Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
21. 6. 2012,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reli WRC Ford Citroën Sebastien Loeb

Četrtek, 21. 6. 2012, 12.35

8 let

Dirko v Srednjem svetu najbolje začel Latvala

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jari-Matti Latvala (Ford) je z najhitrejšim časom kvalifikacij najbolje začel reli Nova Zelandija. Tekmeci so za prvo etapo izbrali povsem drugačna štartna izhodišča.

Sedmi od 13 relijev za točke svetovnega prvenstva (WRC) se ta konec tedna dogaja na spektakularnih prostranstvih Nove Zelandije, na območju, kjer so snemali filmsko uspešnico Gospodar prstanov. Večina hitrostnih preizkušenj severno in južno od baze v Aucklandu je makadamskih in zelo hitrih. Da bi bila preizkušnja težja, so sem in tja tudi posamezni asfaltni odseki. Izziv zna biti vreme, saj se je na južni polobli začela zima. Veliko bo odvisno od štartnega mesta, saj imajo na novozelandskem makadamu tisti, ki so prvi na progi, ponavadi veliko težav. V petek je na sporedu osem brzincev, v soboto in nedeljo po sedem.

Novozelandski reli je bil prvič na sporedu leta 1969, med dirke svetovnega prvenstva pa sodi od leta 1977. V 90. sta ga obvladovala Carlos Sainz in Colin McRae. S petimi zmagami je na severnem otoku najuspešnejši Marcus Grönholm (prve tri zmage je dosegel s Peugeotom, zadnji dve s Fordom). Leta 2007, ko je Finec zmagal zadnjič, je po 350 kilometrih drugouvrščenega Sebastiena Loeba (Citroen) za sabo pustil za vsega 0,3 sekunde. To je najtesnejši razplet dirke WRC. Loeb ima na Novi Zelandiji le dve zmagi. Zmago iz sezone 2010 (lani dirke ni bilo na koledarju svetovnega prvenstva) pa brani Jari-Matti Latvala (Ford).

Dirka se je s kvalifikacijsko hitrostno preizkušnjo začela že v četrtek. S prednjo 0,367 sekunde pred Mikkom Hirvonenom (Citroën) jo je dobil Latvala. Finec je prvi izbiral štartno mesto za petkovo etapo. "Te kvalifikacije so bile najbolj pomembne v sezoni, saj se bo v petek odpeljalo skoraj polovico vseh kilometrov. Ključno je, da se izbere najboljše štartno mesto, bolj kot kjerkoli drugje. Zdaj imam lepo priložnost, da bom v petek na idealnem mestu," je po kvalifikacijah razložil Latvala in izbral zadnje, 13. štartno mesto.

Finčevi tekmeci so na izboru štartnih mest presenetili: Hirvonen bo dirkal kot prvi, Petter Solberg (Ford) kot drugi in Loeb kot tretji. Slednji se nadejajo, da jim ne bo treba čistiti proge, saj je za petek napovedan dež. "Oprosti, Jari, a jutri bo zagotovo deževalo," je Hirvonen zbodel rojaka in dodal: "Morali smo se odločiti za drugačno taktiko." Latvala je svojo odločitev zagovarjal: "Na progi bo ogromno grušča. Vem, da je tu zima in bo najbrž deževalo, a ko se bo sušilo, bom imel čisto progo."

Reli Nova Zelandija bomo tekom vikenda ažurno spremljali na Sportalu. Pred začetkom samo še spomnimo, kakšna je situacija v skupnem seštevku. Vodilni Loeb ima 119 točk in je 30 točk pred Hirvonenom, 39 pred Madsom Östbergom (Ford), 46 pred Solbergom in že 74 pred Latvalo.

Ne spreglejte