Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
11.15

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

atletika Lia Apostolovski Tina Šutej

Sreda, 30. 8. 2023, 11.15

8 mesecev

Šutej na diamantni ligi v Zürichu, Apostolovski na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Tina Šutej, SP Budimpešta 2023 | Tina Šutej bo danes nastopila v središču Züricha. | Foto Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej bo danes nastopila v središču Züricha.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej bo edina slovenska predstavnica na atletski diamantni ligi v Zürichu v Švici. Večina tekmovanj bo v četrtek na stadionu Letzigrund. Slovenska rekorderka v skoku s palico pa bo nastopila že drevi na tekmovanju, ki bo v središču mesta. Lia Apostolovski bo v skoku v višino na diamantni ligi tekmovala 2. septembra v Xiamenu na Kitajskem.

Tina Šutej
Sportal Tina Šutej tik za stopničkami, Maruša Mišmaš Zrimšek nadaljuje izjemen niz

Pred finalom diamantne lige 16. in 17. septembra v Eugenu v ZDA, kjer bo Kristjan Čeh branil lansko zmago v metu diska, Tina Šutej pa tretje mesto, bo predzadnji miting najbolj prestižne enodnevne atletske serije tekmovanj le še 9. septembra v Bruslju.

Tekmovanje na slovitem stadionu Letzigrund v Zürichu je bilo razprodano že mesec dni pred izvedbo, ogledalo si ga bo 25.000 ljubiteljev atletike. Po dveh letih, ko je skok s palico potekal dan pred osrednjim mitingom na trgu Sechseläutenplatz, se bodo tekmovalke v tej disciplini vnovič pomerile pred glavnim poslopjem železniške postaje Wannerhalle.

Na zaletišču bodo vse najboljše s finala svetovnega prvenstva v Budimpešti, kjer je 23. avgusta Tina Šutej osvojila četrto mesto, ko je s 4,80 metra popravila svoj državni rekord na prostem in je ponovila lansko uvrstitev s SP v Eugenu.

Danes bodo v Švici nastopile vse dobitnice medalj v skoku s palico z nedavnega svetovnega prvenstva. | Foto: Reuters Danes bodo v Švici nastopile vse dobitnice medalj v skoku s palico z nedavnega svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Naslov je ubranila aktualna olimpijska zmagovalka Katie Moon iz ZDA, ko si je prvo mesto delila z Avstralko Nino Kennedy, lani tretjo na SP. Bron je pripadel s 4,80 m Finki Wilmi Murto. Evropska prvakinja na prostem in v dvorani je imela zgolj eno popravo manj od Šutej in jo je zato prehitela.

Na startni listi sta tudi tekmovalki, ki se v madžarski prestolnici nista vpletli v boj za medalje, Švicarka Angelica Moser, leta je 2021 v poljskem Torunu na dvoranskem EP edina premagala Šutej, in Sandi Morris iz ZDA. Ta je bila zlata na dvoranskem SP lani, ko je ponovila uspeh s tovrstnega prvenstva leta 2018. Ima med drugim še tri srebrne medalje s SP na prostem in prav tako srebro z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Slovenske barve v Xiamenu bo branila Lia Apostolovski

V soboto pa bo diamantna liga v Xiamenu, Kitajska se tako vrača v koledar lige po dolgem premoru zaradi pandemije covida-19. Xiamen, eno izmed najbolj razvitih kitajskih mest s petimi milijoni prebivalcev, bo letos nadomestil Šanghaj kot edino kitajsko prizorišče, v naslednjih letih pa bosta oba znova na koledarju, mesto Xiamen je namreč podpisalo pogodbo za izvedbo do leta 2032.

Lia Apostolovski je na SP v Budimpešti osvojila deveto mesto. | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski je na SP v Budimpešti osvojila deveto mesto. Foto: Peter Kastelic/AZS

Prvič v tem desetletnem ciklusu bo tekmovanje potekalo na popolnoma novem stadionu Egret, ki je skupaj s pomožnim stadionom za ogrevanje in drugimi objekti v okolici stal 1,2 milijarde evrov. Na njem bo tekmovalo tudi 19 dobitnikov medalj na SP v Budimpešti, osem med njimi jih je osvojilo zlato.

Prvič je svetovna prvakinja postala Ukrajinka Jaroslava Mahučik, ki bo v Xiamenu tudi prva favoritinja za zmago v skoku v višino. Poleg Lie Apostolovski, v madžarski prestolnici se je z devetim mestom še tretjič zaporedoma na velikem tekmovanju uvrstila v finale, bo na tekmovališču tudi Avstralka Eleanor Patterson, srebrna na letošnjem SP in bronasta in lanska svetovna prvakinja. Apostolovski bo edina slovenska atletinja, ki bo nastopila v Xiamenu.

SP atletika Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal Maruša Mišmaš Zrimšek z državnim rekordom šesta na svetu
Ne spreglejte