Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
18. 3. 2012,
12.55

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Avstralije Ferrari Williams Lotus Fernando Alonso

Nedelja, 18. 3. 2012, 12.55

1 leto, 10 mesecev

Alonso: 12 dirkalnikov v eni sekundi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ferrari je na VN Avstralije izvlekel nekaj točk. Lotus bi lahko dosegel več. Pozitivni gredo v Malezijo tudi pri Williamsu. "Morda je celo 12 dirkalnikov v eni sekundi," pove Fernando Alonso.

Felipe Massa (Ferrari) je bil še enkrat več daleč za ekipnim kolegom Fernandom Alonsom, a po katastrofalni soboti imajo v taboru rdečih vendarle nekaj razlogov za zadovoljstvo. F2012 le ni tako slab, kot se je zdelo na kvalifikacijah. Ker so razlike med Sauberjem, Mercedesom, Lotusom, Torom Rossom, Force Indio in njimi minimalne, je lahko Fernando Alonso z nekaj manjšimi spremembami na dirkalniku iz 12. prišel na končno peto mesto. "Dirka je bila dobra, saj smo osvojili več točk, kot smo pričakovali. Lahko sem vesel, da sem bil tik za Red Bulloma in McLarnoma, potem ko sem štartal kot 12. Tega si nisem upal napovedati. Od štarta naprej mi je šlo dobro, imeli smo tudi dobro taktiko."

"Ni dvoma, da nam manjka hitrosti, da bi se lahko borili za zmage. Ne moremo skriti, da nismo dovolj hitri niti za finalni del kvalifikacij, a smo na dirki uspeli dobiti kar nekaj točk. Izgubili smo le tri oziroma pet točk proti favoritoma in nekaj več proti Buttnu," je moraliziral Alonso in za favorita proglasil Sebastiana Vettla (Red Bull) in Lewisa Hamiltona (McLaren), zmagovalca Jensona Buttna (McLaren) očitno ne. "Mogoče pa letos sploh ne bo nikogar, ki bi dominiral, kot je Vettel v 2011. To je lahko dobro za nas. A naprej moramo gledali le nase in se izboljšati desetinko po desetinko. Morda je celo 12 dirkalnikov v eni sekundi, tako da je zelo pomembno že, če pridobiš dve ali tri desetinke. To bomo skušali narediti za Malezijo in Kitajsko."

Toliko slabši je bil Massa, ki se je v zadnjem delu dirke za 13. mesto boril z Brunom Senno (Williams). Ko sta v 47. krogu trčila, pa je moral Brazilec s polomljenih vzmetenjem odstopiti. Za razliko od njegovih lanskih trčenj s Hamiltonom tokrat krivde ni zvalil na tekmeca, temveč dogodek opisal kot klasično dirkaško nesrečo.

Pozitivni tudi v Lotusu in Williamsu

Če je Ferrari na dirki popravil vtis, ga je Lotus Renault pokvaril. Kimi Räikkönen se je po napaki na kvalifikacijah sicer s 17. štartnega mesta prebil na končno sedmo, a kaj ko je Romain Grosjean odlično tretje izhodišče zapravil v drugem krogu, ko je trčil s Pastorjem Maldonadom (Williams) in odstopil. "Moja dirka je bila kratka, a nekaj pozitivnega le lahko potegnem iz nje. Zlahka sem sledil dirkačem pred sabo, dirkalnik je bil dober, tak kot mora biti. Prepričan sem, da bomo dosegli še veliko," je strnil Romain Grosjean.

Čeprav je Williams ostal brez točk, je z začetkom sezone lahko zadovoljen. Maldonadu se je obetalo šesto mesto, s čimer bi že na prvi dirki dosegli več kot lani v celotni. "Dirkalnik je bil dober. Bil sem hiter in konstanten. To je zelo pomembno. Žal sem izgubil nadzor nad zadkom dirkalnika, ko sem pritiskal na Alonsa," je povedal osmoljenec Melbourna, Pastor Maldonado. Blizu Ferrariju, Mercedesu, Lotusu in Sauberju sta bila na uvodni dirki še Toro Rosso in Force India. Alonso ima prav, ko trdi, da je 12 dirkačev zelo tesno skupaj in to obeta zanimivo sezono.

Ne spreglejte