Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
8. 1. 2013,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Fernando Alonso Sebastian Vettel Mark Webber

Torek, 8. 1. 2013, 16.41

8 let

"Alonso je preveč zaposlen s politiko"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bi se Fernando Alonso osredotočil na dirkanje in se manj ukvarjal s politiko, bi morda premagal Sebastiana Vettla. Tako je Španca zbodel Red Bullov neuradni šef Helmut Marko.

"Sebastian je dirkal tako rekoč brezhibno. Je fenomen, saj je pri njemu vedno tako. Po poletnem premoru postane še boljši," je o svetovnem prvaku Sebastianu Vettlu za "hišno" revijo Red Bulletin dejal Helmut Marko, uradno svetovalec moštva in Nemčev dolgoletni mentor. Povsem se osredotoči na dirkanje, se odklopi od sveta in zato dirka bolje od tekmecev, dodaja Marko.

V dirkaške kvalitete svojega varovanca ne dvomi. Kritike, češ za 25-letnik zmaguje le zaradi dirkalnika Adriana Neweyja, takole zavrača: "Slišim veliko neumnosti. 'Vettel ne zna prehitevati.' Neumnost: poglejte le Abu Dabi in Brazilijo. 'Zmaguje samo zato, ker sedi v Neweyjevem dirkalniku.' Imamo dva Neweyjeva dirkalnika, zakaj torej na vsaki dirki ne dosežemo dvojne zmage?"

O Vettlovem tekmecu Fernandu Alonsu Marko nima tako prijaznih besed: "Preveč je zaposlen s politiko in zabavnimi komentarji. Vettel vse to ignorira, ne bere časopisov ali interneta. In to je bistvo: mi se osredotočano le na svoje delo." Zmodel je tudi vodstvo Ferrarija, češ da so preveč popustljivi, da bi Enzo Ferrari zaradi neuspehov resneje udaril po mizi.

"Webber se ne zna soočati s pritiskom"

Marko pa ni oster le do Red Bullovih tekmecev. Drugič v nekaj dneh je iz bitke za naslov prvaka v prihajajoči sezoni odpisal drugega Red Bullovega dirkača, 11 let starejšega Marka Webbra. "Zdi se, da ima Webber v povprečju le dve dirki na leto, ko je nepremagljiv. Ne more pa obdržati forme skozi celotno sezono. Ko njegove možnosti v prvenstvu narestejo, se ne zna več soočati s pritiskom. Če se Sebu forma dvigne, Marku nekako pade." V minulem prvenstvu je Avstralec res le dvakrat zmagal in končal na šestem mestu. "V Red Bullu ima zmagovit dirkalnik, a je ob njen mlad fant, ki ga je pustil za sabo. Psihološko to res ni lahko. Lahko razumemo, da mu zato pade samozavest," zaključuje Helmut Marko, v 70. letih sam ne najbolj uspešen dirkač.

Ne spreglejte