Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2022,
14.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Sebastien Loeb Ott Tänak Kalle Rovanperä Thierry Neuville Ford Toyota Hyundai WRC reli

Nedelja, 11. 9. 2022, 14.15

1 leto, 7 mesecev

Reli Akropolis

Neuville dobil reli klasiko, s Tänakom ohranjata upanje na naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

reli Akropolis Thierry Neuville Hyundai | Thierry Neuville je zmagal šele prvič v letošnji sezoni. | Foto Red Bull Content Pool

Thierry Neuville je zmagal šele prvič v letošnji sezoni.

Foto: Red Bull Content Pool

Tri dirke pred koncem sezone svetovni prvak v reliju še ni odločen. Še na drugi dirki zapored je Kalle Rovanperä prejel le točke (štiri) za zadnjo hitrostno preizkušnjo, sicer pa je reli Akropolis končal na 15. mestu. Zmagal je Thierry Neuviile, Ott Tänak pa je bil drugi. Sploh prvič je Hyundai dosegel trojno zmago.

Thierry Neuville (Hyundai) je zmagovalec relija Akropolis v Grčiji. Belgijec je tako prišel do svoje prve zmage v letošnji sezoni in skupno 16. Na drugem in tretjem mestu sta končala njegova moštvena kolega Estonec Ott Tänak in Španec Dani Sordo. Tänak je na drugem mestu zaostal za 15 sekund, Sordo na tretjem pa minuto in 49,7 sekunde. "Še posebej sem vesel za ekipo, saj smo imeli zelo zapleten začetek sezone. To je prvič, da smo dosegli trojno zmago, kar je nagrada za leta trdega dela," je povzel Neuville, ki za Hyundai dirka že od leta 2014.

A vsi v taboru zmagovalcev niso bili zadovoljni. Drugouvrščeni Tänak, zmagovalec prejšnjih dveh dirk, je vnovič zmanjšal zaostanek v lovu za vodilnim Fincem, vendar meni, da bi morala ekipa poskrbeti, da bi na koncu zmagal on. "Če se želiš boriti za naslov, je bila odločitev moštvenih ukazov napačna. Če želiš imeti dober PR, je bila dobra odločitev. Odvisno, kako na to gledaš. Škoda," je bil po dirki jezen Tänak.

Z zaostankom 3:42,2 je bil četrti Francoz Pierre-Louis Loubet (Ford), ki je kljub številnim težavam odpeljal zelo uspešen reli (njegov sploh prvi z dirkalnikom WRC), na roko pa mu je šel tudi odstop Britanca Elfyna Evansa (Toyota). Evans je bil po drugem dnevu četrti, a je odstopil v nedeljo zjutraj na povezovalni poti do prve hitrostne preizkušnje.

Reli Akropolis, končni vrstni red:

1. Thierry Neuville (Hyundai)

2. Ott Tänak (Hyundai) +15,0
3. Dani Sordo (Hyundai) +1:49,7
4. Pierre Laubet (Ford) +3:42,2
5. Craig Breen (Ford) +4:09,0
6. Takamoto Katsuta (Toyota) +6,21,1

Na grškem reliju je četrtič in zadnjič v tej sezoni nastopil tudi devetkratni svetovni prvak, 48-letni Sebastien Loeb (Ford), ki je po prvem dnevu tudi vodil. Na uvodni dirki v Monte Carlu je pometel s konkurenco, na Portugalskem odstopil, v Keniji je bil osmi, tokrat pa je zaradi okvare alternatorja odstopil.

Kalle Rovanperä | Foto: Red Bull Content Pool Kalle Rovanperä Foto: Red Bull Content Pool Zmagoviti Hyundaiev trojec je izkoristil napake vodilnega v skupnem seštevku, Finca Kalleja Rovanpere, ki je v nesreči poškodoval svojo Toyoto Yaris in reli končal na 15. mestu. Je pa dobil vsaj štiri točke za drugo mesto na zadnji hitrostni preizkušnji. Njegova prednost v skupnem seštevku pred tekmeci še ni višja od 90 točk in tako še ni postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini. Do konca sezone so še tri dirke. Naslednja bo med 29. septembrom in drugim oktobrom na Novi Zelandiji.

Skupni seštevek (10/13):

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 207 točk

2. Ott Tänak (Hyundai) 154
3. Thierry Neuville (Hyundai) 131
4. Elfyn Evans (Toyota) 116
5. Takamoto Katsuta (Toyota) 100
6. Craig Breen (Ford) 77
Thierry Neuville
Sportal Neuville v vodstvu, odstop v etek vodilnega Loeba #video
Sebastien Loeb Ford reli Akropolis
Sportal Stari maček na Akropolisu šola mlade zvezdnike relija #video
Kalle Rovanperrä
Sportal Z reli dirkalnikom "kurili" gume na olimpijskem stadionu #video
Ne spreglejte