Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
15. 9. 2015,
22.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovo Haile Gebrselassie

Torek, 15. 9. 2015, 22.45

7 let, 12 mesecev

Tekaška legenda se (spet) poslavlja, tokrat zares?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Haile Gebrselassie, ki je slovo od tekmovalne kariere naznanil že po spomladanskem teku v Manchestru, si je očitno premislil. Nastopil bo namreč še 4. oktobra v Glasgowu.

Legendarni Etiopijec, ki ga na vsakem koraku spremlja širok nasmeh, je v svoji bogati karieri, ki je trajala več kot dve desetletji, osvojil dve zlati olimpijski medalji, štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka v teku na 10 tisoč metrov in štiri naslove svetovnega dvoranskega prvaka. Postavil je 27 svetovnih rekordov na prostem in v dvorani.

Po vrhunski karieri na stezi se je preizkusil tudi v maratonu. Nanizal je devet maratonskih zmag, leta 2007 in 2008 pa je berlinski maraton končal z rekordnim časom. Kot prvi se je spustil pod mejo 2;04. Danes drži le še dva rekorda, in sicer v teku na 20.000 metrov (56:26,0) in v teku na eno uro (21.285 metrov).

Slovo napovedal že dvakrat, gre tokrat zares?

Gebrselassie je leta 2010, ko zaradi poškodbe ni končal maratona v New Yorku, nekoliko prenagljeno že napovedal slovo, a se je pozneje premislil in naznanil, da želi nastopiti na olimpijskih igrah v Londonu. Ker se mu v močno etiopsko ekipo ni uspelo prebiti v maratonu, je poskusil še v teku na 10 tisoč metrov, a so bili mlajši rojaki uspešnejši. Čeprav v britanski prestolnici ni nastopil kot tekmovalec, pa je bil na igrah prisoten kot eden izmed nosilcev olimpijske zastave.

"Gebre" je še drugič novico o upokojitvi naznanil spomladi v Manchestru, a se je očitno odločil, da bo nastopil še enkrat. "Obožujem Glasgow in vzdušje v tem mestu. To bo zame čustven dan, saj končujem tekmovalno kariero. Vrnitev v mesto je edinstvena priložnost, da se z nastopom v teku na 10 kilometrov zahvalim prebivalcem mesta za podporo," je dejal 42-letni Gebrselassie.

Legendarni tekač že nekaj let velja tudi za uspešnega poslovneža, ki v svoji državi zaposluje na tisoče ljudi. Ukvarja se z nepremičninami, v lasti ima štiri hotele, kavno plantažo ... Tudi v prihodnje pa želi aktivno sodelovati pri nadaljnjem razvoju države.

Ne spreglejte