Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
21.15

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

SP Budimpešta 2023 Victor Kiplangat Lia Apostolovski Maruša Mišmaš Zrimšek SP v atletiki

Nedelja, 27. 8. 2023, 21.15

8 mesecev

BUDIMPEŠTA, SP V ATLETIKI, 9. DAN

Maruša Mišmaš Zrimšek z državnim rekordom šesta na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
SP atletika Maruša Mišmaš Zrimšek | Maruša Mišmaš Zrimšek je izvrstno finiširala in ciljno črto prečkala kot druga najboljša Evropejka. | Foto Peter Kastelic/AZS

Maruša Mišmaš Zrimšek je izvrstno finiširala in ciljno črto prečkala kot druga najboljša Evropejka.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Maruša Mišmaš Zrimšek je z odličnimi zadnjimi tremi krogi, ko je prehitevala tekmice eno za drugo, v finalu teka na 3.000 metrov z zaprekami na svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti osvojila šesto mesto. Tekla je nov osebni in slovenski rekord (9:06,37). Zmagala je Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn. Lia Apostolovski pa je zadnji dan prvenstva osvojila deveto mesto v skoku v višino (1,90 m).

Armand Duplantis
Sportal Sloviti Šved napadel svetovni rekord, Američani zavladali v štafetah

Maruša Mišmaš Zrimšek | Foto: Peter Kastelic/AZS Maruša Mišmaš Zrimšek Foto: Peter Kastelic/AZS Maruša Mišmaš Zrimšek je zadnji dan 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v finalu teka na 3.000 m zapreke zasedla šesto mesto in s časom 9:06,37 izboljšala svoj slovenski rekord. Bila je torej kar 15 sekund hitrejša kot sredi tedna v kvalifikacijah. Na velikih tekmovanjih je od leta 2018 vedno tekla v finalu te discipline, šesta je bila že na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. Prejšnji slovenski rekord, 9:10,07, je postavila drugega junija letos v Firencah.

"Izenačila sem svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih in izboljšala slovenski rekord, res lep nastop in sem zelo zadovoljna. Odtekla sem tudi tako, kot sem si zadala. Cilj je bil, da poskušam biti zraven z vodilnimi in jih nato v zadnjem krogu prehitevam. Le zaključek teka se mi ni izšel, ker nisem pričakovala, da bo ena tekmovalka šprintala mimo mene," je povedala Mišmaš Zrimškova. Bila je druga Evropejka, za Winfred Mutile Yavi sta bili na zmagovalnem odru Kenijki Beatrice Chepkoech (8:58,98) in Faith Cherotich (9:00,69). Peta za četverico Afričank je bila Alice Finot s francoskim rekordom (9:06,15), ki je Slovenko prehitela v finišu.

Maruša Mišmaš Zrimšek | Foto: Reuters Foto: Reuters "Prva misel po prihodu v cilj je bila, da me je spet Francozinja prehitela kot že v Firencah na diamantni ligi, in spet v zadnjih metrih. Drugo v mojem teku je bilo, kot sem že dejala, zelo dobro. Poskušala sem biti čim bolj sproščena, tekla sem v enakomernem ritmu, ker je to tudi najbolj ekonomično," je dodala Mišmaš Zrimškova. Ni bila tudi najbolj zadovoljna s svojimi vodnimi ovirami. "Letos jih nisem trenirala, v primerjavi z afriškimi tekačicami pa sem vseeno boljša. A se zavedam, da bi lahko šla hitreje čez te ovire, bolj gladko."

Lia Apostolovski osvojila deveto mesto

Lia Apostolovski je osvojila deveto mesto. Deveta je bila že v kvalifikacijah. | Foto: Reuters Lia Apostolovski je osvojila deveto mesto. Deveta je bila že v kvalifikacijah. Foto: Reuters

Lia Apostolovski, druga slovenska finalistka zadnjega dne tekmovanja, je v skoku v višino z 1,90 m osvojila končno deveto mesto. Evropska prvakinja Jaroslava Mahučik je z 2,01 metra osvojila edino zlato Ukrajine v Budimpešti in svoje prvo na SP. Druga je bila branilka naslova Eleanor Patterson iz Avstralije, bronasta pa njena rojakinja Nicola Olyslagers, obe sta preskočili 1,99 metra.

Lia Apostolovski | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski Foto: Peter Kastelic/AZS "Zelo sem zadovoljna, suvereno sem skakala na vseh višinah, čeprav so bile med njimi velike razlike. Ti preskoki me niso zmotili in sem se do zadnjega skoka borila tudi na 1,94 metra. Izboljšala sem lansko uvrstitev na SP, letos je bila še večja konkurenca, saj je bilo 15 finalistk, lani le 12," je povedala Lia. V prvih poskusih preskočila 1,85 in 1,90 metra. Na 1,94 metra je letvico prvič podrla, čeprav je bila blizu uspeha. Triindvajsetletnica je lani nastopila v finalu tako na SP (12.) kot na EP (7.), tokrat je svoj dosežek s prvenstva v Eugenu popravila za tri mesta.

"Malo je zmanjkalo na prvem skoku na 1,94 metra, a sem ostala sproščena in osredotočena tudi za naslednja dva poskusa. To je lep obet za naslednjo sezono, ko bodo tri velika tekmovanja in se bom, upam, na vse tudi uvrstila. Nekaj tekem pa imam še v tej sezoni," je še dodala Apostolovskijeva.

Kiplangat prvak v maratonu

Kiplangat je prvak v maratonu. | Foto: Guliverimage Kiplangat je prvak v maratonu. Foto: Guliverimage Victor Kiplangat iz Ugande je osvojil zlato v maratonu. S časom 2:08:53 je za 19 sekund ugnal evropskega podprvaka Maruja Teferija iz Izraela (2:09:12), bron je osvojil Etiopijec Leul Gebresilase (2:09:19). Kiplangat se je iz skupine ločil 15 kilometrov pred ciljem in ga nato ni več nihče ogrozil. Teferi, po rodu iz Etiopije, je v zaključku dobil srebrno medaljo, saj Gebresilase ni mogel odgovoriti na njegovo zadnje pospeševanje.

Olimpijski zmagovalec Neeraj Chopra je osvojil zlato v metu kopja in z 88,17 metra postal prvi Indijec z naslovom svetovnega prvaka. Ženska štafeta Nizozemske je na 4 x 400 metrov dobila po zaslugi Femke Bol, ki je na tem SP osvojila drugo zlato. Na 5.000 metrov je naslov ubranil Norvežan Jakob Ingebrigtsen (13:11,30), v teku na 800 metrov je bila zlata Kenijka Mary Moraa (1:56,03), v moški štafeti 4 x 400 metrov pa je bila prva četverica ZDA.

V zadnji disciplini prvenstva je Bolova, zlata je bila že na 400 metrov ovire, tekla v zadnji predaji. Bila je tretja še pred vstopom v ciljno ravnino, v zadnjih 100 metrih pa je nadoknadila deset metrov zaostanka in bila v cilju s 3:20,72 pred Jamajko (3:20,88) in Veliko Britanijo (3:21,04). Bolova je prvi dan tega SP v mešani štafeti 4 x 400 metrov vodila, a tik pred ciljem padla, izgubila palico in Nizozemka je bila diskvalificirana.

Izjemno tekmovanje
Predsednik svetovne atletike Sebastian Coe je 19. svetovno prvenstvo v atletiki, ki je od 19. do 27. avgusta potekalo v Budimpešti, označil kot izjemno tekmovanje. "Ne morem se spomniti boljšega atletskega tekmovanja iz preteklosti, tako kar zadeva organizacijo kot vzdušje na zelo lepem stadionu." Tekmovanje, ki je potekalo v povsem novem madžarskem atletskem centru ob Donavi, je bilo tudi po mnenju Marije Šestak, bronaste na SP v Osaki leta 2007 v troskoku, tokrat pa vodje slovenske reprezentance, zelo dobro pripravljeno. "Izjemno je bilo tako po organizacijski plati kot glede objektov."
Kristjan Čeh sprejem
Sportal Svetovnega podprvaka pozdravili v domovini
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej tik za stopničkami, Maruša Mišmaš Zrimšek nadaljuje izjemen niz
Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal Po prijetnih in udobnih kvalifikacijah se mora pripraviti na boj
SP atletika Anita Horvat
Sportal Horvatova ostala brez finala, je pa uspelo Apostolovskijevi
Ne spreglejte