Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
9.00

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Red Bull Racing Max Verstappen VN Savdske Arabije VN Bahrajna Formula 1

Četrtek, 7. 3. 2024, 9.00

1 mesec, 3 tedne

Napoved VN Savdske Arabije

Josu Verstappnu zaprli vrata, Max ga brani: Ni lažnivec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Džeda Max Verstappen | Ne toliko zaradi zmage v Bahrajnu, Maxa Verstappna so novinarji v sredo oblegali predvsem zaradi očeta Josa. | Foto Guliverimage

Ne toliko zaradi zmage v Bahrajnu, Maxa Verstappna so novinarji v sredo oblegali predvsem zaradi očeta Josa.

Foto: Guliverimage

Dirkalniki formule 1 so znova na asfaltu, tudi druga dirka sezone bo v soboto (to soboto ob 18.00), gosti pa jo Savdska Arabija. Pred četrtkovima prvima treningoma je bilo žal več govora o vročem dogajanju v zakulisju kot pa o športu. Josu Verstappnu je Red Bull zaprl vrata in ga v Džedi ni, Max Verstappen je dejal, da "afera Horner" na njegovo prihodnost ne bo vplivala, Lewis Hamilton pa je pozval, naj se zadeve čim prej razrešijo, saj mečejo slabo luč na kraljico avtomotošporta.

VN Bahrajna Charles Leclerc Ferrari George Russell Mercedes
Sportal Rdeči alarm pri Mercedesu in Leclercu

Verstappen je sezono 2024 odprl s prepričljivo zmago. | Foto: Reuters Verstappen je sezono 2024 odprl s prepričljivo zmago. Foto: Reuters Karavana formule 1 se je iz Bahrajna preselila na zahodno obalo Arabskega polotoka, kjer od četrtka do sobote poteka druga velika nagrada v najdaljši sezoni tega tekmovanja (kvalifikacije v petek ob 18.00, dirka ob isti uri v soboto, razlog ramadan v državi gostiteljici). Džeda četrtič gosti VN Savdske Arabije, še nihče pa je ni dobil dvakrat: prvič Lewis Hamilton (Mercedes), predlani Max Verstappen (Red Bull) in lani Sergio Perez (Red Bull). Gre za izjemno hitro ulično dirkališče, kjer pa ima 6,1 kilometra dolg krog kar 27 zavojev, največ med vsemi dirkališči formule 1. Lani je bilo na dirki 136 prehitevanj. Gre sicer le za začasno prizorišče savdske VN, saj v predmestju prestolnice Rijad raste moderno dirkališče s spremljevalnimi zabaviščnimi in hotelskimi kompleksi. Ta teden so pokazali prve skice projekta Qiddiya.

Takole bo videti dirkališče, ki bo VN Savdske Arabije gostilo od leta 2027:

Zmagovalci VN Savdske Arabije:

2023
– Sergio Perez (Red Bullo)
2022 – Max Verstappen (Red Bull)
2021 – Lewis Hamilton (Mercedes)
Max Verstappen Jos Verstappen
Sportal Jos Verstappen ostro proti Hornerju, Max odhaja v Mercedes?

"Vem, kaj je Red Bull naredil za mojo kariero"

Max Verstappen je moral odgovarjati na vprašanje o očetu Josu in svoji prihodnosti pri Red Bullu. | Foto: Guliverimage Max Verstappen je moral odgovarjati na vprašanje o očetu Josu in svoji prihodnosti pri Red Bullu. Foto: Guliverimage Jos Verstappen v Džedo ni pripotoval, Red Bull mu vstopa v njihovo garažo in bivalnike niti ne bi dovolil. Po koncu VN Bahrajna je še dodatno zanetil afero Horner, ko je Christiana Hornerja tako rekoč pozval, naj odstopi, sicer Red Bullovi ekipi grozi, da se bo sesula in bo Maxa Verstappna odpeljal v drugo ekipo. Trikratni svetovni prvak je v Džedi očetovo udarno napoved zavrnil, pogodbo z Red Bullom namerava izpolniti do konca (2028). "Vem, kaj je Red Bull naredil za mojo kariero. Moj namen zagotovo je, da ostanem v ekipi. Tukaj zelo uživam. Z ekipo sem zadovoljen. Če dosegamo take rezultate, ni razloga, da bi odšel." Seveda ne: lani je dobil 19 od 22 dirk, letošnjo sezono pa začel z najbolj dominantno zmago v 20-letni zgodovini bahrajnske dirke. Maxa so še vprašali, ali deli očetovo mnenje, da lahko ekipa zaradi obtožb proti Hornerju razpade. "Ne vem. Mislim, upam, da ne. Ne bi smela. Gre za močno podjetje, močno ekipo. Ne bi smela." Aktualnega prvaka so še vprašali, če je Josu žal za besede iz Bahrajna: "Tega ga nisem vprašal. Že iz časov, ko sem še dirkal v kartingu, je bil vedno brez dlake na jeziku. Ni pa lažnivec, to pa zagotovo."

Spored VN Savdske Arabije:

Četrtek, 7. 3.:

14.30 – 1. trening
18.00 – 2. trening

Petek, 7. 3.:
14.30 – 3. trening
18.00 – kvalifikacije

Sobota, 9. 3.:
18.00 – dirka

"Vsak, ki ima rad ta šport, je razočaran"

Lewis Hamilton je odgovorne pozval k bolj transparentnim odločitvam in razrešitvi obeh afer. | Foto: Guliverimage Lewis Hamilton je odgovorne pozval k bolj transparentnim odločitvam in razrešitvi obeh afer. Foto: Guliverimage "Max je odrasel človek, je svetovni prvak, zagotovo se lahko odloča sam," pa pravi Lewis Hamilton. Tudi njegov oče Anthony Hamilton je bil pred leti njegov agent in zato ve, da so družinske vezi na tej ravni športa lahko preveč čustvene za pravilne odločitve. Po aferi Horner so ta teden v javnost prišle še obtožbe proti predsedniku Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), češ da je Mohamed Ben Sulajem posegal v kazen Fernandu Alonso na lanski VN Savdske Arabije in skušal preprečiti izvedbo prve VN Las Vegasa. Sedemkratni svetovni prvak, ki je že 17 let obraz tega tekmovanja, je tako pozval še odgovorne: "Vsak, ki ima rad ta šport, je razočaran, ko gleda, kaj se dogaja. Mislim, da je zelo zelo pomembno, da pokažemo, da imamo prave vrednote in da se prevzame odgovornost. Gre za res res ključen trenutek." Dirkač Mercedesa pravi, da pristop k reševanju obeh afer ni bil pravi.

Mohamed Ben Sulajem
Sportal Predsednik Fie v preiskavi zaradi posega v razplet dirke F1
Skupni seštevek pred VN Savdske Arabije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 26 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 18
3. Carlos Sainz ml. (Ferrari) 15
4. Charles Leclerc (Ferrari) 12
5. George Russell (Mercedes) 10
6. Lando Norris (McLaren) 8
7. Lewis Hamilton (Mercedes) 6
8. Oscar Piastri (McLaren) 4
9. Fernando Alonso (Aston Martin) 2
10. Lance Stroll (/Aston Martin) 1

1. Red Bull 44 točk
2. Ferrari 27
3. Mercedes 16
4. McLaren 12
5. Aston Martin 3
VN Bagrajna štart Max Verstappen
Sportal Veliko prehitevanj za stopničke, le Verstappen brez tekmeca
VN Bahrajna Max Verstappen
Sportal Prvi dron, ki lahko sledi prvaku formule 1 #video
Bahrajn Max Verstappen Red Bull
Sportal Prvaku je lahko vroče, štiri ekipe so mu za petami
Ne spreglejte