Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
22.30

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Ott Tänak Thierry Neuville Kalle Rovanperä Hyundai Toyota reli WRC

Četrtek, 8. 9. 2022, 22.30

1 leto, 7 mesecev

Reli Akropolis, superspecial

Z reli dirkalnikom "kurili" gume na olimpijskem stadionu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Kalle Rovanperrä | Kalle Rovanperrä | Foto Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperrä

Foto: Red Bull Content Pool

Thierry Neuville je dobil superspecial relija Akropolis, ki so ga organizirali kar na olimpijskem stadionu v Atenah. V nedeljo bo po razpletu dirke morda odločeno tudi že o svetovnem prvaku - kot najmlajši v zgodovini to lahko postane Kalle Rovanperä.

V Grčiji do nedelje poteka deseti reli za svetovno prvenstvo v letošnji sezoni. Reli Akropolis velja za dirkaško klasiko, saj so ga prvič organizirali leta 1951. Začetek letošnjega je bil nekaj posebnega (poglejte v spodnjem videu). Četrtkov superspecial so namreč odpeljali kar na olimpijskem stadionu v Atenah, kjer so asfaltirali posebno krožno traso. Za kako velik dogodek gre, priča podatek, da si ga je v živo ogledal grški premier Kyriakos Mitsotakis. Približno dve minuti dolg poligon sicer v skupnem seštevku dirke ne bo imel velikega pomena. Zmagal je Thierry Neuville (Hyundai). Vodilni v prvenstvu Kalle Rovanperä (Toyota) je na osmem mestu zaostal vsega 1,5 sekunde. 

Reli Akropolis bi že lahko odločil o svetovnem prvaku leta 2022. Rovanperä ima 72 točk prednosti pred Ottom Tänakom (Hyundai), 87 pred Elfynom Evansom (Toyota) in 97 pred Neuvillom. Če bo imel po tej dirki pred njimi 90 točk ali več prednosti, bo že tri dirke pred koncem postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini. Ima namreč šele 21 let, kar pomeni, da bi postal z naskokom najmlajši prvak. Trenutno je to Colin McRae, ki je leta 1995 lovoriko osvojil star 27 let. Na prejšnji dirki v Belgiji je Rovanperä sploh prvič v sezoni ostal brez točk, sicer pa je zmagal na petih od devetih letošnjih dirk. "Nič ne bi imel proti, če se zgodi tukaj, a ne bo tako lahko. Naredili bomo vse, da bomo imeli dobro dirko," je pred začetkom dejal mladi Finec. Od petka do nedelja njega in tekmece čaka 15 hitrostnih preizkušenj.

Ott Tänak
Sportal Tänak zmagovalec relija v Belgiji, v svetovnem prvenstvu še vedno vodi Finec
Ne spreglejte