Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
24. 1. 2015,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bernie Ecclestone

Sobota, 24. 1. 2015, 10.57

8 let

Bernie Ecclestone zažugal Nemcem, da bi letos lahko ostali brez dirke f1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone je zatrdil, da bo letošnja VN Nemčije zaradi finančnih in lastniških problemov Nürburgringa na stezi v Hockeneimu ali pa je sploh ne bo.

V preteklih sezonah sta se po sistemu rotacije izmenjavala Hockenheim in Nürburgring. Letos bi moral dirko gostiti Nürburgring, ker jo je lani Hockenheim. A Nürburgring ima velike finančne probleme. Stezo je lani želel kupiti sam Bernie Ecclestone, a sta mu dva poskusa spodletela. Izvršni direktor f1, ki ničesar ne prepušča naključju, je dokaj hitro našel alternativo in za Reuters napovedal: "Dirka za VN Nemčije bo na Hockenheimu. Smo sredi pogajanj z njimi. Pogodba je že napisana, spremeniti moramo samo letnice pogodbe. Do zdaj se je izmenjaval z Nürburgringom, to moramo samo vzeti ven iz pogodbe. Dirka ne more biti na Nürburgringu, ker tam ni nikogar."

A kmalu zatem je Britanec za Sky Sports razkril, da v rokah ne drži nič oprijemljivega in da dirki za VN Nemčije zelo slabo kaže: "Mi bi radi naredili vse, da Nemci ne bi izginili s koledarja formule 1. A edini razlog, zaradi katerega se dirka ne zgodila, je ta, ker si oni ne morejo privoščiti dirke."

Za Nemčijo bi pričakovali, da bo pokazala povečan interes za organizacijo dirke formule 1 v letošnji sezoni, saj bo Mercedes branil naslov svetovnega konstruktorskega prvaka, Nico Rosberg bo spet v igri za naslov svetovnega prvaka v dirkaški konkurenci, Sebastian Vettel bo debitiral s Ferrarijem, Nico Hülkenberg pa je obdržal sedež pri Force Indii.

Bo VN Avstrije letos domača dirka Nemcev?

Nemška dirkališča bi se posledično morala tepsti za dirko formule 1, a očitno to ni tako, saj so stroški za organizacijo tako veliki, da dirkališča z njimi uničujejo same sebe. Steze, kot so Nürburgring, Hockenheim, Monza in Silverstone, morajo namreč same pokriti finančno konstrukcijo, medtem ko ima denimo večina novih dirk v koledarju formule 1 podporo vlad, ki želijo biti del f1 cirkusa, ne glede na ceno, ki jo je treba plačati.

"Ne smemo pozabiti tudi tega, da je bila Nemčija na vrhuncu kariere Michaela Schumacherja sposobna izvesti dve dirki v eni sezoni. Enako je nekaj časa počela Španija, ko je bil kralj formule 1 Fernando Alonso. V obeh primerih, razen denarja, interes ne obstaja več," se je po zlatih časih Schumacherja in Alonsa rahlo stožilo Bernieju. Čeprav je kljub Ecclestonovim nič kaj optimističnim napovedim težko verjeti, da bo letos Nemčija ostala brez dirke formule 1, pa tudi to ni mogoče.

Lahko se torej zgodi, da Nemci na domačih tleh ne bodo videli, kako bo Vettel ponovil karierni prestop Michaela Schumacherja k Ferrariju in kako se bo Mercedes domov vrnil kot branilec naslova svetovnega konstruktorskega prvaka. Bernie je k temu sarkastično dodal: "Saj bodo imeli eno dirko. Pravijo ji Avstrija (21. junij, op. p.)." A takšen je pač Ecclestonov stil komuniciranja s poslovnimi partnerji, s katerimi se velikokrat pogovarja preko medijev in nanje izvaja pritisk, pod katerim ponavadi popustijo in pristanejo na njegove finančne pogoje za organizacijo dirke formule 1.

Ko je tudi pozitivna ničla dovolj ...

Nürburgring kljub nezavidljivi situaciji še ni obupal nad letošnjo dirko formule 1, ki bi morala biti na sporedu 19. julija. Predstavnik dirkališča Pietro Nuvoloni je za nemško agencijo SID razkril: "Lahko potrdim, da so se v sredo v Londonu srečali gospod Ecclestone in predstavniki Nürburgringa in opravili pogovore. Veseli bi bili, če bi lahko tudi letos na Nürburgringu izvedli dirko formule 1, a mora biti za upravitelja steze finančno donosna. Če bo prišlo do občutnega napredka v pogajanjih, bodo mediji takoj obveščeni."

In kaj pravijo v Hockenheimu? "Z Ecclestonom imamo pogodbo za 2016 in 2018, a v tem trenutku še nimamo nič dogovorjenega za letos. Če bomo dobili ponudbo, si jo bomo pogledali. Takoj po lanski dirki smo se začeli pogovarjati o letošnji dirki, a je stvar zaupne narave. Če se bodo vsi parametri poklopili, bomo 100-odstotno izvedli dirko na Hockenheimu tudi letos," je za Sport Bild povedal šef Hockenheima Georg Seiler.

Nemški Auto Motor und Sport je poročal, da je lanska VN Nemčije privabila samo 52 tisoč gledalcev, zato se steza v Hockenheimu bolj bori za preživetje kot pa da bi operirala z dobičkom. "Seveda želimo pozitivne številke. V izjemnih okoliščinah bi morda lahko celo sprejeli pozitivno ničlo. V vsakem primeru je zdaj zaželena in potrebna pravočasno odločitev," je še povedal Seiler.

Ne spreglejte