Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
22.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Francija Tina Šutej

Sobota, 10. 2. 2024, 22.25

2 meseca, 2 tedna

Lievin, dvoranski miting zlate svetovne serije

Tina Šutej sedma v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Tina Šutej | Tina Šutej je v Franciji preskočila 4,65 metra. | Foto Reuters

Tina Šutej je v Franciji preskočila 4,65 metra.

Foto: Reuters

Tina Šutej, najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja, je na dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v Lievinu v Franciji v skoku s palico zasedla sedmo mesto s 4,65 metra. Z izidom sezone na svetu je zmagala Novozelandka Eliza McCartney, bronasta na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janieru je v prvem poskusu preskočila 4,84 m.

Drugo mesto sta s 4,75 m skupaj osvojili Britanka Molly Caudery, peta lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, in Finka Wilma Murto, aktualna evropska prvakinja na prostem in v dvorani ter bronasta lani na SP.

Petintridesetletna Šutej je 4,30 in 4,50 m zmogla v prvih skokih. Letvico na 4,65 m je v prvih dveh poskusih podrla, ko je bila uspešna v zadnjem, tretjem poskusu, je z vodilnega položaja zdrsnila na sedmo mesto. Sledila je višina 4,75 m, kar je sedem centimetrov manj od njenega absolutnega slovenskega rekorda, ki je slovenska rekorderka ni zmogla.

To je bila tretja tekma članice celjskega Kladivarja v tej zimski sezoni, ki se bo v začetku marca končala na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu. Šutej, druga športnica države lanskega leta, je sezono začela 30. januarja v Ostravi na Češkem. Preskočila je 4,73 metra.

Zatem je 7. februarja na tekmi srebrne svetovne serije v Mondevillu v Franciji zasedla drugo mesto s 4,65 metra. Zmagala je Kanadčanka Alysha Newman s 4,73 metra, tretja pa je bila Švicarka Angelica Moser, evropska dvoranska prvakinja leta 2021 je skočila 4,65 m. Newman je bila tokrat četrta (4,75 m), Moser pa peta (4,65).

Težave z Ahilovo tetivo

"Narava nas je tokrat premagala, že dolgo se vlečejo težave z Ahilovo tetivo in ni šlo. Celoten januar ni mogla skakati, tudi sedaj so treningi zelo, zelo okrnjeni. Super je, kar je naredila doslej v tej zimi, a več ni šlo. Mogoče bomo morali izpustiti naslednje tekme, da bomo našli rešitev za poletno sezono. Verjetno na državnem prvenstvu konec naslednjega tedna ne bo skakala, da ne bi še dodatno tvegala," je povedal trener Šutej Milan Kranjc.

Težave z zdravjem ima tudi Katie Moon, aktualna olimpijska zmagovalka in dvakratna zaporedna svetovna prvakinja. Američanka je bila na startni listi, pa potem ni tekmovala.

V ameriškem Eugenu je Šutej 16. septembra na finalu diamantne lige zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem, absolutnega pa s 4,82 m 2. februarja lani v dvorani v Ostravi. Trenutno si deli 21. mesto vseh časov na prostem in 13. v dvorani.

V prejšnjih dveh letih je osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti na EP ter dve četrti mesti na SP na prostem predlani in lani.

Na dvoranskem SP 2022 v Beogradu je bila bronasta. Pred tremi leti je nekdanja mladinska prvakinja (2006, Peking) na dvoranskem EP v poljskem Torunu, kjer je zaostala le za Moser, zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

Preberite še:

Tina Šutej, Budimpešta 2023
Sportal Od Tine Šutej v Franciji boljša le Kanadčanka
Ne spreglejte