Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
13.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Cas Sebastian Coe Caster Semenya

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 13.20

5 let, 2 meseca

V Švici se piše zgodovina atletike: Semenya in Coe na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Caster Semenya | Caster Semenya se je v karieri naposlušala obtožb, da je moški. | Foto Reuters

Caster Semenya se je v karieri naposlušala obtožb, da je moški.

Foto: Reuters

Na športnem arbitražnem sodišču (CAS) v Lozani se bo začel enotedenski proces, ki bo presodil o upravičenosti zahteve Mednarodne atletske zveze (IAAF), da se atletom, ki imajo povišano stopnjo testosterona, pripišejo sredstva za njegovo znižanje. To pravilo naj bi veljalo že novembra lani, a so njegovo uporabo po številnih pritožbah ustavili. CAS bo svojo odločitev sporočil konec marca.

Kot prva bo danes v Lozani pričala olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov Južnoafričanka Caster Semenya, ki so jo v njeni karieri zaradi povišane stopnje testosterona obtoževali, da je moški. Vlada Južnoafriške republike meni, da so ta pravila uperjena prav proti njej, kršila pa naj bi ji življenjske pravice.

"Ukrepi za znižanje so sporni. Nihče ne sme nikogar siliti, da jemlje zdravila, če želijo nadaljevati svojo kariero," menijo Južnoafričani, njihova ministrica za šport Tokozile Xasa pravi, da na kocki niso le kariere nekaterih športnic, ampak še marsikaj drugega: "Na kocki so počutje žensk v lastnem telesu, njihova identiteta in zmožnost preživetja, njihova zasebnost in občutek varnosti. Skratka pravila so diskriminatorna."

Coe: Nikogar nismo žalili

Sebastian Coe pojasnjuje, da bodo odločitve v Švici zgodovinske za atletiko. | Foto: Reuters Sebastian Coe pojasnjuje, da bodo odločitve v Švici zgodovinske za atletiko. Foto: Reuters Nasprotno meni predsednik IAAF Sebastian Coe: "Nikoli nismo nikogar žalili, želimo le pravico, tisti, ki imajo močno povišano raven testosterona, imajo neupravičeno prednost pred drugimi. Sploh pa to ni stvar posameznika, nikoli nismo nikogar obtoževali. Ta proces je izredno pomemben za atletiko, odločitve bodo zgodovinske."

Semenya še zdaleč ni edina športnica, ki so jo obtoževali zaradi povišanega testosterona. Enako se je zgodilo tudi Borundijki Francine Niyonsaba in Kenijki Margaret Wambui, ki sta v teku na 800 metrov v Riu osvojili srebro in bron, vse so dobile podporo slavne teniške igralke Martine Navratilove.

Legendarna teniška igralka Martina Navratilova podpira športnice, ki jih obtožujejo zaradi povišanega testosterona. | Foto: Getty Images Legendarna teniška igralka Martina Navratilova podpira športnice, ki jih obtožujejo zaradi povišanega testosterona. Foto: Getty Images

"Pravila so predpisane le za tekače na srednje proge, sprinti in daljše proge so izvzeti. Že to kaže na diskriminacijo. Da pa nekoga prisiliš, da jemlje zdravila, to pa je sploh nedopustno. Kaj če bodo imela ta škodljive posledice za športnike," se sprašuje na Češkem rojena Američanka.

Da sodišče čaka težko delo, je potrdil Matthieu Reeb, generalni sekretar CAS: "Primer je zelo nenavaden, kaj se bo zgodilo, pa ne morem napovedati. Vsekakor pa bo naša odločitev zelo pomembna za ves šport in ne samo za atletiko."

doping
Sportal Dvanajst ruskih atletov bo dolgo razmišljajo o grehu
Tjaša Andree Prosenc.
Sportal Slovenska pravnica ostaja v 20-članskem vodstvu Casa
Jon Ridgeon
Sportal Nekdanji olimpijec Jon Ridgeon novi direktor Iaaf
Ne spreglejte