Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
6. 10. 2017,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Chicago maraton 2017 Stanley Biwott Tirunesh Dibaba

Petek, 6. 10. 2017, 12.31

6 let, 6 mesecev

Pred maratonom v Chicagu

Za zmago v Chicagu bo treba prehiteti vsaj enega svetovnega rekorderja

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Chicago maraton 2016 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V nedeljo bodo na svoj račun spet prišli tekaški navdušenci, saj je na sporedu maratonski spektakel v Chicagu. Zasedba je odlična, na štartu bosta tako maratonski kot polmaratonski svetovni rekorder.

Maraton v Chicagu spada v šesterico največjih (World Marathon Majors). Proga je izjemno hitra, na njej pa so v preteklosti padli že štirje svetovni rekordi: dva v moški in dva v ženski konkurenci.

Nekdanji šampioni sprejeli vabilo organizatorja
Vsi štirje nekdanji rekorderji Steve Jones, Khalid Khannouchi, Catherine Ndereba in Paula Radcliffe bodo letos gosti jubilejne 40. izvedbe maratona ter se udeležili različnih dogodkov in aktivnosti konec tedna, tekli pa seveda ne bodo.

Od zadnjega moškega svetovnega rekorda v vetrovnem mestu mineva 18 let. Leta 1999 je namreč Maročan Khannouchi postavil čas 2;05:42 in se prvi spustil pod mejo 2;06. Rekord je bil nato še sedemkrat izboljšan, danes pa ga s časom 2;02:57 drži Dennis Kimetto. Kenijec, ki bo v nedeljo stal na štartu letošnje izvedbe, a ne velja za izrazitega favorita, čeprav je s časom 2;03:45 tudi rekorder proge v Chicagu. Zadnji dve sezoni namreč ni blestel.

Kimetto ne bo edini svetovni rekorder

Svetovni rekorder Dennis Kimetto je v Chicagu slavil leta 2013. | Foto: Reuters Svetovni rekorder Dennis Kimetto je v Chicagu slavil leta 2013. Foto: Reuters Kimetto, ki je svetovni rekord postavil leta 2014 v Berlinu, pa ne bo edini svetovni rekorder na štartu. Ob njem bo stal Zersenay Tadesse, svetovni prvak v polmaratonu (58:23), ki za zdaj na maratonski razdalji še ni prepričal. Njegov osebni rekord znaša 2;10:41 in je šele enajsti najboljši med tekmovalci v Chicagu.

Drugi najboljši osebni rekord ima Stanley Biwott. Kenijec je s časom 2;03:51 osmi na večni maratonski lestvici, vendar je tudi njegova pripravljenost uganka, saj se je v zadnjem obdobju boril predvsem s poškodbami. Na zadnjih dveh maratonih je odstopil, je pa zmagal v New Yorku leta 2015 ter bil drugi v Londonu v letih 2014 in 2016.

Zmago bo branil nekdanji svetovni prvak

Abel Kirui je v Chicagu zmagal lani. | Foto: Getty Images Abel Kirui je v Chicagu zmagal lani. Foto: Getty Images Na štartu bo tudi Abel Kirui, dvakratni svetovni prvak v maratonu, a že v letih 2009 in 2011. Je pa 35-letni Kenijec lani dokazal, da še ni za odpis, saj je zmagal prav v Chicagu, tako da bo letos branil zmago. Več kot očitno je, da mu ustrezajo tekme, kjer ni narekovalcev tempa. V Chicagu so jih ukinili leta 2015 in tudi letos jih ne bo, tako da kljub odlični zasedbi ni mogoče pričakovati rekordnih rezultatov.

Med favoriti gre omeniti še Etiopijca Feyiso Lileso, ki je lani v Riu postal olimpijski prvak. Tik za njim je bil na olimpijskih igrah Američan Galen Rupp, ki bo v Chicagu najmočnejše ameriško orožje. Domačini imajo močno ekipo in veliko ljudi napoveduje, da bi po mnogo letih tudi v Chicagu lahko spet videli ameriško zmago.

Kenijka po tretjo zaporedno zmago

Med dekleti imamo dve izraziti favoritinji. Kenijka Florence Kiplagat je v Chicagu slavila na zadnjih dveh izvedbah in bi bila v primeru zmage prva, ki bi ji uspelo v Chicagu zmagati kar trikrat.

A na štartu bo tudi Etiopijka Tirunesh Dibaba, ki je bila letos druga v Londonu, kjer je postavila osebni rekord 2;17:56, kar jo uvršča na tretje mesto lestvice vseh časov. Kiplagatovo je na tej tekmi prehitela za več kot osem minut.

Ne spreglejte