. Ni pričakovati, da bo posegel po samem vrhu.

Cairoli, ki je blestel v Nemčiji in Italiji, je bil v Španiji neprepoznaven. Dva padca sta presekala serijo sanjskih rezultatov – tri zmage in eno drugo mesto. Morda je hotel preveč, morda je tvegal preveč. To ga je drago stalo: v primerjavi z Gajserjem je izgubil dragocenih 22 točk. Morebiti bo zaradi španske izkušnje v Franciji dirkal bolj preračunljivo in ne bo za vsako ceno naskakoval vrha.

Gajser je v naletu. Tim v Franciji ne namerava le obdržati rdeče tablice, s katero oznanja, da je najboljši dirkač sezone, temveč jo želi tako močno pribiti na svoj motor, da ne bo nikoli več odpadla. Lani je bil Gajser na francoskem prizorišču St. Jean d’Angely v kategoriji MX2 drugi, letos pa ga zanima stopnička višje. V kategoriji MXGP so lani zmagovalni oder zasedli Febvre, Bobrišev in Cairoli.

In kdo bi lahko bila letos Gajserjeva največja tekmeca za zmago v Franciji? Morda dirkač Husqvarne Maximilian Nagl, ki je Timu na obeh dirkah v Španiji dihal za ovratnik in ga preganjal do skrajnosti. Nemec hrepeni po zmagi in po tem, da bi se v svetovnem prvenstvu priključil vodilni trojici. Morda pa bo pred domačimi gledalci zasijal Hondin tovarniški dirkač Gautier Paulin, ki ima enak motor kot Gajser. Francoz je bil v Španiji četrti in tretji.

Ne spreglejte