Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2021,
19.45

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Maruša Černjul Štefka Kostadinova Jaroslava Mahučih

Torek, 2. 2. 2021, 19.45

3 leta, 2 meseca

atletski miting, banska bystrica

Izjemen dosežek ukrajinske najstnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Jaroslava Mahučih | Jaroslava Mahučih je na Slovaškem poskrbela za tretji dosežek v dvorani vseh časov. | Foto Guliverimage

Jaroslava Mahučih je na Slovaškem poskrbela za tretji dosežek v dvorani vseh časov.

Foto: Guliverimage

Ukrajinska skakalka v višino Jaroslava Mahučih je na atletskem mitingu v Banski Bystrici na Slovaškem preskočila 206 centimetrov in za vsega tri centimetra zaostala za svetovnim rekordom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maruša Černjul, članica celjskega Kladivarja, pa je z 1,85 metra zasedla deveto mesto med 13 tekmovalkami.

Šele devetnajstletna Mahučikova sedaj deli peto mesto med vsemi skakalkami v zgodovini, zablestela pa je nepričakovano že leta 2019 v Dohi, kjer je srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu osvojila z mladinskim svetovnim rekordom. Na Slovaškem je tokrat vseh osem višin, razen 1,93 m, kjer je bila uspešna drugič, preskočila v prvih skokih, tudi letvico na 2,06 m, kjer je potem prenehala skakati.

Bila je edina na tekmi, ki je preskočila dva metra, njena rojakinja Julija Levčenko, svetovna podprvakinja iz Londona 2017, je bila druga z 1,96 m.

Bolgarka Stefka Kostadinova je svetovni rekord, 2,09 m, dosegla 30. avgusta 1987 v Rimu, pred mlado Ukrajinko pa so na večni lestvici le še Hrvatica Blanka Vlašić (2,08 m) ter Bolgarka Ljudmila Andonova in Rusinja Ana Čučerova (po 2,07 m).

Maruša Černjul je zasedla deveto mesto. | Foto: Peter Kastelic/AZS Maruša Černjul je zasedla deveto mesto. Foto: Peter Kastelic/AZS

Černjulova: Jaroslava je zelo nadarjena

"Jaroslava je res izjemno nadarjena skakalka. Odlično skače, pa še izjemno mlada je. Mislim, da lahko od nje pričakujemo svetovni rekord," je o 1,81 metra visoki Ukrajinki povedala 28-letna Černjulova, udeleženka številnih velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru in SP v Dohi in Londonu.

"Vesela sem, da lahko v teh težkih okoliščinah zaradi pandemije nastopam na mednarodnih tekmovanjih. Z današnjim nastopom pa nisem zadovoljna. Prvič po dolgem času sem skakala s polnega zaleta, ki pa ga nisem odtekla dovolj hitro in agresivno. To bom skušala popraviti na naslednji tekmi v petek v Nehvidzy," je dodala Černjulova. Po uspešnem tretjem poskusu na 1,85 m je letvico na 1,90 m trikrat podrla.

Preberite še:

Robert Renner
Sportal Renner neuspešno naskakoval 5,51 m, Zupančič daleč pred vsemi
Maruša Mišmaš
Sportal Odličen prvi letošnji nastop najboljše slovenske atletinje
Ne spreglejte