Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

Valentino Rossi MotoGP

Sobota, 21. 10. 2017, 10.30

6 let, 5 mesecev

MotoGP

Dolgoletni Rossijev mehanik razkril, kako je dejansko sodelovati z Italijanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53
Valentino Rossi | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ta konec tedna v Avstraliji na Phillip Islandu poteka dirka motociklistov, kjer bo svojo priložnost za visoko uvrstitev iskal  tudi Valentino Rossi, eden najboljših dirkačev v zgodovini motociklizma. Kako je delati z italijanskim zvezdnikom, je razkril Alex Briggs, mehanik, ki ga spremlja že skoraj od začetka kariere.

Alex Briggs je mehanik, ki je v tem športu že dolgo let. Avstralec se je v devetdesetih letih odpravil v Evropo in že kmalu zatem začel delati v MotoGP. Sprva je delal s svojim rojakom Mickom Doohanom, s katerim sta osvojila kar nekaj naslovov svetovnega prvaka. Ko je Doohan leta 1999 končal športno kariero, je začel sodelovati z mladim italijanskim dirkačem, ki sliši na ime Valentino Rossi. In tako je vse do danes. Do zdaj sta v najmočnejšem razredu osvojila sedem naslovov svetovnega prvaka.

Vedno si vzame čas

Kako je delati z dirkačem, ki velja za enega najboljših vseh časov? Na to vprašanje bi lahko Briggs odgovoril z eno besedo ali pa bi lahko napisal knjigo. Z eno besedo je to sodelovanje opisal: "Neverjetno!" Ker za knjigo nima časa, je vse skušal opisati v enem odstavku.

"Ko sem začel delati z njim, še ni bil med najboljšimi, a kmalu je to postalo jasno. Ta fant je osvojil dirke in prvenstva v vseh razredih, pa še osemurno vzdržljivostno dirko v Suzuki. Če ne bi razmišljal kot mehanik, bi lahko izgubil osredotočenost na svojo delo. Zato vse te stvari potisnem v ozadje in opravljam svoje delo. Ena izmed čudovitih stvari pri delu z njim je, da spoštuje moje delo in si vedno vzame čas zame, mojo družino in moje interese."

Valentino Rossi uživa v tem športu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Valentino Rossi uživa v tem športu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Česa Rossi ne more skriti

Ko so ga vprašali, zakaj je Valentino tako drugačen od preostalih dirkačev, je vse skupaj primerjal z nakupom računalnika. Rossija je označil kot najhitrejši računalnik, ki ga lahko vseskozi obnavlja. "On ima res rad ta šport. S tem mislim vse, ne samo vožnje. Uživa v tem, ko vidi, da mladi dirkači zmagujejo, in uživa, če jim lahko pomaga. Velikokrat dirke ni končal z zmago, vendar ne more skriti, kako rad tekmuje."

 "Naše odzive narekuje voznik." | Foto: Twitter - Voranc "Naše odzive narekuje voznik." Foto: Twitter - Voranc Najhuje mu je, če se dirkač poškoduje

Valentino Rossi se je letos med treningom motokrosa hudo poškodoval in utrpel dvojni zlom noge. Za vse navijače je bil to velik šok. Kako pa vse skupaj dojemajo mehaniki? "Ne morete se pripraviti na poškodbe in ko se zgodi, jo pač sprejmete. Naše odzive narekuje voznik. Ali moramo zaradi poškodbe spremeniti ročice ali kakšne druge nastavitve ... Poleg vsega pa ostajamo pozitivni in skušamo pomagati tam, kjer lahko," je povedal dolgoletni mehanik, ki na dirkah najbolj uživa, ko voznik zmaga, najhuje pa mu je ob padcih ali poškodbah.

Tako na stezi kot zunaj nje velikokrat vidimo, da so med dirkači prisotna trenja in nesporazumi. Med mehaniki in dirkači je tega veliko manj. "Vsi vemo, da vsi trdo garamo. Zavedamo se, da lahko v prihodnosti sodelujemo ali pa smo sodelovali že v preteklosti in stkali prijateljstva," je za motorsport.com še povedal Briggs.

S sedmega mesta

V soboto so se že končale kvalifikacije za nedeljsko dirko. Valentino Rossi je končal na sedmem mestu. Najhitrejši je bil Marc Marquez (Honda), drugi čas kvalifikacij je postavil njegov rojak Maverick Vinales (Yamaha), tretji pa je bil Francoz Johann Zarco (Yamaha Tech3).

Ne spreglejte