Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
6. 12. 2011,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

FIA Sauber

Torek, 6. 12. 2011, 11.13

8 let

Bizarna FIA kriva za Sauberjev neuspeh

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poletni zaplet v formuli 1 okrog izpušnega difuzorja je prizadel ekipo Petra Sauberja. Izgubili so šesto mesto. "Tisti, ki so sistem optimizirali, so bili sekundo hitrejši."

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) z neprestanimi spremembami pravilnika v formuli 1 v zadnjih letih res pretirava. Letos poleti pa je povsem izgubila svoj kompas, ko je naprej prepovedala izpušni difuzor in ga nato spet dovolila. Tako je nekaj krepkih na njihov račun zdaj povedal še ponavadi zelo mirni Peter Sauber, lastnik ene najstarejših zasebnih ekip v tekmovanju, Sauberja. Krivi jih, da so zaradi prepovedi in nato spet dovoljenega izpušnega difuzorja izgubili šesto mesto v konstruktorskem seštevku, ki prinaša mnogo več denarja s strani Bernieja Ecclestona, kot pa ga bodo zdaj dobili za sedmo mesto.

"Želeli smo več. Sredi sezone smo bili trdno na šestem mestu, nakar pa smo padli za Force Indio. Razlog je izpušni difuzor, torej tako imenovano pihanje skozi difuzor v času, ko dirkač ne pritiska na plin. Ko je FIA ta sistem prepovedala, smo njegov razvoj ustavili. A to se je izkazalo za napako, saj je FIA naredila korak nazaj in bizarno to tehnologijo spet dovolila. To nas je v drugem delu sezone zelo prizadelo. Tisti, ki so sistem še optimizirali, so bili več kot sekundo na krog hitrejši," je razložil Peter Sauber.

Po VN Velike Britanije je bil Sauber na šestem mestu konstruktorskega seštevka in je imel 16 točk prednosti pred Torom Rossom in 21 pred Force Indio. Pod pritiskom Red Bulla je FIA nato sporni izpušni difuzor spet dovolila in Sauberjeva prednost pred Force Indio se je do konca sezone spremenila v zaostanek za 25 točk. Če sta Japonec Kamui Kobajaši in Mehičan Sergio Perez v prvi polovici sezone zbrala 33 točk, sta jih v drugi le 11. Sauberjeva jeza je tako povsem razumljiva in podprta s številkami.

A vsaka slaba stvar ima tudi dobro. "Za naslednjo sezono ne bo veliko sprememb pravil. Naš dirkalnik za 2012 ne bo revolucija, ampak evolucija letošnjega," dodaja Sauber. Ker bo od naslednje sezone izpušni difuzor dejansko prepovedan, se bo Sauberjev zaostanek tako zmanjšal, morda najbolj talentiran dirkaški dvojec v formuli 1 pa bo tako imel lepše možnosti za nekoliko boljše rezultate.

Ne spreglejte