Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
12.05

Osveženo pred

6 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Ducati GasGas KTM Enea Bastianini Maverick Vinales MotoGP

Četrtek, 13. 6. 2024, 12.05

6 dni, 22 ur

MotoGP

Bastianini in Viñales od prihodnje sezone za KTM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Maverick Vinales | Maverick Vinales | Foto Guliverimage

Maverick Vinales

Foto: Guliverimage

Italijan Enea Bastianini in Španec Maverick Viñales bosta od prihodnje sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP vozila za prenovljeno moštvo Red Bull KTM Tech3. Avstrijski proizvajalec bo v sezoni 2025 nastopil z dvema ekipama, tovarniški ekipi KTM se bo namreč pridružila omenjena ekipa, ki letos nastopa z motorji GasGas.

Mugello Francesco Bagnaia Ducati
Sportal Tovarniška Ducatija razred zase v Mugellu

Za tovarniško ekipo, sicer pod celotnim imenom Red Bull KTM Factory Racing, bosta v prihajajoči sezoni vozila Južnoafričan Brad Binder in Španec Pedro Acosta. Tudi KTM Tech3 pa bo od prihodnje sezone imel na voljo tovarniške motocikle, ki jih bosta vozila Enea Bastianini in Maverick Viñales, so sporočili pri moštvu.

Bastianini, to sezono še član Ducatija, je na svetovnem prvenstvu razreda moto3 debitiral pred desetimi leti, takrat prav z dirkalnikom KTM. V sedmih sezonah v nižjih razredih moto2 in moto3 je dosegel šest zmag in se več kot 30-krat uvrstil na zmagovalne stopničke, leta 2020 je osvojil tudi naslov prvaka v drugem najmočnejšem razredu. Italijan se je v elitni razred preselil leta 2021 pri 23. letih ter od takrat zbral pet zmag in 12 uvrstitev na zmagovalni oder.

Tudi Viñales je stari znanec motociklov KTM. Španec je v letošnji sezoni z Aprilio že slavil, postal pa je tudi prvi voznik v dobi razreda motoGP, ki je zmagal s tremi različnimi konstruktorji. Viñales je bil drugi prvak KTM razreda moto3 v zgodovini leta 2013. V štirih sezonah v nižjih razredih se je vsakič uvrstil med najboljše tri ob koncu sezone. V kraljevski razred se je preselil leta 2015 in od takrat vpisal deset zmag, 35-krat se je zavihtel med najboljšo trojico. Prav tako je Španec sezono dvakrat končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi SP.

"Z veseljem sporočamo, da bosta Enea in Maverick prihodnje leto z nami in se bomo vrnili h KTM. Ne smemo pozabiti, da smo prve zmage v motoGP dosegli v oranžnem. Ne moremo skriti ponosa, da sta se nadarjena dirkača odločila, da bosta vozila na naših motociklih. To kaže, da smo ubrali pravo pot in da se naša tehnologija lahko bori za naslov prvaka," je za spletno stran tekmovanja dejal vodja ekipe Tech3 Nicolas Goyon.

"Zelo smo veseli, da smo ju lahko vključili v naš projekt ter jima zagotovili popolno tovarniško podporo in podporo, da lahko še naprej sledita svojim ciljem. Jasno je, da govorimo o dveh najhitrejših dirkačih na svetu, in to je kompliment, da zaupata nam in projektu, ki smo ga ustvarili s KTM Tech3," pa je dodal direktor podjetja KTM Pit Beirer.

Marc Marquez
Sportal V sezoni 2025 za Ducati Marc Marquez in Bagnaia
Jorge Martin
Sportal Martin od leta 2025 za Aprilio, k Ducatiju prihaja Marquez
Ne spreglejte