Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
20.45

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Shericka Jackson Noah Lyles Kevin Mayer SP Budimpešta 2023 Anita Horvat Lia Apostolovski SP v atletiki

Petek, 25. 8. 2023, 20.45

8 mesecev, 1 teden

BUDIMPEŠTA, SP V ATLETIKI, 7. DAN

Horvatova ostala brez finala, je pa uspelo Apostolovskijevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
SP atletika Anita Horvat | Anita Horvat | Foto Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat

Foto: Peter Kastelic/AZS

Po četrtku brez slovenskih nastopov na svetovnem atletskem prvenstvu v Budimpešti je bil petek znova tudi slovensko obarvan. Že dopoldne je kvalifikacije skoka v višino uspešno prestala Lia Apostolovski in se uvrstila v nedeljski finale. Zvečer pa je Anita Horvat v polfinalu v teku na 800 metrov v svoji skupini zasedla sedmo, predzadnje mesto in se z 2:00,54 ni uvrstila v nedeljski finale.

Marija Šestak, Budimpešta 2023
Sportal Slovenska rekorderka, ki močno upa, da to ne bo več dolgo

Anita Horvat, ki je napovedala boj za odličja, je v polfinalu tekla v prvi od treh skupin. V njej je bila prva favoritinja evropska prvakinja Keely Hodkinson. Britanka, olimpijska in svetovna podprvakinja, je marca letos na dvoranskem EP edina premagala Anito, ki je v Istanbulu s srebrom osvojila prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih.

Finiš ji ni uspel. | Foto: Peter Kastelic/AZS Finiš ji ni uspel. Foto: Peter Kastelic/AZS Finale so si zagotovile le prvi dve v skupinah ter še dve najhitrejši tekmovalki po času. Horvatova je bila po prvih 200 m tretja, na četrtem mestu je začela zadnji krog, na petem pa je šla v ciljno ravnino. Tam pa šestindvajsetletni članici velenjskega kluba ni uspelo, da bi s svojim običajnim pospeševanjem prišla do višje uvrstitve.

"Razočaranje je veliko, saj sem načrtovala boljši čas in uvrstitev po mestih v finale. To je bil moj jasen cilj. V zadnjih 100 m nisem naredila tistega, kar sem pričakovala. Nikakor nisem mogla izpeljati finiša. Ne vem, kolikokrat sem skušala noge hitreje zavrteti, pa ni šlo," je bila razočarana Horvatova, ki je že bila v finalu SP, lani v Eugenu sedma.

"Ta nastop vzela kot pomembno šolo"

Anita Horvat | Foto: Peter Kastelic/AZS Anita Horvat Foto: Peter Kastelic/AZS "Razen finiša, ko nikakor nisem mogla pospešiti, sem vse ostalo pred tem naredila dobro. Taktično sem dobro izpeljala tek, nisem se pustila zapreti. Na prvenstvu se nisem toliko ozirala na čas, četudi se je izkazalo, da bi po času lahko prišla v finale. Čustva so še vroča in sveža. Zagotovo bom, ko se bodo čustva polegla, ta nastop vzela kot pomembno šolo. Mislim tudi, da so treningi potekali dobro, manjka pa mi še taktičnih izkušenj v teku na 800 m, kjer se lahko marsikaj dogaja, od odrivanja, pa spotikanj, in vse to vpliva na izid," je še dodala Horvatova.

Anita Horvat, SP Budimpešta 2023
Sportal Tudi s tekom, polnim napak, zanesljivo v polfinale

Apostolovski:  Ne bi si mogla bolje prestavljati prvenstva

Lia Apostolovski | Foto: Peter Kastelic/AZS Lia Apostolovski Foto: Peter Kastelic/AZS "Zelo sem vesela, ne bi si mogla bolje prestavljati tega prvenstva. Nastopila sem zelo zbrano, osredotočena sem bila na vsak skok. Vse višine do 1,92 m sem preskočila v prvih skokih. V finalu si želim nastopiti sproščeno, da se tako kot danes osredotočim na vsak skok in se čim bolj približam osebnemu rekordu," je povedala Lia Apostolovski.

Nastopila v skupini B kot 15. po vrsti med 18 tekmovalkami, v prvi pa je bila na startnem seznamu ena manj. Potegovale so se za 12 mest v nedeljskem finalu, neposredna kvalifikacijska norma za to pa je bila 1,94 metra. A na njej sploh niso skakale, 15 skakalk pa bo nastopilo v finalu.

Tekmovalke so začele na 1,74 metra, kar je Apostolovski izpustila in nato prvič preskočila letvico na 1,80, 1,85 m in tudi 1,89 m. Nato so letvico postavili na 1,92 m, kar je bil do letos osebni rekord Slovenke. Tu je bila Apostolovski prvič neuspešna, prek te višine pa je tedaj skočilo že pet tekmovalk. Ker so pozneje le še tri preskočile to višino, je kljub naslednjima neuspešnima skokoma Apostolovski prišla v finale, ker do višine 1,92 m ni imela popravljanj.

Lia Apostolovski | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Lia Apostolovski Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Med tekmo ostajam osredotočena na svoj nastop in se ne ukvarjam z drugimi mislimi. Tako nisem vedela, kako se je razpletla tekma v skupini A in sem šele od slovenskih novinarjev po tekmi izvedela, da nas bo 15 v finalu. Pomahala sem gledalcem po tretjem neuspešnem skoku kot vedno, ker so kvalifikacije kot vsaka druga tekma. Tako bo tudi v finalu, to bo spet nova tekma," je povedala Apostolovski. Triindvajsetletna članica ljubljanskega Massa je lani nastopila v finalu tako na SP (12.) kot na EP (7.), 5. avgusta pa je mejo osebnega rekorda pomaknila na 1,95 metra.

Shericka Jackson zlata z drugim časom v zgodovini

Shericka Jackson | Foto: Reuters Shericka Jackson Foto: Reuters Jamajčanka Shericka Jackson, ki je z 21,41 sekunde tekla drugi najhitrejši čas vseh časov, in Američan Noah Lyles (19,52) sta zmagala na 200 m v finalih sedmega dne 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti. Jacksonova je bila na pol stadionskega kroga razred zase, prepričljivo je vodila od štarta do cilja in v skoraj brezvetrju (+0,1 m/s) za ubranitev lanskega naslova iz Eugena na večni lestvici zaostala le za svetovno rekorderko Florence Griffith-Joyner. Američanka je tekla 21,34 leta 1988. Šestindvajsetletni Lyles je ne le ubranil naslov na 200 m in tretjič postal prvak na tej razdalji, ampak je v Budimpešti osvojil obe najkrajši šprinterski preizkušnji kot prvi doslej na enem SP po Jamajčanu Usainu Boltu leta 2015.

Skupaj so bile štiri končne odločitve, v troskoku je težje od pričakovanj svoje četrto zaporedno zlato pričakovano osvojila Venezuelka Yulimar Rojas (15,08 m), v metu kopja pa je bila najboljša Japonka Haruka Kitaguchi (66,73 m).

SP v atletiki, končni izidi sedmega dne:

Moški:
200 m:

1. Noah Lyles (ZDA) 19,52
2. Erriyon Knighton (ZDA) 19,75
3. Letsile Tebogo (Boc) 19,81

Ženske:
200 m:

1. Shericka Jackson (Jam) 21,41
2. Gabrielle Thomas (Lbr) 21,81
3. Sha'Carri Richardson (ZDA) 21,92

Troskok:
1. Yulimar Rojas (Ven) 15.08
2. Marina Beh-Romančuk (Ukr) 15,00
3. Leyanis Perez Hernandez (Kub) 14,96

Kopje:
1. Haruka Kitaguchi (Jap) 66,73
2. Flor Denis Ruis Hurtado (Kol) 65,47
3. Mackenzie Little (Avs) 63,38
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej tik za stopničkami, Maruša Mišmaš Zrimšek nadaljuje izjemen niz

Svetovni prvak Mayer na SP predčasno odstopil od tekmovanja

Svetovni prvak v deseteroboju Kevin Mayer je zaradi poškodbe odstopil od tekmovanja že po dveh preizkušnjah. | Foto: Guliverimage Svetovni prvak v deseteroboju Kevin Mayer je zaradi poškodbe odstopil od tekmovanja že po dveh preizkušnjah. Foto: Guliverimage Prvo ime francoske atletske reprezentance in svetovni prvak v deseteroboju Kevin Mayer je odstopil od tekmovanja že po dveh preizkušnjah. Kot je sporočila francoska atletska zveza, je razlog poškodba ahilove tetitve.

Svetovni rekorder in branilec naslova v deseteroboju ima težave s poškodbo leve ahilove tetive, zato je sporočil, da leto dni pred domačimi olimpijskimi igrami v Parizu ne bo tvegal. Mayer, dvakratni olimpijski podprvak (2016 in 2021), je tako odstopil pred suvanjem krogle, ki je tretja od desetih tekmovalnih disciplin.

Kristjan Čeh
Sportal Se bosta priganjala vse do svetovnega rekorda?
Gerd Kanter, Budimpešta 2023
Sportal "Naredili bomo vse, da bo prav Kristjan ta, ki bo postavil nov svetovni rekord"
Kristjan Čeh sprejem
Sportal Svetovnega podprvaka pozdravili v domovini
Ne spreglejte