Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
27. 8. 2015,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valentino Rossi Yamaha MotoGP

Četrtek, 27. 8. 2015, 10.50

8 let

Če bo Rossi zmagal v Silverstonu, bo to velik čudež

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav Yamahin tovarniški dirkač v MotoGP Valentino Rossi obožuje stezo v Silverstonu, mu v štirih poskusih še ni uspelo zmagati.

Valentino Rossi ob vrnitvi Silverstona v MotoGP leta 2010 ni nastopil, ker je imel zlomljeno nogo. Z Ducatijem v letih 2011 in 2012 ni bil konkurenčen za vrhunske rezultate (šesto in deveto mesto). Po vrnitvi k Yamahi leta 2013 je obtičal tik pod stopničkami, lani pa je s tretjim mestom prvič stopil nanje. Mu bo v petem poskusu uspel veliki met in bo zmagal? Če sklepamo po zadnjih rezultatih v letošnji sezoni, je to malo verjetno. Na prvi dirki po poletnem premoru v Indianapolisu ni bil konkurenčen za zmago. Zmogel je tretje mesto in zaostal šest sekund za zmagovalcem Marquezom. Na zadnji dirki v Brnu je bilo še slabše: tretje mesto, od zmagovalca Lorenza pa je bil počasnejši deset sekund. Na lanski dirki v Silverstonu je bila razlika med tretjim Rossijem in zmagovalcem Marquezom osem sekund.

Lorenzo in Marquez sta na zadnjih dveh dirkah Rossiju izpulila 13 točk. Lorenzo se je po številu točk na prvem mestu izenačil z Rossijem, Marquez pa je svoj zaostanek stopil na 52 točk. Rossi bo v Silverstonu pod izjemnim pritiskom, ker sta njegova rivala za naslov prvaka v izjemni formi, on pa ne. Za nameček prihajata na stezo, kjer sta bila v preteklosti superuspešna, on pa ne.

Valentino bo postal kot prvi motociklistični dirkač častni član britanskega dirkaškega kluba

"Zmeraj sem zelo vesel, ko grem v Anglijo zaradi VN Velike Britanije v Silverstonu. To je dirka z bogato zgodovino in med dirkaškim koncem tedna je zmeraj krasno vzdušje. Vsakič, ko se sprehajaš po 'paddocku', čutiš strast občinstva. Res imam rad to stezo, je zelo hitra in tehnično zahtevna. Smo na zelo pomembni točki v prvenstvu. Upam, da bom imel dobro dirko. Zdaj, ko imava z Lorenzom enako število točk, bo zelo pomembno, da bom konstantno hiter," je pred Silverstonom izjavil Valentino Rossi.

Rossi je zelo priljubljen med britanskimi navijači (nekaj časa je Italijan tudi živel v Londonu). V dirkaškem koncu tedna v Silverstonu bo kot prvi motociklistični dirkač postal častni član britanskega dirkaškega kluba, ki je lastnik steze v Silverstonu ter organizator dirk MotoGP in formule 1. In s čim si je Rossi zaslužil to čast, če pa v Silverstonu še nikoli ni zmagal? Valentino je bil zelo uspešen na britanskih tleh, ko je dirke gostil Donington. Tam je v kraljevskem razredu s Hondo zmagal trikrat zapored (2000, 2001 in 2002), nato pa še z Yamaho dvakrat zapored (2004 in 2005).

"Vem, da je zelo težko postati član tega ekskluzivnega kluba, saj ima zelo selektivna merila. V britanskem dirkaškem klubu še ni motociklističnega dirkača. Ker bom jaz prvi, sem še bolj počaščen. Komaj čakam, da se srečam s predsednikom BRDC Derekom Warwickom, ki ga poznam in spoštujem zaradi njegove kariere v formuli 1. Upam, da bom letos v Silverstonu postregel z dobrim rezultatom in tako počastil svoj vstop v BRDC (British Racing Drivers' Club)."

Ne spreglejte