Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
24. 7. 2012,
7.44

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ferrari Fernando Alonso Stefano Domenicali Michael Schumacher

Torek, 24. 7. 2012, 7.44

3 leta, 7 mesecev

Alonso peti s 30 zmagami – "Kakšen dirkač!"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fernando Alonso je postal peti dirkač s 30 zmagami. S tretjo zmago v sezoni se je utrdil na prvem mestu seštevka. Pa niti nima najboljšega dirkalnika. "Kakšen dirkač!" vzklika njegov šef.

Ferrari je bil spomladi vsaj sekundo na krog počasnejši od konkurence, a je Fernando Alonso z nekaj neverjetnimi predstavami omejil škodo - na VN Malezije je celo zmagal. Evropski del sezone je moštvo iz Maranella začelo s prenovljenim dirkalnikom in ta je iz dirke v dirko boljši, zdaj povsem konkurenčen Red Bullu in McLarnu. S petimi uvrstitvami na stopničke na zadnjih šestih dirkah se je španski dirkač ne le povzpel na vodilno mesto v skupnem seštevku, temveč se po minuli zmagi na VN Nemčije utrdil na prvem mestu s kar 34 točkami prednosti pred Markom Webbrom in 44 pred Sebastianom Vettlom (oba Red Bull). Še več: Kimi Räikkönen (Lotus) in Lewis Hamilton (McLaren) zaostajata že več kot 50 točk! In to v sezoni, kjer smo še dober mesec nazaj pisali, kako zelo je izenačena, nepredvidljiva in nam je dala sedem različnih zmagovalcev na prvih sedmih dirkah. Zdaj se je vse spremenilo! Alonso je izrazit favorit za naslov prvaka. Če bo nadaljeval na tak način, predvsem tako zanesljivo (med dobitniki točk je na 22 zaporednih dirkah), mu nihče več ne more vzeti tretjega naslova svetovnega prvaka.

Po tretji zmagi v sezoni in že 30. v karieri dirkača formule 1 si zasluži pohvale, pa ne le s strani svojega moštva, tudi vseh nas. "Dirka je bila kot 67 krogov kvalifikacij. Fernando je vozil popolno. Naredil ni niti ene napake, niti malo ni okleval. Uro in pol je pritiskal na maksimumu. Kakšen dirkač! Je na vrhuncu svojih sposobnosti," poudarja njegov šef Stefano Domenicali. "Prepričan sem, da nimamo najhitrejšega dirkalnika. Če bi ga imeli, bi lažje zmagali. Dirkalnik moramo še izboljšati. V tako tesnem prvenstvu je treba dirkalnik izboljševati iz dirke v dirko, sicer se izgubljajo točke. Konkurenca je zelo močna. Prvi trije so bili v razmaku treh sekund. To je enako nič."

"Na Madžarskem bomo skušali dokončati delo"

V nedeljo bo Španec dopolnil 31 let. Na isti dan lahko na VN Madžarske osvoji svojo 31. zmago. Čeprav bo odšel na poletni enomesečni odmor kot vodilni v seštevku, ostaja trdno na realnih tleh. Jeseni bo še devet dirk in prvenstvo še ni odločeno. "Tekmeci imajo še naprej nekoliko hitrejši dirkalnik. Letos smo videli, da se vse hitro spreminja. Še naprej se torej moramo osredotočati na konstantnost. Pred časom sem dejal, da bo julij odločilen, saj je v štirih tednih na voljo 75 točk. Za zdaj sem jih domov odnesel 43. Na Madžarskem bomo skušali dokončati delo."

Naj bosta Alonso in Ferrari še tako dobra, jima rivali ne bodo ničesar podarili. "Ferrari trenutno opravlja odličen posel, a vemo, da so premagljivi," opozarja vodja McLarna, Martin Whitmarsh.

Ne spreglejte