Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
6. 5. 2014,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

diamantna liga IAAF koledar

Torek, 6. 5. 2014, 17.08

8 let

Začenja se lov na diamante: prva postaja Doha, v Šanghaju tudi Slovenki

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le še nekaj dni nas loči od začetka nove sezone diamante lige. Serija najmočnejših atletskih mitingov na svetu bo vstopila v svojo šesto sezono. Tudi letos bo 14 postaj.

Diamantna liga je na sporedu od leta 2010, tudi letos se bo začela z mitingom v Dohi, ki bo na sporedu v petek. Serija najmočnejših mitingov na svetu bo potem potovala od Azije, ZDA in Evrope ter se končala z velikima finaloma na mitingih v Zürichu 5. septembra in v Bruslju 11. septembra.

Na mitingih tudi slovenski pridih

V lovu za diamante bo štelo 32 disciplin, žal tudi letos med njimi ne bo meta kladiva, v kateri tekmuje naš najuspešnejši atlet Primož Kozmus, a bomo lahko spremljali nekatere druge slovenske atlete.

Uvodni miting bo po poškodbi Maruše Mišmaš minil brez slovenske udeležbe, že v nedeljo v Šanghaju pa bosta nastopili slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki je lani v skupnem seštevku osvojila odlično drugo mesto, in slovenska rekorderka v skoku ob palici Tina Šutej.

Discipline bodo pazljivo razporejene med vse mitinge, na vsakem jih bo nekaj. Vsi mitingi so enodnevni, le londonski poteka dva dneva in zato seveda ponuja največ disciplin.

Nagradni sklad letošnje diamantne lige bo znašal osem milijonov ameriških dolarjev . Za vsak miting bo namenjenih 480 tisoč, dodatne denarne nagrade bodo dobili vsi zmagovalci lova na diamant. Vsak bo prejel dodatnih 40 tisoč, hkrati pa postal ponosen lastnik dragocenega diamantnega pokala ene izmed najbolj priznanih švicarskih draguljarn.

Lavillenie ima doma že pet pokalov

Skupni zmagovalci bodo postali tisti atleti in atletinje, ki bodo ob koncu sezone zbrali največ točk.

Zmaga na vsakem mitingu prinaša štiri točke, drugo mesto dve in tretje eno. Udeležba na finalnem mitingu je obvezna, hkrati pa takrat točke štejejo dvojno. Če imata ob koncu serije mitingov atleta ali atletinji enako število točk, odloča boljši rezultat na finalnem mitingu.

V vseh petih dozdajšnjih sezonah diamantne lige je do končne zmage vselej prišel le Francoz Renaud Lavillenie v skoku s palico. Mu lahko uspe tudi letos? Na odgovor bo treba počakati do septembra …

Ne spreglejte