Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
17.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ferrari Red Bull Christian Horner

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 17.04

7 let, 12 mesecev

Ferrari na stopničkah? "Bi rekel, da ne."

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Smo v lovu na stopničke v Melbournu? Bi rekel, da ne," odgovarja Ferrarijev Pat Fry. V Red Bullu pa mirijo, da vzdržljvost ne bo težava, a Sebastian Vettel testiranja ocenjuje z nekje med 5 in 10.

Zimska testiranja so se v nedeljo končala. Čez 11 dni se bo v Melbournu začela VN Avstralije. Zbrali smo še nekaj odzivov iz Barcelone. Najbolj odvemajo besede tehničnega direktorja Ferrarija, Pata Fryja, ki je prvič javno povedal, da na prvih dirkah nimajo možnosti za stopničke. "Smo v lovu na stopničke v Melbournu? Ta hip bi rekel, da ne. Razočarani smo z dosežki na zadnjih testiranjih. Mislim, da je pred nami še veliko dela." Ferrari je s pomočjo Fernanda Alonsa lani zmagal le eno dirko. Več zmag in naslov prvaka je za 2012 nuja, a tudi analiza angleškega časnika Autosport je pokazala, da F2012 ni konkurenčen Red Bullu, McLarnu, Mercedesu in očitno niti Lotusu in Force Indii. "V Melbournu, ko bomo videli, kako daleč smo za najboljšimi, bo jasno, ali bomo zelo razočarani ali le malo."

F2012 sicer je hiter, a zaradi premalo potisne sile k tlom ("downforce") preveč nemiren, skozi zavoje težko vodljiv. Da bi situacijo vsaj malo popravili, so minuli vikend namestili nov izpušni sistem, a: "Ta je bil korak nazaj," dodaja Fry, ki obenem opozarja na izpušni sistem na RB8. "Red Bullov izpuh? Mislim, da je to vprašanje za direktorja dirk Charlieja Whitinga." Red Bull je za razliko od tekmecev šele v soboto pokazal nov izpušni sistem, ki od letos ne sme pomagati do večje aerodinamičnosti dirkalnika. Tekmečeci so bili na robu dovoljenega, a so prestali nadzor Fie. Fry očitno meni, da ga Red Bullov morda ne bo.

Povsem mirno pa v taboru prvakov ne sme biti niti zaradi vsega 23 odpeljanih krogov v nedeljo. Sebastiana Vettla (Red Bull) je kar dvakrat ustavila okvara menjalnika. Branilec naslova je zimska testiranja ocenil: "Bolje kot za pet, a manj kot za 10. Nekje vmes."" Njegov šef Christian Horner pravi, da vzdržljivost vendarle ni resna skrb, da je bila lani s sistemom KERS večja. Čeprav tekmeci pravijo, da bo treba spet premagati njih, Horner napoveduje zelo tesno sezono: "Čeprav smo imeli lani na papirju dominantno sezono, pa je bilo večkrat zelo tesno. Težko rečem, kako bo letos. Do prve dirke ni nič jasno. Upamo, da bomo konkurenčni, a Ferrarija, McLarna in Mercedesa ne gre podcenjevati."

Ne spreglejte