Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
18.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Ostrava Skok s palico Tina Šutej

Sreda, 3. 2. 2021, 18.48

3 leta, 2 meseca

Ostrava, atletski miting

Tina Šutej na Češkem dosegla tretji izid sezone na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Tina Šutej | Tina Šutej je odločno vstopila v sezono. | Foto Reuters

Tina Šutej je odločno vstopila v sezono.

Foto: Reuters

Tina Šutej, članica celjskega Kladivarja, je na dvoranskem atletskem mitingu svetovne serije v Ostravi na Češkem, kjer je bila edina slovenska predstavnica, v skoku s palico preskočila 4,70 m, kar je le pet centimetrov manj od njenega absolutnega državnega rekorda in je sedaj tretja po izidih sezone na svetu.

"Zelo sem zadovoljna, a danes je bil vendarle le približek tistega, kar si želim v tej sezoni, ko se nadejam še boljših izidov. Skoki so bil boljši kot v Novem mestu na prvi tekmi konec prejšnjega tedna, imam pa še veliko rezerv. Napake delam pri samem vbodu palice in to se pozna še toliko bolj pri trših palicah, s katerimi skačem potem na višjih višinah. Ko bom to popravila, bom lahko preskočila tudi 4,80 m," je povedala dvaintridesetletne Ljubljančanka.

Absolutni slovenski rekord, 4,75 m, je nekdanja svetovna mladinska podprvakinja dosegla 5. julija 2020 v Ljubljani, v dvorani pa je največ skočila 4,74 m 23. februarja 2020 v francoskem Clermont Ferrandu.

Tina Šutej
Sportal Šutejeva je pričakovala več, Mihalinčeva zadovoljna, Filipičeva pa jezna

Naslednji cilj je državni rekord

"Tretje mesto na svetovni lestvici je izvrsten dosežek, to je res super." | Foto: Peter Kastelic/AZS "Tretje mesto na svetovni lestvici je izvrsten dosežek, to je res super." Foto: Peter Kastelic/AZS "Danes sem se počutila izvrstno, povsem pripravljena na nastop. Najprej sem si želela izboljšati rekord mitinga, preskočila sem 4,63 m, potem pa sem potrdila še normo za olimpijske igre v Tokiu. Sedaj je naslednji cilj državni rekord, nekaj sem morala pustiti za naslednjo tekmo v soboto v Franciji, kjer bo res izvrstna konkurenca," je napovedala Šutejeva.

Pred njo sta na lestvici izidov sezone le aktualna dvoranska svetovna prvakinja Američanka Sandi Morris (4,81 m), srebrna na prejšnjih olimpijskih igrah in zadnjih dveh SP na prostem, in Rusinja Anželika Sidorova (4,80 m). Slednja je aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja ter bo v Torunu na Poljskem marca letos branila naslov evropske dvoranske prvakinje.

"Tretje mesto na svetovni lestvici je izvrsten dosežek, to je res super. Morrisova je imela le eno tekmo, Sidorova pa že več, tudi ostale so že začele tekmovati na čelu z Grkinjo Katerino Stefanidi, olimpijsko zmagovalko iz Ria (8. na lestvici sezone 4,61 m, op. STA). Kot sem dejala, naslednja tekma bo res prava, tudi z najboljšimi na svetu," je dodala Šutejeva.

Tekmovati začela, ko so tekmice že končale 

Tokrat je začela tekmovati praktično tedaj, ko so druge že končale ali se približevale svojim zaključkom tekmovanja. Na 4,20, 4,35, 4,43 in 4,50 m je bila uspešna v prvih skokih. Višini 4,56 in 4,61 m je izpustila, na 4,63 m pa je bila vnovič uspešna v prvem skoku.

Višino na 4,70 m je preskočila v drugem poskusu, se pri tem dotaknila letvice, a je ta ostala na stojalu. Na 4,76 m je bila nato trikrat neuspešna.

Milan Kranjc: Še so rezerve, predvsem v prvem delu skoka, pri prenosu hitrosti in energije na palico. | Foto: Sportida Milan Kranjc: Še so rezerve, predvsem v prvem delu skoka, pri prenosu hitrosti in energije na palico. Foto: Sportida "Priprave na letošnjo sezona so bile dobre, trening je potekal po načetih brez poškodb in bolezni, tudi brez koronavirusa. Vse smo izpolnili v njeni ekipi in smo smelo pričakovali sezono. Ampak to je treba spraviti v življenje, doseči dober izid. Še so rezerve, predvsem v prvem delu skoka, pri prenosu hitrosti in energije na palico," je pojasnil trener Šutejeve Milan Kranjc.

Dejal pa je, da je, da je izboljšala nastop iz uvodne tekme sezone, ki jo je imela 30. januarja, ko je v Češči vasi pri Novem mestu zmagala s 4,51 metra in po nastopu povedala, da je njen cilj na dvoranskem EP na Poljskem medalja. To je sicer na tekmovališčih napovedala že v lanskem letu, ko je nizala vrhunske izide od zimske sezone naprej.

"Tudi na 4,70 m skok ni bil tehnično dober, jasno pa, da daleč od tega, da bi bil slab, saj je to eden najboljših izidov na svetu, četudi z veliko rezerve. To so sladke skrbi. Tina Šutej v prejšnji in tej sezoni s svojimi izidi potrjuje, da je prišel njen čas za zmagovalne stopničke tudi na največjih članskih tekmah," je sklenil Kranjc.

Preberite še:

Maruša Mišmaš
Sportal Odličen prvi letošnji nastop najboljše slovenske atletinje
Jaroslava Mahučih
Sportal Izjemen dosežek ukrajinske najstnice
Ne spreglejte