Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
14.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rok Turk Ford Thierry Neuville hyundai Toyota Sebastien Ogier Elfyn Evans WRC

Nedelja, 23. 4. 2023, 14.50

1 leto

Reli Hrvaška

Evans zmagovalec dirke pred številnimi Slovenci, Turk 17.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Elfyn Evans | Elfyn Evans | Foto Guliver Image

Elfyn Evans

Foto: Guliver Image

Elfyn Evans (Toyota) je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Hrvaškem, četrti postaji letošnje sezone. Na drugem mestu je končal Ott Tänak (M Sport Ford), ki je zaostal 27 sekund, na tretjem pa skoraj minuto Esapekka Lappi (Hyundai). Od Slovencev je dirko najvišje, na 17. mestu, končal Rok Turk (Hyundai).

Croatia WRC 2023
Avtomoto Nedelja v Kumrovcu: število ljudi v vasi poskočilo za 260-krat

Valižan Elfyn Evans, ki je slavil šestič v karieri in prvič po Finski 2021, je vodstvo prevzel po sobotni 11. hitrostni preizkušnji, ko je dotlej vodilni Belgijec Thierry Neuville v ovinku zletel s ceste in po trčenju v drevo močno poškodoval dirkalnik. Na četrtem mestu je končal še en Finec in aktualni svetovni prvak Kalle Rovanperä (Toyota), z zaostankom nekaj več kot minuto in 18 sekund. Še deset sekund počasnejši je bil njegov moštveni sotekmovalec Francoz Sebastien Ogier. Prav Rovanperä (6) in Ogier (7) sta dobila največ hitrostnih preizkušenj, a sta oba v petek izgubila veliko časa, ko sta morala zamenjati pnevmatiki.

V skupnem seštevku SP se je Evans po točkah zdaj izenačil z osemkratnim svetovnim prvakom Ogierjem, oba jih imata 69. Za njima Rovanperä zaostaja zgolj za točko, še tri več pa Tänak.

Na reliju, ki tretjič šteje za točke SP, so nastopile tudi tri slovenske posadke. Najbolje se je odrezal Rok Turk, ki je na 17. mestu zaostal dobrih 24 minut. Aleš Zrinski (Škoda) je bil 27., Jan Medved (Opel) pa 47.

Letošnjo izvedbo relija pri južnih sosedih je močno zaznamovala tudi tragedija prejšnji teden, ko se je na testni vožnji smrtno ponesrečil Irec Craig Breen, voznik Hyundaija. Njegova ekipa je kljub tragičnemu dogodku sodelovala na dirki. Oba dirkalnika pa sta bila pobarvana v spomin irskemu vozniku.

"Seveda smo si zmago želeli dolgo časa, vendar se nam trenutno vse skupaj zdi tako nepomembno. Po tem, ko smo bili konec tedna osredotočeni na dirko, zdaj spet pogrešamo svojega prijatelja. Takoj po prečkanju ciljne črte je to vse, o čemer lahko razmišljamo," je po dirki za WRC dejal zmagovalec.

Naslednja dirka bo od 11. do 14. maja na Portugalskem.

pretep Hrvaška
Avtomoto Skorajšnja tragedija: trem Hrvatom po 750 evrov kazni
Croatia WRC 2023
Avtomoto Ozadje spektakla na Hrvaškem, kako dolgo še v Zagrebu?
Ne spreglejte